≫ 

Mesto rođenja presvete Bogorodice: Da li je Marija došla na svet u pećini ispod ove crkve? (FOTO)

Na mestu antičkog Hrama Serapisa i kasnije vizantijske bazilike danas stoji Crkva Svete Ane koju su krstaši podigli iznad jedne pećine, uvereni da je to pećina u kojoj se rodila Devica Marija

  • 0
Crkva Svete Ane u Jerusalimu sagrađena je iznad pećine koju su krstaši tretirali kao mesto rođenja Presvete Bogorodice. Foto: Wikimedia Commons/Berthold Werner Crkva Svete Ane u Jerusalimu sagrađena je iznad pećine koju su krstaši tretirali kao mesto rođenja Presvete Bogorodice. Foto: Wikimedia Commons/Berthold Werner

Crkva Svete Ane kod početka Puta suza kojim je Isus Hrist nosio krst na brdo Golgota, u blizini Lavlje kapije, crkve Bičevanja i crkve Osude, u Muslimanskoj četvrti Starog grada Jerusalima - katolička je bogomolja stroge spoljašnosti, izvanrednih akustičkih svojstava u unutrašnjosti i biser romanske arhitekture.

Tokom rimskog perioda na toj se lokaciji nalazilo verovatno svetilište boga Serapisa; za vreme vizantijske vlasti, u V stoleću je podignuta bazilika preko ostataka tog hrama i delova Betezdinih bazena, ali su je Persijanci srušili tokom pohare grada 614. godine, mada je nakon toga obnovljena.

Tokom početne faze Krstaških ratova, neposredno pored se nalazila druga manja crkva, dok je ova koju imate prilike da vidite podignuta između 1131-1138. godine tokom vladavine jerusalimske kraljice Melisende, majke i regentice Balduina III, iznad pećine za koju su krstaši verovali da je lokalitet u kome se rodila Mati Božija: pećina je danas kripta u koju se silazi stepenicama iz južnog prolaza i gde se nalazi oltar posvećen Bogorodici.

Bogomolja je zato odmah po zidanju posvećena Svetim pravednicima Joakimu i Ani, roditeljima Marijinim, koji su po predanju živeli tu.

Crkva Svete Ane u Jerusalimu koju su krstaši sagradili iznad pećine, uvereni da se u njoj rodila Presveta Bogorodica. Foto: Wikimedia Commons/Eman Crkva Svete Ane u Jerusalimu koju su krstaši sagradili iznad pećine, uvereni da se u njoj rodila Presveta Bogorodica. Foto: Wikimedia Commons/Eman

Nije jasno na bazi čega su krstaši bili tako uvereni da je baš to mesto ono na kome je Presveta Bogorodica došla na svet, ali nije isključeno da je u pitanju lokalna tradicija u samom Jerusalimu koja je postojala među tamošnjim pravoslavnim hrišćanskim življem zbog koje je vizantijska bazilika i bila podignuta.

Crkva je preživela osvajanje Jerusalima od strane sultana Saladina 1187. godine, ali je pet godina docnije pretvorena u medresu i tokom narednih vekova postala najuglednija obrazovna institucija u gradu. Za to vreme su hrišćanski hodočasnici mogli da siđu u pećinu samo ako plate.

Ipak, medresa je napuštena u jednom trenutku i građevina je počela da propada. Da bi se zahvalio Francuskoj zbog podrške u Krimskom ratu koji se vodio protiv Rusije, otomanski sultan Abdulmedžid I poklonio ju je caru Napoleonu III. Zdanje je tada obnovljeno, mada je praktično sve što vidite originalno i autentično, sagrađeno u srednjem veku.

Statua Svete pravednice Ane i njene ćerke Marije, Majke Božije, u crkvi Svete Ane u Jerusalimu koju su krstaši podigli iznad pećine za koju su verovali da je mesto Marijinog rođenja. Foto: Wikimedia Commons/Otter Statua Svete pravednice Ane i njene ćerke Marije, Majke Božije, u crkvi Svete Ane u Jerusalimu koju su krstaši podigli iznad pećine za koju su verovali da je mesto Marijinog rođenja. Foto: Wikimedia Commons/Otter

Međutim, hrišćanska predanja s ovim u vezi nisu unisona. Neka kažu da se Marija rodila u gradu Sepforisu u Galileji, druga da se rodila u Nazaretu, treća da je na svet došla u jednoj kući u blizini Ovčije kapije u Jerusalimu.

S obzirom da apokrifno ranohrišćansko Protojevanđelje Jakovljevo iz II veka govori o tome da je njen otac Joakim bio bogat čovek, moglo bi se pretpostaviti da je sebi mogao da priušti kuću i u Judeji i u Galileji.

Gde se Marija tačno rodila ostaje misterija i premda katolici nisu izričiti s tim u vezi, danas uglavnom tretiraju ovaj lokalitet kao njeno mesto rođenja. Nije važno da li je to zaista tako, važna je simbolika.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA