SVETI TROFIM - SEN TROPE: Pravoslavni svetac dao ime francuskom mondenskom letovalištu (FOTO)

Sveti Trofim je jedan od Sedamdeset apostola koje je Isus Hrist poslao u svet da šire jevanđelje. Malo toga se o njemu pouzdano zna, osim da je bio Efešanin i da je stradao za vreme cara Nerona, ali narodne legende su bile tu da popune praznine. Jedna od njih je vezana upravo za slavni Sen Trope

  • 1

Sveti Trofim, odnosno Sveti Trope po francuskom izgovoru ili Sveti Torpe po italijanskom, jedan je od najranijih hrišćanskih mučenika te jedan od Sedamdeset apostola koje je po crkvenom predanju, uz dvanaest velikih apostola, Isus Hrist izabrao da po svetu šire jevanđelje otprativši ih rečima: "idite, evo ja vas šaljem kao jaganjce među vukove".

Praktično se vrlo malo toga pouzdano zna o Svetom apostolu Trofimu; iz Dela Apostolskih 20:4 i 21:26-29 znamo da je bio Efešanin rodom iz Azije i da je pratio Svetog Pavla koji zapisuje: "Trofima ostavih u Miletu bolesna" (Druga poslanica Timoteju 4:20).

Postoje i narodne legende koje pominju da je bio gladijator ili ekvit, da je službovao u ličnoj gardi cara Nerona, pa čak i da je bio njen zapovednik.

Iste legende kažu da se zvao Gaj Silvije Torpetije, da je bio rodom iz Pize, da ga je preobratio Sveti Pavle i da je svoju novu veru ispovedio tokom svetkovine posvećene Dijani nakon što je Neron proglasio ovu boginju za tvorca univerzuma. Nakon toga Neron mu je ponudio mogućnost da se odrekne hrišćanstva, a kada je ovaj odbio imperator je naredio da mu se odrubi glava.

Opet, postoji i verzija po kojoj je Torpetije napustio Rim i otišao u rodni grad Pizu gde ga je kao hrišćanina prepoznao mesni prefekt koji ga je potom pogubio, glavu mu bacio u reku Arno, a telo stavio u truli čamac zajedno sa psom i petlom da se nad njim mrtvim goste.

Marina u Sen Tropeu, mondenskom letovalištu na Azurnoj obali. Foto: Wikimedia Commons/Adrian777 Marina u Sen Tropeu, mondenskom letovalištu na Azurnoj obali. Foto: Wikimedia Commons/Adrian777

Čamac je otplovio ka Liguriji. Tamo je jedna sveta žena po imenu Celerina imala san u kome je najavljen dolazak čamca, i zaista čamac je pristigao i nasukao se nedaleko od mesta na kome se danas nalazi mornarsko groblje u gradiću po imenu Sen Trope, koje je po ovom svecu dobilo ime.

Telo je bilo netaknuto, budući da ga životinje nisu dodirnule; petao je po prispeću čamca odleteo u pravcu sela koje je u njegovu čast nazvano Kogolen, dok je pas otrčao u pravcu sela koje je u njegovu čast nazvano Grimo.

Koliko istine ima u ove dve narodne legende teško je reći. Verovatno ne mnogo, ako uopšte. Može se reći da je izvesno samo ono što je zapisano u Novom zavetu i Svetom predanju: dakle, da je Efešanin iz Male Azije, da je bio bolestan u Miletu, i da je stradao za carevanja Nerona.

Statua Svetog Trofima koja se koristi u procesiji tokom proslave njegovog dana u Sen Tropeu, mondenskom letovalištu koje ime upravo njemu duguje. Foto: Wikimedia Commons/Blaue Max Statua Svetog Trofima koja se koristi u procesiji tokom proslave njegovog dana u Sen Tropeu, mondenskom letovalištu koje ime upravo njemu duguje. Foto: Wikimedia Commons/Blaue Max

Svetog Trofima posebno slave u Pizi, Đenovi, Portugaliji, na mediteranskoj obali Španije i naravno na Azurnoj obali. Najraniji hram njemu posvećen u Pizi datira iz XI veka, a 1284. godine Republika Piza proglasila je 29. april svetkovinom njemu posvećenom. U Sen Tropeu ga slave u nekoliko navrata, sredinom maja pa onda i sredinom juna.

Pravoslavna crkva slavi Svete apostole Aristarha, Puda i Trofima 15. aprila po starom, a 28. aprila po novom kalendaru.

Kao što smo gore pomenuli, Sveti Trofim odnosno Sen Trope je tokom XX veka postao ekskluzivno mondensko letovalište na Azurnoj obali, magnet za svetski džet-set.

Tome mahom ima da zahvali slavnim ličnostima poput Koko Šanel, koje su letovale tu u međuratnom periodu, kao i filmadžijama francuskog "novog talasa" koji su u njega nagrnuli tokom pedesetih godina i šezdesetih godina u potrazi za autentičnim provansalskim mediteranskim doživljajem.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • renata

    29. septembar 2017 | 16:32

    Ono sto je napisano u Svetom Pismu je bitno za hriscane da veruju. Sta je bilo pre i posle ne treba da bude vaznije od same Bozje Reci. Isus je rekao da oni koji predanja smatraju vaznijim od Bozje Reci je nazvao lukavima, sto sigurno nije odobravao.Marko 7:9. u pravoslavlju se previse stavlja akcenat na predanja i cak legende umesto da veruju u zivu Rec Bozju prenetu preko Isusa koji je jedini put ka Bogu. Ni sveci, ni mosti, ni ikone, ni slave, nikog ne mogu spasti nego samo poslusnost Bozjoj Reci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA