FOTO-UBOD: Britanski kralj Edvard VIII na letovanju u Jugoslaviji 1936. godine

Nijedan britanski monarh u savremenoj istoriji nije imao kraću vladavinu od njega: abdicirao je posle nepunih godinu dana vladanja, i to zbog ljubavi. Ni ostatak njegovog kraljevanja niti potonji život nisu bili ništa manje čudni

  • 6
Edvard i Volis, vojvoda i vojvotkinja od Vindzora, na letovanju u Jugoslaviji avgusta 1936. godine dok je on još uvek bio britanski kralj kao Edvard VIII. Foto: Wikimedia Commons/National Media Museum Edvard i Volis, vojvoda i vojvotkinja od Vindzora, na letovanju u Jugoslaviji avgusta 1936. godine dok je on još uvek bio britanski kralj kao Edvard VIII. Foto: Wikimedia Commons/ National Media Museum

Džordž V je preminuo 20. januara 1936. godine, a njegov najstariji sin, princ do Velsa, postao je kralj Edvard VIII. Abdicirao je 10. decembra iste godine jer parlament nije hteo da mu dopusti da oženi američku skorojevićku Volis Simpson, koju je voleo. Dakle, abdicirao je zbog ljubavi. Ali to je bio samo vrhunac njegove neobične i kratke vladavine. Od prvog dana je zadao domaći zadatak svim ekscentricima.

Proklamaciju sebe za kralja je mimo običaja u prisustvu Volis gledao sa prozora kraljevske palate, prvi je britanski monarh koji je leteo avionom (i to na Ustoličiteljski savet, ceremonijalno telo zaduženo za zakraljenje novog vladara), a i mešao se u poslove vlade (prilikom posete siromašnim selima Južnog Velsa izjavio je da "nešto mora biti urađeno").

Prekinuo je tradiciju po kojoj se na kovanicama profil svakog monarha prikazuje okrenut u smeru suprotnom od onoga u koji je gledao njegov prethodnik; Edvard VIII je insistirao da gleda u istom smeru u kojem je gledao i njegov otac, i to samo zato da bi mu se video razdeljak.

Vlada je izbegavala da mu šalje poverljiva dokumenta jer on na njih nije obraćao mnogo pažnje, a postojala je opasnost da će državne tajne zbog njegovog nemara videti Volis Simpson i drugi gosti. Postojala je u tome dalekovidost: nakon raskraljenja Edvard se praktično javno deklarisao kao Hitlerova pristalica, a pojavila se i priča da je Volis spavala sa Ribentropom, nemačkim šefom diplomatije, i da mu je dostavljala poverljivosti.

Elem, leta te 1936. godine, dok je još bio kralj Ujedinjenog Kraljevstva, krenuo je sa Volis Simpson na krstarenje po Istočnom Mediteranu, pa je posetio i našu zemlju, Kraljevinu Jugoslaviju. Ne znamo pouzdano gde je tačno nastala slika koju vidite, ali se sa velikom sigurnošću može reći da je u pitanju današnje Hrvatsko primorje; možda Dubrovnik. Uostalom, to i nije važno, važno je da smo nekada bili toliko šik da je čak i britanski kralj dolazio na naše lepe obale.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • PP

    18. septembar 2017 | 13:12

    Mnogi u danasnje vreme tvrde da ta prica da je abdicirao zbog ljubavi samo paravan za pravi razlog i da je pravi razlog sto je sipatisao naciste, i da su se neki plasili da UK ne postane Nemacki saveznik ili mozda potpise neki ugovor o nenapadanju sa Nemackom kao sto ga je potpisao SSSR (kojeg se na kraju nije pridrzala Nemacak), Kraljevina Jugoslavija (on je oboren 27.marta).

  • srba

    18. septembar 2017 | 18:11

    Hocemo, hocemo. Vraticemo vas Austrijancima u narednih 50 god

  • Zenzo

    18. septembar 2017 | 14:33

    Nekad, a i sad smo toliko šik da dan danas sanjate veliku srbiju i želite zauzeti morsku obalu kao i dio hrvatske, ali nećete...nikad više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA