≫ 

Rešena misterija koja muči ljude 4.000 godina: Otkriveno kako su zapravo građene piramide

Na parčetu papirusa koji je pronađen u luci Vadi el-Džarf, a koji je lično pisao nadzornik Merer - vođa tima od 40 elitnih građevinara, detaljno je opisano kako su 170.000 tona teški blokovi krečnjaka prevoženi Nilom do Gize

  • 30

Arheolozi su otkrili niz fascinantnih dokaza koji rešavaju jednu od najvećih misterija na svetu - kako je društvo iz bronzanog doba, koje nije bilo tehnološki razvijeno, uspelo da pomera ogromne blokove krečnjaka i granita od kojih su izgrađene piramide u Gizi.

Egipat može da se pohvali još jednim dragocenim svedokom prošlosti: U Luksoru otkrivena grobnica stara više od 3.500 godina (FOTO)

Nedavno otkriće natpisa na antičkom papirusu, drvenog čamca i genijalnog sistema vodenih kanala bacilo je novo svetlo na impozantnu infrastrukturu koju su stvorili graditelji Gize.

Na parčetu papirusa koji je pronađen u luci Vadi el-Džarf, a koji je lično pisao nadzornik Merer - vođa tima od 40 elitnih građevinara, detaljno je opisano kako su 170.000 tona teški blokovi krečnjaka prevoženi Nilom do Gize (svaki blok težio je 2.5 tone).

Radnici bi ukrcali blokove na drvene brodove koji su bili međusobno povezani užadima, a zatim bi brodovi plovili kanalima do unutrašnje luke, koja je bila udaljena samo nekoliko kilometara od piramida. Radnici su zapravo putem kanala preusmerili tok reke Nil.

Foto-ilustracija: flickr/Mitch Altman

Iako se već dugo zna da su granitni blokovi od kojih su sagrađene piramide dopremljeni iz Asvana, 855 metara južno od Gize, a blokovi krečnjaka iz Ture, osam kilometara dalje, arheolozi nisu mogli da se slože u vezi sa time kako je građevinski materijal tačno transportovan.

Ostaci kanala pronađeni su ispod prašnjavog platoa u Gizi, kao i glavni bazen u kojem su vršene glavne isporuke.

U izvršenju projekta je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, prenosi Dejli mejl.

VIDEO Piramide su služile kao grobnice pogledajte kako katolici čuvaju mošti svetaca:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Перагеније

    24. septembar 2017 | 21:44

    А како су подизали блокове?...

  • zbog siromastva ni devojku nemam

    24. septembar 2017 | 21:44

    99% ljudi nema novca da poseti neko istorijsko mesto

  • Deki

    24. septembar 2017 | 23:00

    Jeste pera i mika su ih ukrcali na brodove u dva poteza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA