≫ 

Srbin Lazar je najveći američki heroj iz Vijetnama: Bomba mu je oborila avion, sav smrskan je trpeo najgora mučenja, ali nije odao tajne neprijatelju (FOTO) (VIDEO)

Kada su spasioci došli po njega, odbio je da se helikopter spusti, ne želeći da rizikuje njihov život. Helikopter se povukao, a on je ostao sam u džungli

  • 17

Američko ratno vazduhoplovstvo objavilo je na svom zvaničnom Jutjub kanalu video u kom je priča o Lazaru Šijanu, nekadašnjem oficiru američkog vazduhoplovstva i dobitniku medalje časti kao najvišeg odlikovanja u SAD. Porodica Šijan emigrirala je iz Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Ovo je srpski heroj iz Drugog svetskog rata: Nacisti dečaku pred smrt urezali petokraku na čelu! (FOTO)

Lazar je rođen u Milvokiju, Viskonsinu, kao najstariji od troje dece u porodici Silvestera Šijana, vlasnika restorana i Džejn Šijan, preklom Irkinje. Nakon srednje škole, upisao se u mornaričku akademiju u Njuportu, Roud Ajland, odakle je 1961. poslat na vazduhoplovnu akademiju u Kolorado Springsu.

Nakon što je diplomirao 1965, završio je letačku obuku, osposobio se za pilotiranje avionom F-4 fantom II i bio poslat u vazduhoplovnu bazu Da Nang, Južni Vijetnam.

Foto: Wikipedia/US Air Force Public Affairs

U Vijetnamu je tokom misije u noći 9. novembra 1967. zbog kvara, eksplodirala bomba odmah po njenom ispaljivanju, a samim tim je i avion dosta oštećen.

Pilot na prvom sedištu je poginuo na licu mesta, a Šijan je uspeo da se katapultira. Ni sam se nije sećao sletanja u džunglu jer je bio u nesvesti zbog povreda. Zadobio je frakturu lobanje, smrskanu desnu šaku i frakturu leve potkolenice.

Sleteo je bez kompleta za preživljavanje, u teritoriju vojnika severnog Vijetnama. Drugi dan je čuo avione iznad sebe, uključio radio i uspostavio kontakt. Pošto je identifikovan, poslali su spasilačku jedinicu po njega.

Printksin: Youtube/U.S. Air Force Recruiting

Spasilački helikopter je sleteo na 100 metara od njega, pri čemu su Vijetnamci osuli snažnu vatru. Kako je Šijan odbio da helikopter spusti specijalce da ga ponesu, ne želeći da rizikuje njihov život i zbog snažne paljbe, helikopter se povukao, a on je ostao u džungli.

Uspeo je da izbegne zarobljavanje punih 45 dana bez hrane, vode i sa brojnim povredama, krijući se od neprijatelja.

Posle 45 dana smršao je oko 40 kilograma i vijetnamski vojnici su ga pronašli onesvešćenog na putu. Kada je donet, nije mu pružena medicinska pomoć, bio je podvrgnut mučenju, ali nije odao nikakve informacije koje bi bile od koristi neprijatelju.

Printksin: Youtube/U.S. Air Force Recruiting

Posle nekog vremena, uspeo je da savlada čuvara i pobegne, ali je uhvaćen nekoliko sati kasnije. Bio je mučen, ali je izdržavao pokušavajući da pobegne - 22. januara 1968. godine preminuo je od posledica mučenja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Krkubulju

    5. novembar 2017 | 16:28

    Kakva cast?Spremao se da izruci tovar bombi na necije kuce 20.000 kilometara daleko od svoje!Koliko gid bio Srbin to je bio ratni zlocinac isto kao i oni sto su 99 nama sipali bombe na glavu...

  • Herceg

    5. novembar 2017 | 16:09

    Bombardovat vijetnamska sela napalmom za kapitalisticke interese...jako junacki. Sve sto je prezivio je i zasluzio pa da je najvisi srbin na planeti.

  • VAN

    5. novembar 2017 | 16:01

    Teško možemo i da zamislimo koliko je nebrojeno bilo sličnih srba koji su dali svoje živote za propale svetske imperije kao što će i ova sadašnja uskoro propasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA