BALERINA MATILDA JE UZDRMALA RUSIJU: Bila u vezi sa carem, plenila je lepotom, pratili su je skandali, živela 100 godina (FOTO)

Njihova veza je trajala tri godine, sve dok se Nikolaj nije oženio 1894. godine, nedugo nakon smrti svog oca cara Aleksandra

  • 3

Priče o ruskoj carskoj porodici uvek privlače veliku pažnju javnosti. Romanovi su vekovima vladali Rusijom i još u to vreme je ova zemlja smatrana jednom od najmoćnijih država na svetu. Posebno su zanimljive one priče koje se odnose na poslednjeg vladara iz ove porodice, čuvenog cara Nikolaja II Romanova, koji je tragično nastradao, kada je od strane boljševika streljan sa čitavom svojim porodicom 1918. godine. Jedna od njih je i ona o njegovoj navodnoj ljubavnoj aferi sa primabalerinom Matildom, što je u to vreme izazvalo veliki skandal.

Odobreno prikazivanje kontroverznog filma o poslednjem ruskom caru: Kritikovali ga vernici i nacionalisti jer "pljuje" po svetom Nikolaju

Matilda-Marija Feliksovna Kšesinska bila je ruska primabalerina asoluta Imperijal baleta. Rođena je u Ligovu u Petergofu 1872. godine u porodici baletskih umetnika poljskog porekla. I njen otac Feliks Kšesinski, kao i brat takođe su plesali u Sankt Peterburgu.

Obrazovanje i karijera

Baletsko obrazovanje stekla je pri Imperijal baletu, u današnjoj Vaganova akademiji. Bila je disciplinovan đak i tokom školovanja je savršeno ovladala tehnikom ruske škole.

Odmah po diplomiranju primljena je u Marijski, ali osećajući potrebu za daljim usavršavanjem počinje da uzima časove baleta kod Italijana E. Čeketija i ubrzo ovladava i elementima italijanske škole.

Odmah nakon diplomiranja postala je članica Marijskog pozorišta, na čijem čelu je kao vodeća solistkinja bila narednih 27 godina.

Odigrala je veliki broj uloga prvog faha širokog dijapazona – komičnih („Uzaludna predostrožnost“ i dr.), dramskih („Bajadera“, „Esmeralda“, „Kći faraona“ i dr.). Bila je prva interpretatorka princeze Aurore u baletu „Uspavana lepotica“, Čajkovskog, dok je u „Labudovom jezeru“ prva u varijaciji Odilije izvela „fuete 32", kao druga balerina na svetu (posle Pjerine Lanjani) i prva Ruskinja.

Foto: Wikipedia

Godine 1896. dobija zvanje primabalerina Carskog teatra u Sankt Peterburgu, koje je još jedino nosila druga velika zvezda Marijskog koja je u njeno vreme igrala, Italijanka Pjerina Lanjani.

Stari maestro Marius Petipa nije odobravao što je Matilda dobila ovakvo zvanje, iako je ona posedovala izvanredan talenat kao plesačica. Ona je uspela da zadrži ovo zvanje prvenstveno zahvaljujući svom uticaju na Carski sud.

Petipa je dozvolio Matildi da ostvari mali broj novih uloga, jer je prvenstvo davao italijanskoj balerini Pjerini Lanjani. Iako ju je Petipa poštovao kao plesačicu, duboko ju je prezirao kao osobu.

Foto: Wikipedia

Dozvoljavao joj je da igra u njegovim starim komadima. Tom prilikom bi preradio koreografije, koje bi onda postajale izuzetno teške, čak i za jednu balerinu takvog ranga.

Godine 1899. princ Serge Volkonski je postao direktor Carskog teatra.

U novim tendencijama u baletu koje su donosili Fokin i Djagiljev, Matilda nije se snašla i do kraja karijere je smatrana za predstavnika stare škole.

Foto: Wikipedia

Skandali i glasine

Pričalo se da je Matilda imala aferu sa tada budućim carem Nikolajem II Romanovim od 1890. godine. U to vreme on je bio veliki vojvoda, a ona je imala samo 17 godina. Upoznala ga je u prisustvu njegove porodice na svom diplomskom nastupu.

Njihova veza je trajala tri godine, sve dok se Nikolaj nije oženio 1894. godine, nedugo nakon smrti svog oca cara Aleksandra.

Foto: Wikipedia/Kazzura

Ipak nakon toga, skandali i glasine oko ove balerine se nisu prestajali. Pričalo se da je bila u ljubavnim vezama sa dvojicom velikih vojvoda iz porodice Romanov: Sergejem Mikhailovičem i njegovim rođakom Andrejem Vladimirovičem.

Godine 1902. rodila je sina Vladimira (poznatijeg kao Vova), koji je kasnije dobio titulu njegovog kraljevskog visočanstva princa Romanova-Kšesinskog. Navodno, ovaj mladić nikada nije bio siguran ko je zapravo njegov pravi otac.

Foto: Wikipedia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    3. decembar 2017 | 16:05

    TO NIJE BIO NIKAKAV SKANDAL JER SU OD VAJKADA SVI CAREVI,KRALJEVI I VLADARI IMALI LJUBAVNICE I VANBRACNU I BRACNU DECU!!! SVE DO DANASNJIH DANA SVE JE ISTO I TO JE U TOM PERIODU BILO IN DA SE O NJIMA PRICA I TRACARI!!! ELITA JE UVEK ZIVELA I ZIVI SVOJ ZIVOT!!!

  • acko

    4. decembar 2017 | 07:52

    ..a'tek Raspućin..! taj'je p..ebo i muško i žensko..!

  • A

    4. decembar 2017 | 17:32

    Svetac?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA