BALERINA MATILDA JE UZDRMALA RUSIJU: Bila u vezi sa carem, plenila je lepotom, pratili su je skandali, živela 100 godina (FOTO)

Njihova veza je trajala tri godine, sve dok se Nikolaj nije oženio 1894. godine, nedugo nakon smrti svog oca cara Aleksandra

Nikolaj 2 Romanov, Matilda Kshesinskay
Foto: Wikipedia/Mrlopez2681, Royal Collection

Priče o ruskoj carskoj porodici uvek privlače veliku pažnju javnosti. Romanovi su vekovima vladali Rusijom i još u to vreme je ova zemlja smatrana jednom od najmoćnijih država na svetu. Posebno su zanimljive one priče koje se odnose na poslednjeg vladara iz ove porodice, čuvenog cara Nikolaja II Romanova, koji je tragično nastradao, kada je od strane boljševika streljan sa čitavom svojim porodicom 1918. godine. Jedna od njih je i ona o njegovoj navodnoj ljubavnoj aferi sa primabalerinom Matildom, što je u to vreme izazvalo veliki skandal.

Odobreno prikazivanje kontroverznog filma o poslednjem ruskom caru: Kritikovali ga vernici i nacionalisti jer "pljuje" po svetom Nikolaju

Matilda-Marija Feliksovna Kšesinska bila je ruska primabalerina asoluta Imperijal baleta. Rođena je u Ligovu u Petergofu 1872. godine u porodici baletskih umetnika poljskog porekla. I njen otac Feliks Kšesinski, kao i brat takođe su plesali u Sankt Peterburgu.

Obrazovanje i karijera

Baletsko obrazovanje stekla je pri Imperijal baletu, u današnjoj Vaganova akademiji. Bila je disciplinovan đak i tokom školovanja je savršeno ovladala tehnikom ruske škole.
Odmah po diplomiranju primljena je u Marijski, ali osećajući potrebu za daljim usavršavanjem počinje da uzima časove baleta kod Italijana E. Čeketija i ubrzo ovladava i elementima italijanske škole.

Odmah nakon diplomiranja postala je članica Marijskog pozorišta, na čijem čelu je kao vodeća solistkinja bila narednih 27 godina.

Odigrala je veliki broj uloga prvog faha širokog dijapazona – komičnih („Uzaludna predostrožnost“ i dr.), dramskih („Bajadera“, „Esmeralda“, „Kći faraona“ i dr.). Bila je prva interpretatorka princeze Aurore u baletu „Uspavana lepotica“, Čajkovskog, dok je u „Labudovom jezeru“ prva u varijaciji Odilije izvela „fuete 32", kao druga balerina na svetu (posle Pjerine Lanjani) i prva Ruskinja.

Foto: Wikipedia

Godine 1896. dobija zvanje primabalerina Carskog teatra u Sankt Peterburgu, koje je još jedino nosila druga velika zvezda Marijskog koja je u njeno vreme igrala, Italijanka Pjerina Lanjani.

Stari maestro Marius Petipa nije odobravao što je Matilda dobila ovakvo zvanje, iako je ona posedovala izvanredan talenat kao plesačica. Ona je uspela da zadrži ovo zvanje prvenstveno zahvaljujući svom uticaju na Carski sud.

Petipa je dozvolio Matildi da ostvari mali broj novih uloga, jer je prvenstvo davao italijanskoj balerini Pjerini Lanjani. Iako ju je Petipa poštovao kao plesačicu, duboko ju je prezirao kao osobu.

Foto: Wikipedia

Dozvoljavao joj je da igra u njegovim starim komadima. Tom prilikom bi preradio koreografije, koje bi onda postajale izuzetno teške, čak i za jednu balerinu takvog ranga.

Godine 1899. princ Serge Volkonski je postao direktor Carskog teatra.

U novim tendencijama u baletu koje su donosili Fokin i Djagiljev, Matilda nije se snašla i do kraja karijere je smatrana za predstavnika stare škole.

Foto: Wikipedia

Skandali i glasine

Pričalo se da je Matilda imala aferu sa tada budućim carem Nikolajem II Romanovim od 1890. godine. U to vreme on je bio veliki vojvoda, a ona je imala samo 17 godina. Upoznala ga je u prisustvu njegove porodice na svom diplomskom nastupu.

Njihova veza je trajala tri godine, sve dok se Nikolaj nije oženio 1894. godine, nedugo nakon smrti svog oca cara Aleksandra.

Foto: Wikipedia/Kazzura

Ipak nakon toga, skandali i glasine oko ove balerine se nisu prestajali. Pričalo se da je bila u ljubavnim vezama sa dvojicom velikih vojvoda iz porodice Romanov: Sergejem Mikhailovičem i njegovim rođakom Andrejem Vladimirovičem.

Godine 1902. rodila je sina Vladimira (poznatijeg kao Vova), koji je kasnije dobio titulu njegovog kraljevskog visočanstva princa Romanova-Kšesinskog. Navodno, ovaj mladić nikada nije bio siguran ko je zapravo njegov pravi otac.

Foto: Wikipedia

Pročitajte ceo tekst »
1 / 2
Sledeća stranica »
Tagovi: Balerina, Car, carska porodica, Francuska, Ljubavna afera, Matilda Kšesinska, Nikolaj Romanov, Oktobarska revolucija, Pozorište, Romanovi, Rusija, Skandal, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • A
  A

  Svetac?

 • A
  acko

  ..a'tek Raspućin..! taj'je p..ebo i muško i žensko..!

 • N
  Nikolas

  TO NIJE BIO NIKAKAV SKANDAL JER SU OD VAJKADA SVI CAREVI,KRALJEVI I VLADARI IMALI LJUBAVNICE I VANBRACNU I BRACNU DECU!!! SVE DO DANASNJIH DANA SVE JE ISTO I TO JE U TOM PERIODU BILO IN DA SE O NJIMA PRICA I TRACARI!!! ELITA JE UVEK ZIVELA I ZIVI SVOJ ZIVOT!!!

Aljende je ostavio trag u politici Čilea, a njegovo samoubistvo i danas budi mnoge sumnje (FOTO)

Kako je po jednom narodnom predanju nastalo prezime Obilić?

Za ovog princa su govorili da je posećivao bordele, ali i da je bio serijski ubica Džek Trbosek

Da li je ova žena u češkim Sudetima srećna ili tužna dok roni suze i salutira Hitleru?

Kako je Rusija samo 35 godina posle Krimskog rata ušla u savez sa bivšim neprijateljima

Prvi parobrod koji je preplovio Atlantik: Zabranili mu kretanje da ne bi njime oslobodili Napoleona

91 godina od atentata u Beogradu koji je uništio jugoslovensku ideju i promenio Hrvatsku (VIDEO)

Princeza Margaret je važila za ikonu stila i buntovnu ženu, koja se odrekla prave ljubavi (FOTO)

Tri mlada srpska pilota bila su prve kamikaze, ovako su pohrlili svojim avionima u smrt

Na današnji dan obnarodovan je Milanski edikt: Posle 3 veka mučenja, hrišćani su mogli da ispovedaju svoju veru, bez straha od progona

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Na današnji dan su dovedeni Karađorđevići na vlast: Koja je pozadina mučkog ubistva Obrenovića

Ukleta kuća u Hrvatskoj: Borivoj je zakoračio i našao kolevku i postavljen sto. Tad kreće jeza (FOTO)

Dan kad je pukla "Nevesinjska puška" i zadat ozbiljan udarac Osmanskom carstvu

Trideset Engleza spasilo Srbe od tifusa: Ovim lekarima, koji su se kockali sopstvenim životima, dugujemo naše (FOTO)

Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Katastrofa u Černobilju je pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza: Gorbačov tvrdi da će pogledati seriju

Kraljevski Beograd imao najmoderniji evropski aerodrom: Komunisti nisu baš zatekli pustinju kao što su pričali

Dan D: Kako su saveznici uspeli da poraze Treći rajh i da li su iskrcavanjem na Normandiju iznenadili Hitlera

Srbija, zemlja u kojoj su rimski imperatori nicali kao pečurke posle kiše: Niko sem Italije ne može da se podiči ni približno tolikim brojem careva

„Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“: Šta je naša štampa ’79. pisala o ekstremistima koji su iz Australije rušili SFRJ

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Najtužnija prva dama: Preživela je smrt dece, muževi su je varali, ali je jedan muškarac obožavao Džeki Kenedi

FOTO-UBOD: Odred JNA na Sinaju 1964. godine odaje počast zlosrećnim Hrvatima izbeglim pred Hitlerovom mašinerijom

"Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno" (FOTO) (VIDEO)

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji: Podignut na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo (FOTO)

Špijun koji je nakon Drugog svetskog rata lažirao svoju smrt i tako živeo skoro 4 decenije (VIDEO)

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

Evu Braun svi znaju po vezi sa Hitlerom, ali je ona imala i veliki uticaj: Zaljubila se u njega na prvi pogled, pokušala samoubistvo, a udala se pred smrt (FOTO) (VIDEO)

Poslednji nemački car je bio nesvakidašnja ličnost: Mrzeo je Engleze, kružile su priče da je bio homoseksualac, imao je brojne fetiše, a u Prvom svetskom ratu je poražen (FOTO) (VIDEO)

Ljubavna priča poslednjeg ruskog cara i carice jedna je od najlepših: Zavoleli su se kao tinejdžeri, zbog njega je promenila ime i veru, a sve se završilo tragedijom (FOTO) (VIDEO)

„Devojčice sa periferije sanjare pred Pelivanovim izlogom“: Zbog ovakvih stvari je kod nas izbila komunistička revolucija

Kako smo maštali nekada: Šinski cepelin kod nas tridesetih proglašen saobraćajnim sredstvom budućnosti

Zagreb su 1945. godine oslobodili partizani iz 45. srpske divizije, dok su zagrebački čekali sa strane

Izrael je danas mogao da se nalazi u Indijskom okeanu, da je sproveden tajni plan o deportaciji evropskih Jevreja na Madagaskar

Zelenašenje u Kraljevini Jugoslaviji: Zbog čega su Srbi podržali komuniste i tokom rata masovno odlazili u partizane

Nepoznata veza Musolinija sa Srbima: Kako je još 1918. sazvao milanske tajkune da pomognu našim studentima koji su se mučili u Italiji

Srpski „mug shot“ sa početka prošlog veka: Da li prepoznajete ovo lice? Zovu ga Štrk

Kako bi izgledao prerušeni Hitler: Amerikanci već 1944. napravili ove montaže zlu ne trebalo, pa njima oblepili Nemačku odmah posle rata

Prvi srpski komunista u Holivudu: Naš čovek 1934. bio glavni lik u ekranizaciji romana velikog engleskog pisca

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima