Odobreno prikazivanje kontroverznog filma o poslednjem ruskom caru: Kritikovali ga vernici i nacionalisti jer "pljuje" po svetom Nikolaju

Film je izazvao žestoke kritike, jer ga smatraju svetogrđem protiv cara

  • 3

Kontroverzni istorijski film o ljubavnoj aferi poslednjeg ruskog cara Nikolaja II sa balerinom Matildom Kšesinskom danas je dobio dozvolu za prikazivanje, saopštilo je rusko ministarstvo kulture.

RUSKE PRINCEZE, NAJLEPŠE U ISTORIJI: Bile su anđeli u ljudskom telu, a skončale su svirepo u podrumu svoje tamnice (FOTO)

Kako javlja AP, film "Matilda" izazvao je žestoke kritike određenog broja pravoslavnih vernika i tvrdokornih nacionalista u Rusiji zbog toga što ga smatraju svetogrđem protiv cara, koga Ruska pravoslavna crkva slavi kao sveca.

Poslanica u ruskoj Državnoj dumi Natalija Poklonska, nekadašnja državna tužiteljka Krima posle njegovog pripajanja Rusiji, predvodnik je kampanje za zabranjivanje filma.

Poklonska je čak zatražila od kancelarije vrhovnog tužioca da sprovede istragu o filmu, koji će premijeru imati na stogodišnjicu Oktobarske revolucije.

Grandiozni film snimljen je u carskim palatama.

Ruski car Nikolaj II te velike kneginje Tatjana i Marija sa oficirom Rodionovim, u pauzi na teniskom terenu. Foto: Wikimedia Commons/brbl-dl.library.yale.edu

Delimično je zasnovan na istinitoj priči o opčinjenosti Nikolaja II Kšesinskajom, koja je počela u vreme dok je on bio prestolonaslednik, a završila se njegovim stupanjem u brak 1894.

Cara i njegovu porodicu streljali su boljševici u julu 1918. godine, a Ruska pravoslavna crkva proglasila ih je svecima 2000. godine.

Protivnici "Matilde" prikupljali su potpise protiv filma, a ovog meseca stotine ljudi okupile su se ispred jedne moskovske crkve na molitvi za zabranjivanje filma.

Ruski car Nikolaj II i velika kneginja Anastasija, cirka 1913. Ovo je topla porodična fotografija na kojoj otac i ćerka poziraju na drvetu, pa možemo da zamislimo kako ga ona moli da se popnu i kako on prihvata. Foto: Wikimedia Commons/Romanov

Kritičarima filma nedavno su se pridružili Ramzan Kadirov, čečenski lider koji uživa podršku Kremlja, kao i vlasti susedne provincije Dagestan, smatrajući da bi trebalo zabraniti prikazivanje filma u bioskopima u pretežno muslimanskim regionima ruskog severnog Kavkaza.

Režiser filma Aleksej Učitelj odbacio je optužbe na račun svog ostvarenja, a u njegovu odbranu su stali istaknuti filmski radnici u Rusiji.

I protivnici i branioci filma obratili su se Kremlju, koji, međutim, nije želeo da se javno uključuje u raspravu.

Ruski car Nikolaj II na teniskom terenu oko 1910. godine. Foto: Wikimedia Commons/brbl-dl.library.yale.edu

Vjačeslav Telnov, načelnik odeljenja za film ministarstva kulture, izjavio je da je to telo izvršilo proveru "Matilde" i ustanovilo da film u potpunosti ispunjava zakonske norme, prenosi AP.

Telnov je rekao da dozvola za prikazivanje važi za čitavu zemlju ali da, po zakonu, vlasti u regionima imaju pravo da samostalno odluče o tome da li će film biti prikazivan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rakun

    11. avgust 2017 | 00:50

    Bas me briga za ruskog cara

  • Ljuba

    14. avgust 2017 | 20:58

    Istorijske činjenice govore da je početkom 20 veka u Rusiji kao posledica vlasti Romanovih vladala neviđena beda i glad. Car je za sve ovo bio bio slep i gluv.Kupao se u zlatu , svili i kadifi. Kakav je to svetac?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA