≫ 

29. novembar, Dan republike Jugoslavije: Zašto se i kako slavio ovaj praznik širom naše bivše države (FOTO) (VIDEO)

Ono što pamte starije generacije za vreme ovog praznika su neradni dani, polaganje zakletve, plave kape i crvene marame, bogatu trpezu i razne svečanosti

  • 9

Dan Republike je naziv nacionalnog praznika, ili u narodu poznatijeg kao 29. novembar, koji se proslavljao u zemljama bivše Jugoslavije u spomen na dan proglašenja republike. Na današnji dan u Jugoslaviji je ukinuta monarhija i sva prava kralja Petra II Karađorđevića. Ustavotvorna skupština je usvojila deklaraciju o proglašenju republike prema kojoj je Jugoslavija "savezna država republikanskog oblika, zajednica ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu u Jugoslaviji".

VELIKA JUGOSLOVENSKA TAJNA: Te 1990. Evropa nam nudila milijarde, naši odbili i započeli rat (VIDEO)

Dan Republike je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a 29. novembar 1943., kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. Na tom skupu je odlučeno da se budućoj Jugoslaviji pripoje južnoslovenske teritorije koje su na kraju Prvog svetskog rata ostale u sastavu Italije (Istra, Zadar, Slovenačko primorje, Julijska krajina i druge).

AVNOJ je uveo naziv maršala Jugoslavije i dodelio ga partizanskom vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu. Funkcija predsednika “prve vlade” nove Jugoslavije poverena je Titu.

Odlučeno je i da se formira Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ) koji je imao izvesna svojstva vlade, a oduzeta su zakonska prava jugoslovenskoj vladi u izbeglištvu, zabranjen je povratak u zemlju kralju Petru II Karađorđeviću, do kraja rata.

Foto: Arhivska fotografija, Tanjug/Sava Radovanović

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • CH

    29. novembar 2017 | 12:26

    Bila zemlja radnika seljaka.Ne secam se kad smo kucu zakljucavali.Srecan ti praznik zemljo moja.

  • Mujo

    29. novembar 2017 | 11:06

    Ziveo Dan Republike. Zivela ljubav. Bilo je to nesto najlepse i najpametnije sto su Juzni Sloveni uradili u svojoj istoriji. A nesto najgore u istoriji sto su to upropastili.

  • Paja

    29. novembar 2017 | 12:22

    Stara lepa vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA