21

MAKEDONSKA SENKA NAD BALKANOM: Govor gazda-Kira koji je razgalio dušu svakog pravog makedonskog rodoljuba (FOTO)

"Braćo moja, vi znate zašto smo ovde i kakva nas muka natera. Ovi Srbi kažu: Makedonija je naša! Bugari kažu: Makedonija je naša. Grci kažu: Makedonija je naša. Pa šta je to onda, koji ku*, naše? Borba za Makedoniju je naš poziv i naša sudbina. I ako nam neki Grk, Bugarin, Srbin, stane na put ima da dobije tvrd ku* i kartu za jedan smer", kaže gazda Kiro

Senke nad Balkanom
Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Makedonski glumci svojim maestralnim izvedbama u seriji "Senke nad Balkanom" daju ogroman doprinos kvalitetu, uspešnosti i primamljivosti ovog televizijskog ostvarenja, posebno ako se ima u vidu da ne tumače isključivo uloge Makedonaca (tako recimo Nikola Ristanovski tumači lik dr Arčibalda Rajsa).

Međutim, makedonski likovi daju neverovatnu čar "Senkama" i to niko ne može da ospori. Bez VMRO-a i makedonskog narko-kartela čijim se aktivnostima ova teroristička organizacija finansira, sa sve sicilijanskom estetikom njihovog sedišta u selu Bukovo, ova serija ne bi bila ista.

Ovom prilikom smo želeli da izdvojimo jedan neobično interesantan i aktuelan govor koji gazda Kiro, bos tog narko-kartela i član VMRO-a, drži pre nego što će krenuti put Glavnjače da bi silom oružja oslobodili zatočenog Hadži-Damjana Arsova.

On kaže ovako: "Braćo moja, vi znate zašto smo ovde i kakva nas muka natera. Ovi Srbi kažu: Makedonija je naša! Bugari kažu: Makedonija je naša. Grci kažu: Makedonija je naša. Pa šta je to onda, koji ku*, naše? Šta je makedonsko? Kažu da ni Aleksandar Makedonski nije bio Makedonac. Koji kur je onda bio? I zašto se zvao Makedonski ako nije bio Makedonac, da mu je*em majku, da mu je*em?

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Borba za Makedoniju je naš poziv i naša sudbina. I ako nam neki Grk, Bugarin, Srbin, stane na put ima da dobije tvrd ku* i kartu za jedan smer, a taj smer vodi u...", na šta se drugi Makedonac, Angelče, napokon ubacuje na smisleni način i završava misao rečima: "... u pi**u mater".

E sad, pitanje je koliko je ovo što je izrečeno anahrono, a koliko autentično. Problem je u tome što su oni pripadnici VRMO-a (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija) koja je na početku svog postojanja, krajem XIX veka, bila u punom smislu za makedonsku autonomiju baziranu na zasebnom identitetu, ali već početkom narednog postala probugarska grupacija koja je svim silama podržavala bugarsku vojsku tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata i aneksiju Makedonije od strane Bugarske (iako je proponenata makedonskog nacionalizma bilo i tada; tu se pre svega misli na Krstu Petkova Misirkova, tokom prve decenije, i Dimitrija Čupovskog, tokom druge decenije prošlog veka).

VMRO je, barem na početku, imao ogromnu podršku naroda Makedonije, a Ilindanski ustanak 1903. godine uspeo je da mobiliše čak 25.000 pobunjenika protiv Otomanskog carstva. Stvar koja se često ignoriše u našoj istoriografiji tiče se etničkog karaktera te pobune, s obzirom da se ne uklapa u naš narativ koji kaže da je u pitanju Južna Srbija.

Sedište makedonskog narko-kartela u seriji "Senke nad Balkanom" izgleda kao inspirisano Sicilijom. Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Naime, to je bio u suštini bugarski ustanak jer su članovi VMRO-a (listom Makedonci) do tada već velikom većinom Makedonce smatrali Bugarima, i premda su tražili autonomiju u okviru Turske, na to se gledalo samo kao na prelazno rešenje koje vodi ka ujedinjenju (jer je autonomija u kontekstu Osmanlijske imperije, što može da se vidi i u slučaju Kneževine Srbije, de fakto značila nezavisnost).

Uprkos tome što se ideja makedonske nacije širi među Makedoncima nakon Velikog rata, osnovni cilj glavne struje VMRO-a tokom dvadesetih i tridesetih godina ostaje nepromenjen: nikakva nezavisna makedonska država već totalna aneksija od strane Bugarske koja se sve više distancira od ove ekstremističke organizacije.

Nešto ranije u istoj epizodi, Alimpije Mirić u razgovoru sa gazda-Kirom pita, nakon što se ovaj hvalio Aleksandrom Makedonskim, zar nije Makedonija severna pokrajina u Grčkoj, na šta stiže odgovor da nije; Mirić potom reaguje provokativnim, sprdačkim osmehom. Time se želi pokazati da je spor oko imena i identiteta između Grčke i Makedonije i tada bio aktuelan.

Na prvi pogled, imajući u vidu nesporni bugarski karakter VRMO-a sa početka XX veka, deluje da je teško odgovoriti na pitanje da li je ovakav razgovor zaista mogao da bude vođen i da li je onaj govor koji smo citirali realan. Međutim, odgovor je lakši nego što deluje na taj prvi pogled.

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Mogao je. Iz gorenavedenog mogli ste zaključiti da je postojalo više struja unutar VMRO-a, i da nakon rata nisu svi baš bili bugarofili kao pre i tokom njega. Počev od dvadesetih godina u VMRO uleću levičarski elementi koji su čvrsto zastupali ideju zasebnog makedonskog identiteta i koji su 1925. godine u Beču uz pomoć SSSR-a formirali konkurentski VMRO-U, odnosno, VMRO (Ujedinjenja). Njihov glavni cilj je bila slobodna i jedinstvena Makedonija koja bi u budućnosti postala jednaka članica Balkanske federalne republike kojoj su komunisti težili.

Dakle, i tada je već postojao značajan broj Makedonaca u VMRO-u koji su zastupali ideju zasebne nacije, ali bi to značilo da je gazda-Kiro levičar i/ili komunista, što je utisak koji on definitivno ne ostavlja. Sa druge strane, u seriji je VMRO jedinstvena organizacija. Sa treće strane, to je ipak serija, fikcija, i ne bi trebalo terati MAK na konac.

Ali, sve izneseno pokazuje sa kolikim se zapravo problemima suočavaju Makedonci kao narod: premda Srbi danas mahom ne negiraju njihov etnicitet (osim nekih elemenata među nacionalistima), u prošlosti jesu; Bugari ih mahom i danas tretiraju kao deo bugarskog etničkog korpusa. Činjenica je da, što se jezika tiče, u tome imaju uporište, ali to ne igra isuviše važnu ulogu jer se na kraju sve svede na pitanje, kako se neko oseća. Ako se niko ne bi osećao kao Mađar, Srbin ili Rumun, ne bi bilo ni mađarske, srpske i rumunske nacije.

Daljinac

(O. Š.)

Tagovi: Bugari, Bugarska, Istorija, Kraljevina Jugoslavija, Kraljevina SHS, Kraljevina Srbija, Makedonci, Makedonija, Senke nad Balkanom, Srbija, VMRO

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (21)
Poređaj komentare:
 • Н
  Ненад

  Македонија је Грчка реч , а ово доле нема везе са правом Македонијом !!!

 • G
  Grof

  Da pojasnim....na kom jeziku se kaze ™mak*sve je jasno ko dan....juzni deo Srbije...regija Makedonija....kao recimo u centru Sumadija. .makedonci....ili ti sumadinci....sve jedno srbi....E sad po poreklu oni sto im se prezime zavrsava na "ski" cisti srbi....a oni na"ov"bugari....

 • Б
  Боле РС

  Говор је у ствари копија говора српског официра, капетана Луке Ђурашковића, и односи се на аспирације околних земаља према Краљевини Југославији. Говор српског официра стављен у уста македонског националисте, глупост. Оправдано једино у контексту уметничке слободе, али и даље мислим да је непотребан.

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

Kako danas izgleda Olimpijsko selo u Berlinu: Srušeni Hitlerov san o hiljadugodišnjem rajhu u sedam slika

Samo za ljubitelje istorije i strategije: Strašan kartografski prikaz Operacije „Barbarosa“, od prvog dana do sloma u predgrađu Moskve

Neviđeni prizor iz doma Romanovih: Anastasija se s lažnim zubima izmotava pred kamerom koju drži sam car Nikolaj. Evropom bukti rat

Srbin katolik iz Cavtata piše 1903. godine: „Hrvat hoće Srbinu da bude brat? Je li to zbilja? Mogu li ja to vjerovati? Spavam li il' bdijem?“

Špijunska igra ili nešto drugo? Čudni novinski oglas upozorio Amerikance da će biti napadnuti u Perl Harboru

Ruski genije dešifrovao pismo drevnih Maja, pa njegovi sunarodnici odlučili da izrade najlepši špil karata, koji je svet ikad video

„Ovo što radite Srbima nema primjera u povjesti u bilo kojega naroda“: Vapaj bosanskih muslimana ustaškim ministrima u Zagrebu 1941. godine (FOTO)

Ovako je hodža zaklinjao na vernost muslimane u kraljevskoj srpskoj vojsci (FOTOGRAFIJE)

Živi leševi naše slavne vojske ukrcavaju se na italijanski brod: Potresna fotografija iz srpske istorije

Ljubav jedne majke, mržnja jednog naciste: Srž jevrejskog života pod nemačkom okupacijom u jednoj slici (FOTO)

„Ona tamo se pomera, dokusuri je, a ja ću ovog malog koji se pravi da je mrtav“: Gole Jevrejke i deca iz Mizočkog geta leže u samrtnom ropcu dok nacisti traže preživele (FOTO)

Skrivena oblast Kine: Ovo su čudesne, zemljane zgrade u kojima skoro 1.000 godina vlada komunizam (FOTO)

Nije imao nikakve šanse da uđe u istoriju, ali to se ipak desilo: Prvi "crni" pilot u istoriji ratnog vazduhoplovstva bio je ovaj Osmanlija (FOTO)

Stravične ispovesti izvršitelja smrtne kazne u Jugoslaviji: Mi više nemamo mira, u snove nam dolaze ubijeni

Fotka koja savršeno ilustruje sunovrat Trećeg rajha: Srećna godišnjica Staljingradske bitke svima koji slave pobedu Crvene armije

Ustaše lancima ruše spomenik kralja Aleksandra u Varaždinu dan nakon uspostave NDH: Jedan detalj otkriva kakav je to društveni talog bio

Kako se sve okrene: Oholi austrougarski oficir prežalio Srbe, tri godine kasnije morao da preda ključeve Visokih Dečana vojvodi Kosti Pećancu

Zaboravljene veličine naše istorije: Ivan Ivanić i Dragutin Anastasijević, načelnici Dračkog okruga Kraljevine Srbije tokom Balkanskih ratova

Misteriozna smrt lepog austrijskog princa dovela do atentata na Franca Ferdinanda i izazvala Veliki rat

Misteriozni put pištolja kojim je na današnji dan ubijen Mahatma Gandi

Kvebečani vode poreklo od 800 kraljevih kćeri koje su došle u Kanadu pre tri i po veka

Šta je tačno komandant zloglasne Princ-Eugen-divizije Oto Kum napisao o četnicima

Grobnica jednog velikog BIBLIJSKOG PROROKA nalazi se u iranskom gradu neobično srpskog imena

Muslimanski trgovci robljem bili najveće zlo čovečanstva: Okovali 18 miliona Evropljana i Afrikanaca, a pakao trajao sve donedavno

Šta je bio Sinan-paša koji je na Vračaru spalio mošti našeg Svetog Save?

Ovo je poslednji prizor pred očima Svetog Save: Kako je pre 783 godine u bugarskoj prestonici Velikom Trnovu umro naš prosvetitelj

Preplitanje ruske i srpske sudbine počelo Svetim Savom: Jedan razgovor njihovog monaha i našeg Rastka promenio tok istorije

Kako je crveni telefonski kiosk postao ikona britanske kulture, i koliko su odvratni njegovi naslednici

„Ne čistiti skupštinu od gada, neka bude muzej austrijskog varvarstva“: Šta su Srbi zatekli u svojoj prestonici nakon Kolubarske bitke

Misterija rođenja Svetog Save: Kako su monasi pre osam vekova opisali čudesne događaje koji su prethodili Rastkovom dolasku na svet

FOTO-DOKAZ: Najčuveniji podvig „Otpisanih“ stvarno se desio, neki Prle i Tihi su zapalili garažu Vermahta u Ruzveltovoj

Naučno dokazana sličnost između cara Dušana i najslavnijih rimskih imperatora

Kako da ćiriličnim brojevima izrazite godinu svog rođenja, visinu ličnih primanja i milion razloga zbog kojih taj sistem više ne koristimo

Najveća mornarička bitka u istoriji sveta, vođena pre 1810 godina: Milion ljudi se tuklo u boju o kojem vam nikada nisu pričali

„Ovaj je stariji od onog“: Čarobni jermenski manastir iz X veka ima najčudniji naziv na svetu

Da li je homoseksualna ljubavna afera između mladog Nemca i jevrejskog tinejdžera pokrenula Holokaust?

Ako 13,8 milijardi godina univerzuma sažmemo u 365 dana, koliko sekundi pre Nove godine car Dušan proglašava Zakonik?

Tragična sudbina velikog srpskog vojvode: Heroja oslobodilačkih ratova komunisti su pretukli na smrt, a na sahranu mu niko nije došao (FOTO)

Nepotopljivi Sem: Crno-beli mačor kao stric Albert iz „Mućki“, preživeo potapanje tri ratna broda, a služio obema zaraćenim stranama

Zašto se srpski pop na Bogojavljenje 1916. pred Sabornom crkvom zahvaljivao hrvatskom grofu i guverneru okupirane Srbije

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima