≫ 

MISTERIJA GROBA SVETOG NIKOLE: Ostao je netaknut nakon razornog zemljotresa, iako je sve drugo u crkvi bilo uništeno? (FOTO) (VIDEO)

Crkva Svetog Nikole izgrađena je u 6. veku kako bi u njoj bila grobnica jedne od najuticajnijih ličnosti hrišćanstva

  • 0

Antička vizantijska crkva nalazi se iza skromnog trgovačkog trga u turskom primorskom gradu Demre, što se čini kao malo verovatno mesto za jednu od najvećih lokacija ranog hrišćanstva. Govorimo o crkvi u Antaliji, za koju turski arheolozi tvrde da je mesto na kojem je sahranjen sveti Nikola.

Napokon je razotkrivena legenda o Deda Mrazu i Svetom Nikoli: Da li je to ista osoba i da li je zaista postojala?

List "Hurijet" je preneo početkom oktobra da su istraživanjem otkriveni netaknut hram i groblje ispod Crkve Svetog Nikole u Antaliji, za koju se veruje da je rodno mesto sveca.

- Postigli smo veoma dobre rezultate, ali pravi posao tek sada počinje. Doći ćemo do zemlje i možda ćemo pronaći netaknuto telo svetog Nikole - izjavio je tad direktor agencije za istraživanje i spomenike u Antaliji Ćamil Karabajram.

Foto: Profimedia/Alamy

Veruje se da su posmrtne ostatke svetog Nikole prokrijumčarili moreplovci iz oblasti Demre u Antaliji u italijanski grad Bari.

Prema do sada pronađenim dokumentima, turski arheolozi veruju bi telo sveca i dalje moglo biti u kompleksu hrama koji je pronađen u Antaliji.

Crkva Svetog Nikole izgrađena je u 6. veku kako bi u njoj bila grobnica jedne od najuticajnijih ličnosti hrišćanstva. Oltar u crkvi je kamen i okružen sa četiri slomljena stuba, murali na zidovima su izbeledeli dok su grube ploče mramornih mozaika na podu.

Veruje se da je ispod tog poda bilo smešteno telo sveca pre nego što su ga ukrali Italijani. Ali, novo otkriće donelo je senzacionalnu mogućnost - da ispod crkve i dalje leži telo čoveka koji je bio inspiracija za Deda Mraza.

Arheolozi veruju da se možda prilikom zemljotresa telo pomerilo ispod površine, neposredno nakon izgradnje crkve.

Foto: Profimedia/Alamy

- Postoji grob koji se čini veličanstvenijim, posebnijim od ostalih u crkvi. Grobovi drugih sveštenika bili su u čoškovima, ali je ovaj bio u sredini. Zidovi i dalje stoje tako da mislimo da je netaknut. Ovo je misterija, jer, iako je došlo do zemljotresa, ovi zidovi izgledaju neoštećeni - rekao je nedavno za "Dejli mejl" Karabajram.

Dodao je da ne može da kaže da se telo definitivno nalazi tu, ali da imaju podatke da je možda i dalje tamo. Ako njegove nade budu potvrđene, ovde bi bila grobnica Deda Mraza. To bi bilo neverovatno otkriće za Tursku, ranu hrišćansku istoriju i ljubitelje Božića.

Poštovan zbog svoje darežljivosti, episkop koji je živeo u 4. veku bio je inspiracija nastanku popularne legende o Dedu Mrazu. Smatra se da je Sveti Nikola rođen 270 godina od Hristovog rođenja u tadašnjoj grčkoj Anatoliji. Njegovi bogati roditelji umrli su kada je bio mlad i inspirisan Isusovom porukom, prodao je svu svoju imovinu i dao novac siromašnima.

Grad Demre, gde se nalazi crkva, izgrađen je na ruševinama Mire, mesta u kojem se veruje da je živeo Sveti Nikola.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA