• 12

DA LI VIDITE ŠTA JE NA SLICI? To Srbin bahato pozira na toni zaplenjenog turskog oružja posle Kumanovske bitke (FOTO)

Ogroman plen posle Kumanovske bitke pao je u šake srpskoj vojsci, a u tom plenu se nalazila i golema količina oružja. Jedan nepoznati srpski vojnik namerio je, neposredno nakon Kumanovske bitke, da se slika na brdu tog turskog naoružanja, i tako je nastala fotografija pred vama

 • 12

Srpski vojnik pozira pred kamerom sedeći na toni turskog oružja posle Kumanovske bitke 1912. godine. Foto: Balkanski rat u slici i reči/unilib.rs

Balkanski ratovi — koje mi pokušavamo da otrgnemo od zaborava i rasvetlimo za širu javnost — nepravedno su u senci Prvog svetskog rata. Senka je nepravedna ne samo zato što su ta dva regionalna konflikta udvostručila obim Kraljevine Srbije i ustoličila je za najveću vojnu silu našeg poluostrva, već i zato, što bez njih naši uspesi tokom Velikog rata ne bi bili mogući.

Naime, srpska vojska se 1912-1913. godine u toj meri očeličila, izvežbala, savremenom ratovanju podučila, u borbi iskalila, da oružane snage čitave jedne imperije, Austrougarske monarhije — zemlje prostorno skoro osam puta veće od Kraljevine Srbije i sa bezmalo 13 puta više stanovnika — nisu mogle same da je savladaju i poraze, već su u dve odvojene ofanzive morale da beže nazad na svoju teritoriju (kao da to nije dovoljno, prekaljena srpska vojska je imala dovoljno snage i znanja da izvrši čak i sopstvenu kratkotrajnu invaziju na tlo Austrougarske, pre nego što se samostalno povukla).

A ti Balkanski ratovi — koji su omogućili Kraljevini Srbiji sve ratne podvige narednih godina, čak joj omogućili da preživi strahote povlačenja preko Albanije i izbeglištva u Grčkoj što bi retko koja država uspela — počeli su 23-24. oktobra 1912. godine Kumanovskom bitkom u kojoj se naša Prva armija sudarila sa turskom Vardarskom armijom i razbila je u paramparčad (doduše, uz neverovatno srećan splet okolnosti).

Ovom pobedom su Srbi posle pet i po vekova ovladali Kosovom, Metohijom, Raškom i severnom Makedonijom, a Osmanlije su se dale u beg ka Bitolju (bojem kod tog grada mesec dana docnije Otomanska će imperija biti načisto isterana iz Makedonije). Ogroman plen posle Kumanova pao je u šake srpskoj vojsci, a u tom plenu se nalazila i golema količina turskog naoružanja.

Jedan nepoznati srpski vojnik namerio je da se slika na brdu tog turskog naoružanja neposredno nakon Kumanovske bitke, i tako je nastala fotografija pred vama. Možda i najmoćnija, pa čak i najduhovitija fotografija celog tog sukoba.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Пиши ћирилицом, остани Србин!

  7. februar 2018 | 11:08

  Славни дани наше прошлости

  56
  4

  Podelite komentar

 • Miloš

  7. februar 2018 | 10:35

  Zašto mislite da je bahat. On je samo pobednik.

  52
  2

  Podelite komentar

 • 🐰Zec🐰

  7. februar 2018 | 13:38

  Pa nije se sliko pored jahtte,sta je tu bahato?

  44
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA