Skandalozni brak vojvode od Saseksa i njegove supruge: Nisu u pitanju princ Hari i Megan, ali je i on bio riđ, a ona starija od njega (FOTO)

Brak vojvode i vojvotkinje od Saseksa obeležile su laži, prevare i kraljevska sramota

  • 0

Vojvotkinja od Saseksa bila je trudna kada je stala pred oltar i ludo zaljubljena, ali ne u svog budućeg supruga već u svog rođaka. U pitanju naravno nije Megan Markl, već poslednja žena koja je nosila ovu titulu. Pre više od 200 godina princ riđe kose zaljubio se u tamnkosu, stariju ženu. Usledila je mreža ljubavi, laži, prevare i kraljevske sramote koja je trajala 40 godina.

Vojvotkinja od Saseksa bila je lejdi Augusta Marej, ćerka Erla od Danmora, a riđokosi princ, njen suprug bio je Augustus Frederik, šesti sin "ludog" kralja Džordža III, i prvi Vojvoda od Saseksa, piše Dejli mejl.

Komplikovani ljubavni trougao u koji su se upustili uništio je živote vojvode, njegove supruge i njenog rođaka.

Zbog jedne fotografije koja je nedavno otkrivena, svi se slažu da je Megan Markl nova princeza Dajana (FOTO)

Princ Augustus Frederik bio je prvi vojvoda od Saseksa koji se zaljubio u stariju ženu, a koja nije bila iz kraljevske porodice Foto: Wikipedia

Princ Augustus rođen je u Bakingemskoj palati. Kao dete bolovao je od astme i sa 13 godina poslat je u inostranstvo. Do 19. godine živeo je u Italiji, gde je upoznao Augustu.

Ona je pet godina bila starija od njega i ljudo zaljubljena u svog rođaka lorda Arčibalda Hamiltona.

Bliska prijateljica lejdi Auguste, lejdi Holand, verovala je da je njena prijateljica pobegla iz Britanije u Evropu kako bi rodila dete iz veze sa rođakom.

Dok je boravila u Rimu sa svojom majkom groficom, lejdi Augusta je upoznala Augustusa.

Princ Augustus se odmah zaljubio u nju. Znali su se samo nekoliko nedelja kada ju je zaprosio. On je tada ima 20, a ona 25 godina. Tajno su se venčali u hotelu "Sarmijento" u Rimu, a kasnije se tvrdilo da je ceremonija bila nezakonita.

Lejdi Augusta Marej htela je da uđe u kraljevsku porodicu, iako je bila zaljubljena u rođaka i nosila njegovo dete Foto: bridgemanimages.com

- Augusta je znala da će biti problema, ali nije mogla da odoli a da ne postane član kraljevske porodice - zapisao je istoričar Kenet Rouz.

Članovi kraljevske porodice nikada je nisu priznali. Par se vratio u Britaniju, sa bebom na putu, i venčali su se u Mejferu. Za razliku od raskošnog venčanja princa Harija i Megan Markl, koje je pratilo nekoliko milijardi ljudi na malim ekranima, Augusta i Augustus su se venčali u potpunoj tajnosti.

Dok je išla ka oltaru u crkvi Svetog Đorđa na trgu Hanover 5. decembra 1793. godine, Augusta je bila u poodmakloj trudnoći. Kada je kralj čuo za to, proglasio je oba braka nevažećim i poništio ih.

Ni pod kojim okolnostima Augusta nije mogla da se nazove pripadnikom kraljevske porodice, insistirao je kralj.

Dečaka je rodila samo mesec dana kasnije. Zbog sramote, kralj je proterao Augustusa, koji se vratio u Italiju, dok je vojvotkinji rečeno da sa detetom ostane u Britaniji.

Nije prošlo puno, a vojvoda se ponovo zaljubio, ovog puta u opersku pevačicu iz Napulja Đuzepinu Grasi, s kojom je bio u vezi dve godine. U međuvremenu je vojvotkinja ponovo počela da se viđa sa svojim rođakom lordom Arčibaldom.

Princ Hari i Megan Markl dobili su titule vojvode i vojvotkinje od Saseksa Foto: Tanjug/AP/Alexi Lubomirski/Kensington Palace

Pošto joj je kralj zabranio da se pridruži suprugu u Italiji, prošlo je pet godina pre nego što se vojvoda vratio u London. Ubrzo je njegova supruga ponovo zatrudnela, a iako je u početku mislio da je dete njegovo, otkrio je svežanj pisama koja su ga ubedila u suprotno.

Par je bio samo šest meseci zajedno, kada je vojvoda otišao u Portugal. Više nikada nije video Augustu, koju je ostavio bez ijednog novčića.

U to vreme zvanično su bili sedam godina u braku, iako su zajedno proveli manje od godinu dana i oboje su bili neverni. Prema dokumentima iz kraljevske arhive u Vindzoru, vojvotkinja je otišla u Lisabon kako bi naterala  muža da joj da novac. Dogovorili su se da joj isplaćuje 4.000 funti godišnje.

Zauzvrat je trebalo da prestane sebe da zove vojvotkinjom od Saseksa, što je ona radila uprkos kraljevom naređenju. Dogovorili su se da ona promeni ime u lejdi Augusta de Ameland, a titula je izabrana nakon što su dvorski službenici istražili njeno poreklo. Njena deca, bez obzira da li im je princ bio otac ili ne, nisu dobila kraljevski status, a na osnovu porekla majke dobili su prezime d'Este.

U međuvremenu vojvoda je postao otac nezakonitom detetu koje je dobio sa ženom sa kojom je živeo blizu dvorca Vindzor. To dete je bila Lusi Bufoj, koja je kasnije postala prabaka Ane Nigl, popularne britanske glumice '40-tih i '50-tih godina.

Da li će oni doživeti sličnu sudbinu? Foto: Tanjug/AP

Augusta je proterana u Remsgejt u Kentu, gde je živela u nemaštini dok se nije otkrio skandal o tajnim uplatama na njeno ime iz kraljevskih riznica. Augusta je primala velike svote za "usluge na plantažama Barbadosa", iako nije imala nikakve veze sa tim. To je bio način kraljevske porodice da je isplati bez priznavanja činjenice da je rodila unuka kralju. U malom gradu i dalje je bila poznata kao vojvotkinja od Saseksa. Kad je umrla u 69. godini, ulica u gradu je po njoj dobila ime Saseks strit.

Njen ljubavnik lord Arčibald nikada se nije oženio, dok je vojvoda čekao da ona umre kako bi se ponovo oženio. To je uradio u 58. godini sa sa dugogodišnjom ljubavnicom ledi Sesilijom Bagin.

Međutim ni taj brak nije bio priznat jer nije imao kraljevu dozvolu. U očima kraljevskog suda Sesilija nije bila više njegova supruga nego što je to bila Augusta.

Vojvoda je toliko bio izmučen načinom na koji se porodica ophodila prema njemu, da je odbio da bude sahranjen u Vindzoru, jer njegovoj ženi tamo nije dozvoljeno.

On je sahranjen na javnom groblju u Kensal Grinu, u severnom delu Londona.

Da li će Hari i Megan, novi vojvoda i vojvotkinja od Saseksa doživeti sličnu sudbinu, pokazaće vreme.

VIDEO: Kraljevsko venčanje princa Harija i Megan Markl

(Telegraf.rs/A.M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA