≫ 

Ovo je jedna od dramatičnijih ratnih fotografija, ali je teško na prvi pogled shvatiti šta se u stvari dešava

Mornarički lovac „graman F6F helket“ srušio se 10. novembra 1943. prilikom sletanja na nosač USS „Enterprajz“. Na slici, pilot Džonson se i dalje nalazi u kokpitu, a da ga izvuče pokušava poručnik Čuning, koji se u tu svrhu penje na zapaljenu letelicu koja se pretvara u buktinju

  • 0
Mornarički lovac „graman F6F helket“ srušio se 10. novembra 1943. prilikom sletanja na nosač USS „Enterprajz“. Na slici, pilot Džonson se i dalje nalazi u kokpitu, a da ga izvuče pokušava poručnik Čuning, koji se u tu svrhu penje na zapaljenu letelicu koja se pretvara u buktinju. Foto: Wikimedia Commons/NARA FILE #: 080-G-205473; U.S. Department of Defense

„Graman F6F helket“ američki je mornarički lovački avion iz perioda Drugog svetskog rata koji je u aktivnu službu ušao sredinom 1943. godine. Proizveden je sa namerom da zameni raniji „F4F helket“, i da se na nebu iznad Pacifika suprotstavi japanskom „micubišiju A6M zeru“. Brzo je postao dominantni lovac američke ratne mornarice u Ratu na Pacifiku: vatreno krštenje imao je septembra meseca, a do kraja sukoba, za svega dve godine, proizveden je u 12.275 primeraka koji su oborili 5.223 neprijateljske letelice. To je više nego bilo koji drugi saveznički ratnomornarički avion.

USS „Enterprajz“ (CV-6) je bio sedmi po redu brod američke ratne mornarice koji je nosio to ime; mornari su mu tepali pa su ga zvali „Veliki E“. Bio je i šesti po redu američki nosač aviona, te je pripadao klasi „jorktaun“. Sagrađen je, porinut i stavljen u službu krajem tridesetih, ali pre izbijanja Drugog svetskog rata u Evropi. Bio je jedini nosač aviona u Perl Harboru prilikom inicijalnog japanskog napada (svi ostali su prethodnih dana isplovili).

Tokom Rata na Pacifiku, nijedan ratni brod američke mornarice nije učestvovao u više akcija: počev od pomenutog Perl Harbora i prelomnog Midveja, preko Istočnih Solomona i Gvadalkanala pa do Marijanskih ostrva i Zaliva Lejte. Zaradio je 20 borbenih zvezdica, najviše od svih, i bio odlikovan više nego bilo koji drugi. Japanci su tri puta objavljivali da je potopljen, uvek u zabludi, što mu je donelo duhoviti nadimak „Sivi Duh“.

„Graman F6F helket“ i USS „Enterprajz“ (CV-6) glavni su akteri ove fotografije od 10. novembra 1943, svega dva meseca nakon što je ovaj lovac ušao u aktivnu službu. Naime, „F6F helket“ kojim je pilotirao zastavnik Bajron M. Džonson, srušio se prilikom sletanja na „Enterprajz“ koji je u tom trenutku bio na putu da podrži operacije kod Maršalskih i Gilbertovih ostrva. Na slici, Džonson se i dalje nalazi u kokpitu, a da ga izvuče pokušava poručnik Valter L. Čuning Džunior, koji se u tu svrhu penje na zapaljenu letelicu koja se pretvara u buktinju. Na kraju se sve završilo dobro, i Džonson se izvukao sa svega nekoliko beznačajnih ogrebotina.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA