Da li je ova žena u češkim Sudetima srećna ili tužna dok roni suze i salutira Hitleru?

Teza da istina ne postoji već samo interpretacija, nije u potpunosti tačna, odnosno nije primenjiva na sve situacije. Recimo, istina je da je Hitler izgubio Drugi svetski rat te da je Nemački rajh pobeđen, i tu nema mesta interpretaciji. Slično je sa ovom fotografijom

  • 2
Sudetska Nemica plače od sreće i salutira Adolfu Hitleru koji se vozi ulicama grada Heba nakon pripojenja tih čeških krajina Nemačkom rajhu. Amerikanci su kasnije tvrdili da plače od tuge. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 183-H13160 / Unknown / CC-BY-SA 3.0

Nakon remilitarizacije Rajnske oblasti koju je Hitler izvršio 7. marta 1936. godine, dok su Francuzi i Englezi manje-više nemo posmatrali kršenje Versajskog i sporazuma iz Lokarna, čime je promenio ravnotežu snaga u Srednjoj Evropi i dao sebi mogućnost da vodi agresivnu spoljnu politiku koja se prvo manifestovala anšlusom Austrije dve godine kasnije (bez nemačkih oružanih snaga u Porajnju to ne bi bilo moguće jer je francuska vojska mogla očas posla da prodre duboko u srce Nemačke), najvažniji momenat koji je doveo do izbijanja Drugog svetskog rata bio je Minhenski sporazum.

Do međunarodne konferencije u tom gradu, i prvog primera tzv. šatl-diplomatije koju je izmislio britanski premijer Nevil Čemberlen, došlo je zbog onoga što se dešavalo u Sudetima, češkim krajinama duž njihove severne, zapadne i južne granice, gde su Nemci onomad činili bezmalo svo stanovništvo (i čak 23,3 odsto ukupne populacije zemlje) a Čehoslovačku kao svoju državu nisu priznavali.

Nevolja za Čehoslovačku bila je u tome, što ta zemlja bez Sudeta nije mogla da postoji, kako tada tako ni sada: brdsko-planinski Sudeti zaokružuju njenu teritoriju i donose joj sigurnost i bezbednost, bez Sudeta ona se nije mogla da brani, zbog čega su joj pobednici Prvog svetskog rata i ostavili te krajeve (u sklopu Austrougarske monarhije, podeljene na Austrijsko carstvo i Ugarsko kraljevstvo, Kraljevina Češka je bila deo Austrije; Sudeti su bili deo Češke).

Sudeti u Čehoslovačkoj. Crvena boja označava procenat Nemaca u tim oblastima. Foto: Wikimedia Commons/Fext

Ni u jednom trenutku nakon uspostave Čehoslovačke nije situacija sa sudetskim Nemcima bila dobra, a kamoli idealna. Ali stvari su otišle dovraga nakon što je Adolf Hitler 31. januara 1933. postao nemački kancelar, a posebno nakon što je, posle smrti starog feldmaršala Paula fon Hindenburga, naredne godine objedinio položaje državnog poglavara i poglavara vlade te prisvojio zvanje „nemačkog firera“.

Sudetonemačka partija obrazovana je osam meseci nakon što su nacisti došli na vlast, a maja 1935. godine postala je sa 15,2 odsto glasova najmoćnija parlamentarna stranka u čitavoj zemlji, budući da je zadobila poverenje 68 odsto nemačkih birača.

Taj broj je narednih par godina rastao pa je maja 1938. na lokalnim izborima osvojila 88 odsto nemačkih glasova; dva meseca kasnije broj njenih članova je narastao na 1,3 miliona što znači da je 40,6 odsto svih čehoslovačkih Nemaca bilo u toj političkoj organizaciji: praktično svi punoletni muškarci. Šta su tražili? Pripajanje Nemačkom rajhu. Kako su to mislili da ostvare? Pobunom, što građanskim buntom što oružjem.

Nemci u Sudetima dočekuju Hitlerove trupe. Foto: Wikimedia Commons/Das Bundesarchiv

Pomenuti izbori maja 1938. godine doneli su Sudetonemačkoj partiji kontrolu nad praktično svih rubnim opštinama i okruzima Čehoslovačke, gde je građanstvo počelo otvoreno da negira autoritet države. Obrazovani su paravojni frajkori, policija i žandarmerija su morali da reaguju, to se odmetnulo u nasilje, a pošto nasilje hrani nasilje, spirala je postala nezaustavljiva. Kriza je počela da eskalira, Hitler je otvoreno tražio te etničke nemačke teritorije, otvoreno je pretio, i velike su se sile uključile u rešavanje problema.

Šta su uradile Francuska i Velika Britanija? Prodale su Čehoslovačku, izdale su češki narod i predale Sudete u ruke Adolfu Hitleru. Minhenskim sporazumom koji je potpisan 30. septembra 1938. godine — čiji su potpisnici bili Nevil Čemberlen ispred Ujedinjenog Kraljevstva, Eduar Daladje ispred Francuske Republike, Benito Musolini ispred Kraljevine Italije i Hitler ispred Nemačkog rajha — Treći rajh je početkom oktobra izvršio okupaciju i pripajanje tih područja, na opšte oduševljenje tamošnjeg nemačkog življa.

Fotografija sa početka teksta prikazuje sudetsku ženu koja plače dok salutira Adolfu Hitleru, dok se ovaj trijumfalno u svom otvorenom automobilu vozi ulicama grada Heba. Objavljena je u nacističkom partijskom organu „Folkišer beobahter“, i njen izvorni potpis je govorio o snažnim emocijama koje su preplavile sudetske Nemce koji nisu mogli da zadrže suze radosnice jer se napokon vraćaju u okrilje otadžbine.

Sudetska Nemica plače od sreće i salutira Adolfu Hitleru koji se vozi ulicama grada Heba nakon pripojenja tih čeških krajina Nemačkom rajhu. Amerikanci su kasnije tvrdili da plače od tuge. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 183-H13160 / Unknown / CC-BY-SA 3.0

Međutim, kada je fotografija objavljena u Americi, potpis je glasio: „Tragedija ove sudetske žene, koja nije u stanju da sakrije svoju tugu dok je primorana da salutira pobedonosnom Hitleru, tragedija je tihih miliona koji su ’osvojeni’ hitlerizmom uz pomoć ’večne upotrebe’ bezobzirne sile.“

Šta je od ovoga istina? Istina je gotovo sigurno ona prvobitna nacistička interpretacija, ako se uzmu u obzir ostale fotografije iz tog doba, na kojima se opšta euforija vrlo jasno vidi. Uostalom, dovoljno je pogledati celokupnu sliku priloženu iznad i sve je jasno. Osim ako se, naravno, u grupu veselih Nemaca nije ubacila i neka nesrećna Čehinja koja zna da joj se sprema progonstvo ali se nada da ga je moguće izbeći.

Nakon ovoga, Mađarska i Poljska su otele svoje delove Čehoslovačke, nacisti su podstakli slovačka separatistička stremljena, i proleća 1939. godine Nemačka je okupirala ostatak Češke od koje je napravila protektorat, dok je Slovačka postala marionetska država.

Ovakva pomirljivost britanske i francuske vlade, i nedostatak reakcije prilikom kršenja Minhenskog sporazuma, imalo je za posledicu Hitlerovo preračunavanje oko moguće reakcije Engleske i Francuske zbog napada na Poljsku, što je dovelo do Drugog svetskog rata koji je doveo do toga da danas u Sudetima više nema Nemaca: svi su nakon tog sukoba proterani iz obnovljene Čehoslovačke, a njihova je imovina konfiskovana.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    22. jun 2019 | 13:57

    SVE STO SU NAS UCILI O 2 SVETSKOM RATU JE LAZ A ISTINA JE DA SU ILLUMINATI DOLARIMA POMOGLI HITLERU DA DODJE NA VLAST KAI I FORD ,DZM I AMERICKE BANKE!!!RAT U KOME JE STRADALO 62 MILIONA LJUDI JE BIO NWO-NOVI SVETSKI POREDAK JER SU TO BILI POCECI PROJEKTA!

  • Jeretik

    22. jun 2019 | 16:59

    Da je pitanje o ženi u Zagrebu, ne bi bilo dileme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA