≫ 

Vojska Kraljevine Srbije ušla u Dubrovnik pre tačno 100 godina: Oduševljeni građani im priredili svečan doček

Odred srpske vojske pod komandom rezervnog kapetana Milana Đorđevića, sina Vladana Đorđevića, stigao je vozom u železničku stanicu

  • 15

Zvanično je Prvi svetski rat je završen 11. novembra 1918. godine, potpisivanjem primirja, a samo dva dana kasnije, 13. novembra,  u Dubrovnik je ušla jedinica vojske Kraljevine Srbije. Vojska je došla na poziv Mesnog odbora Narodnog veća Dubrovnika koji su se zalagali za stvaranje južnoslovenske države pod vođstvom Srbije.

Na poziv Mesnog odbora, odred srpske vojske pod komandom rezervnog kapetana Milana Đorđevića, sina Vladana Đorđevića, stigao je vozom u železničku stanicu u Gružu, gde mu je okupljen narod priredio svečan doček.

Uveče istog dana vojska je ušla u Dubrovnik, a predsednik dubrovačke opštine održao govor, u kom je, kako piše Stjepan Roca u „Almanahu Jadranske straže", "izrazio svoje veselje i oduševljenje što je posle tolikih težnji i čekanja (srpska vojska) pobedonosno sišla na more”.

Taj su ulazak su Dubrovčani  slavili kao veliki dan u bogatoj istoriji grada, ističući da im je srpska vojska donela slobodu.

Nešto kasnije je nastala poznata slika "Srpska vojska oslobađa Dubrovnik 1. decembra 1918" koju je naslikao Žorž Berten Skot, ratni reporter, slikar i ilustrator francuskog žurnala “L’Illustration”.

Srpska vojska oslobađa Dubrovnik 1.XII. 1918. Foto: L’Illustration/George-Bertin Scott

Na slici se nalazi rezervni pešadijski kapetan Milan Vl. Đorđević, komandir 2. čete, 4. bataljona, III puka Moravske divizije drugog poziva koja je prva ušla u oslobođeni grad.

Otac Milana Đorđevića, dr Vladan Đorđević, je bio prvi doktor hirurgije u obnovljenoj Srbiji, organizator civilnog i vojnog saniteta, osnivač niške Vojne bolnice, Crvenog krsta u Srbiji, diplomata, političar, ministar, predsednik vlade, akademik i pisac bezbrojnih romana.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milan

    13. novembar 2018 | 16:54

    Hrbatk su navikli da koja god vojska im dodje docekuju je sa odusevljenjem...takvi su oni ljigavci

  • DS

    13. novembar 2018 | 17:39

    Dubrovnik i okolina je oduvek bila naseljena srbima...danas su to srbi katolici u vecini.

  • Sale

    13. novembar 2018 | 19:50

    Dace Bog i opet ce biti jednog dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA