8

Kralj Petar I bio je apsolutni srpski bogotac: Ovo je još jedna priča koja to dokazuje (VIDEO)

Mogao je kralj naći drugi, „dostojanstveniji“ način da se brže i lakše domogne savezničke zaštite, ali nije hteo: on je kralj i njega ovakve stvari ne mogu da unize i osramote, on sa njima nema problem, on želi da deli sudbinu svojih podanika. Jer, pravi vladar ne pati od kompleksa, zna se ko pati od kompleksa

Kralj Petar I Karađorđević, Kraljevina Srbija, Jankova klisura, Stara Srbija, Srpska vojska, Prvi svetski rat, Veliki rat, Albanska golgota
Kralj Petar volovskom zapregom putuje kroz Jankovu klisuru tokom povlačenja vojske i države krajem 1915. godine. Foto: Wikimedia Commons/L'Illustration 1916/Vladimir Betzitch/Orjen

Bićemo nepravedni prema današnjici ako ne priznamo da, otkako je sveta i veka, postoji podvojenost društva na vlastodršce i običan svet, da postoji stalni i neuništivi jaz između onih koji upravljaju i onih kojima se upravlja. Ali bićemo nepravedni prema prošlosti ako ne priznamo, da su jaz i podvojenost danas čini se veći nego ikada. Ipak, jedno ime iz srpske istorije - Kralj Petar I Karađorđević, dokazuje da su skromnost, poštenje i saosećanje s narodom ipak osobine koje nekoga odvajaju, čak i do statusa nacionalnog božanstva.

Čak, kao da su i u vreme apsolutističkih monarhija, formalni i neformalni vladari i „bogataši“ imali više dodira sa prostim pukom nego danas. I to nije primetno samo na tlu naše zemlje, to je nešto na šta ukazuju svi društveno odgovorni stručnjaci širom sveta.

Možda mi svi skupa samo imamo prevelika očekivanja od demokratskog uređenja, jer sama reč „demokratija“ sugeriše vladavinu naroda, naprosto zato, što to doslovno i znači (izvedena je od grčkih reči „demos“, dakle „narod“, i „kratein“, dakle „vladati“).

Teorija i praksa se negde razmimoilaze, jer se mirne duše može kazati da je moderna demokratija koja se razvila poslednjih vekova, sve vreme bila samo paravan iza kojeg se uvek krije bogati sloj i oni uglavnom beznadežno nesposobni partijski činovnici, lišeni državničkih kvaliteta, koji znaju da se „snađu“ pa isplivaju sa dna kace na površinu.

Seljaci 1906. godine teraju volove pored stare zgrade Srpske narodne skupštine kod današnjeg bioskopa „Odeon“ na uglu ulica Kraljice Natalije i Kneza Miloša. Foto: Wikimedia Commons/fortepan.hu

Da li je pre jednog veka u Kraljevini Srbiji i drugde bilo drugačije? Donekle jeste. Mi smo imali sreću da se u jednom teškom periodu naše istorije, tokom prve dve decenije dvadesetog veka, na samom vrhu državne uprave nađu ljudi visokih kvaliteta, i na tome imamo pre svega da zahvalimo toj demokratiji, koja sve većem delu naroda postaje mrska, jer je ne razume, jer ne zna šta je to, jer sa njom povezuje sve ono najgore što mu se dešava, iako se cela srpska istorija u zadnja dva veka mahom svodi na borbu za nju.

Zapravo je srpska borba za demokratiju tokom devetnaestog stoleća, i protiv Turaka i protiv naših vladara, kulminirala Majskim prevratom i dovela na tron kralja Petra, što je za posledicu imalo naše „zlatno doba“ 1904—1914, tokom kojeg ni vladar nije smeo da se ponaša tiranski kao njegov prethodnik koji je zato ubijen (iako Čika Pera kao prevodilac dela „O slobodi“ Džona Stjuarta Mila i nije bio taj tip čoveka, već neko ko je verovao u demokratiju i parlamentarizam), a ni sami političari. To je za posledicu imalo pojavu vrhunskih ličnosti, od kojih su mnoge već bile tu ali potisnute obrenovićevskom diktaturom, poput Pašića i Milovanovića (inače glavnog arhitekte Balkanskog saveza i Srpsko-bugarskog ugovora bez kojeg ne bi bilo pobede nad Turcima), između ostalih.

Nakon Prvog svetskog rata sve se promenilo. Možda je kralj Aleksandar bio veliki državnik, ali je takođe bio i diktator koji se posle Pašićevog povlačenja, a i pre njega, okružio prosečnim političarčićima, i mi smo se praktično nakon Marseljskog atentata našli u pustoši, bez i jednog čoveka državničkog kova: (ako ne računamo kneza Pavla, koji nije bio političar već regent, i kojem su prilike nametnule dužnost za koju se nije spremao i koju nije želeo ali koju je savesno i valjano obavljao) svi su bili mediokriteti, što se uostalom najbolje videlo tokom sloma Kraljevine Jugoslavije kada su listom pobegli iz Beograda i zemlje a narod ostavili na cedilu.

Kralj Petar I na terasi. Foto: Kuća kralja Petra I

Njima je — kao i današnjim političarima, kao možda i velikoj većini naših političara pre sto godina (o skandalima vezanim i za samog Pašića i za njegovog sina Radeta i za mnoge druge, ne vredi ovde trošiti reči) — bilo ispod časti da dele sudbinu naroda. No, ne i kralju Petru.

Dok većina današnjih svetskih vođa (osim možda bivšeg urugvajskog predsednika i ponekog severnjačkog premijera ili ministra koji biciklama idu na posao) ne može ni da zamisli da sedne u običan automobil, Čika Pera se vozio volovskom zapregom kroz Jankovu klisuru, pod naravno žalosnim okolnostima.

Naime, ova fotografija hrvatskog slikara Vladimira Becića — objavljena 1916. u francuskom listu „L'Illustration“ čiji je bio dopisnik, pod naslovom „Kralj Petar, srpska tragedija“ — nastala je 9. novembra 1915. godine tokom povlačenja vojske i državnog aparata, posle sloma usled udruženog naleta Austrougara, Nemaca i Bugara, neposredno pre nego što će početi Albanska golgota.

Ali mogao je kralj naći drugi, „dostojanstveniji“ način, da se brže i lakše domogne savezničke zaštite. Nije hteo: on je kralj i njega ovakve stvari ne mogu da unize i osramote, on sa njima nema problem, on želi da deli sudbinu svojih podanika. Pravi vladar ne pati od kompleksa, zna se ko pati od kompleksa.

VIDEO: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

(P. L.)

Tagovi: Albanska golgota, Čika Pera, Istorija, Knez Pavle, Kralj Aleksandar I Karađorđević, Kralj Petar, Kralj Petar I, Kralj Petar I Karađorđević, Kraljevina Srbija, Milovan Milovanović, Nikola Pašić, Prvi svetski rat, Srpska vojska, Veliki rat, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • R
  rikomil

  Daleko od demokratije : masakr 1903. presto se predaje mladjem sinu koji ukida Ustav ,Skupstinu 1929. , a pre toga se montira proces u Solunu I likvidira Dragutin Dimitrijevica-Apisa. Nije ova Srbija tolioko nepismena da neke istorijske stvari ne poznaje , no Vi ovo necete objaviti. Necu Vas zatio vise ni pratiti .

 • M
  Milan

  To kralju,a ovi tvoji potomci zive na račun naroda,kpga su opljackali i sve sto je vredno odmeli u Englesku. Maternji jezik im je Engleski,srpski pricaju samo kad moraju...

 • V
  Van

  Čovek koji je bio učesnik francusko pruskog rata, pripadnik legije i učesnik ustanka protiv turaka u Bosni za oslobođenje bio je svestan svojih vrednosti što ih nije mogla uniziti austrougarska sila.

Iz kog razloga milioni katolika već hiljadu godina odlaze na hodočašće u Santijago de Kompostelu

Ko je bio Smail-aga Ćemalović, čovek spaljen u Jasenovcu: „Bosna i Hercegovina će ostati deo Srbije dokle ima i jednog ne samo Šumadinca nego uopšte Srbina u ovoj državi“

Istorijska čitanka: Ruski car radio kao tesar na holandskom brodogradilištu pa po povratku u Rusiju uveo porez na bradu

Zašto su nekada vojskama prosti balvani služili kao topovi

Nemački kolor-snimci osvajanja Francuske: Ovo su bili dani kada su delovali nepobedivo. Godinu dana kasnije su krenuli na Ruse...

Jedina zemlja u kojoj možete biti na četiri mesta u isto vreme: 11 neobičnih činjenica iz američke geografije

Šofer novosadskog trgovca 1930. pregazio babu, policija utvrdila da je baba kriva i - nikom ništa

Japanski listovi su od 1941. do 1945. godine svakog osmog dana u mesecu na naslovnim stranama štampali objavu rata Americi. Zašto?

FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Prizor koji potpuno zbunjuje posmatrača: Gde prestaje „realnost“ a počinje umetnost?

Kako erupcija vulkana izgleda Rusima i Amerima koji nas posmatraju iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti

Istorijska čitanka: Zašto pet uzastopnih rimskih papa nije kročilo van zidina Vatikana od 1870. pa do 1929. godine

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Pravi samuraj uslikan u poslednjem trenutku, baš pre nego što će njegov stalež biti skroz uništen

Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Velški beskućnik koji je nasamario Hitlera, celu Vrhovnu komandu Vermahta i lukavog Kanarisa, a Benita Musolinija srušio sa vlasti

Kako je „moćni i plemeniti narod Velike Britanije“ pomogao Srbima u Prvom svetskom ratu: Tada smo bili zahvalni, danas sve relativizujemo i nipodaštavamo

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Dala je svoj život negujući Srbe: Medicinska sestra iz Škotske je preživela povlačenje preko Albanije, pa umrla u Predejanu (FOTO)

Ako su Nemci Beograd sravnili sa zemljom, kojom rečju onda opisati ono što su uradili nesrećnom Roterdamu?

Ruska pomoć Srbiji tokom Velikog rata: Šta je o tome pričao general Viktor Artamonov, tada vojni izaslanik u našoj zemlji

Najlepše selo u Engleskoj, krasi svaki britanski pasoš, a najpoznatije po tome što iz njega ne potiče niko poznat

Ova slika je u kategoriji najtužnije na svetu, iako na prvi pogled nije očigledno zbog čega

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

Nekada su Danska, Švedska i Norveška bile u uniji. Ako bi Sever ponovo stao pod jedan barjak, koliko bi im moćna bila zajednička država?

Staljin nudio savezništvo Engleskoj i Francuskoj osam dana pre pakta sa Hitlerom, ovi se nećkali a sudbina sveta bila zapečaćena

Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Najbrutalnija politička karikatura u istoriji našeg novinarstva nastala pre 90 godina (FOTO)

On je danski Renato, iz nabujale vode spasao je više od 200 ljudi: Ni oluja nije mogla da ga spreči (FOTO)

Ko je Avdo Karabegović čiju šabačku ulicu žele da preimenuju u Šabana Šaulića: Bio je pesnik, učitelj i jedan od najznamenitijih Srba muslimana svog doba

Da li je ova najskromnija srpska vladarska zadužbina — najhrišćanskija i najlepša? (FOTO)

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Kako se Britaniji ovih dana kao bumerang vraća 15 miliona indijskih mrtvih i raseljenih od pre sedam decenija

Velika tragedija ruske crkve: Kako je mitropolit, optužen da je agent KGB, pao mrtav tokom prijema kod pape u Vatikanu

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Kako su se projugoslovenski Hrvati usred Rusije 1917. pretvarali da su Srbi jer „o Hrvatima nije nitko imao ni pojma“

Užasi robovlasništva: Slika zbog koje čovek mora da bude nečovek pa da istakne zastavu Konfederacije

FOTO-UBOD: Šta vidite na ovoj slici? Ili, šta mislite da vidite na ovoj slici?

Postoji jeziva simbolika u tome što se statua majke sa mrtvim sinom nalazi tačno ispod okulusa na vrhu kupole

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima