Ako je Zemlja ravna ploča, da li preti opasnost da se Mlečni put razlije po njoj i da se podavimo u laktozi?

Na slici se vidi Mlečni put, naša galaksija: najvidljivija nebeska tela neposredno ispod „puta“ su planeta Jupiter i zvezda Antares, koja se nalazi u sazvežđu Škorpija. Laserski zrak iz teleskopa usmeren je pravo u centar galaksije

  • 29
Mlečni put, naša galaksija, na slici astronoma i astrofotografa Jurija Beleckog iz 2007. godine. Neposredno ispod „puta“ su dva najvidljiva nebeska tela, planeta Jupiter i zvezda Antares. Foto: Wikimedia Commons/ESO/Y. Beletsky/eso.org

Ukratko, da odmah odgovorimo na pitanje iz naslova — ne. Zemlja nije ravna ploča, niti je Mlečni put sačinjen od mleka, tako da nema opasnosti od njegovog razlivanja. Neke opasnosti svakako postoje, jer ima mnogo nebeskih tela koja vrebaju i za koja možda čak ni ne znamo da hrle ka nama; uostalom, asteroidi su već i ranije znali da satru život na našoj elipsastoj planeti, pa možemo samo da se nadamo da se to neće ponoviti pre nego što ljudska vrsta shvati kako da se od toga odbrani. Ali od razlivanja i davljenja u laktozi opasnosti nema.

Jedina opasnost koja vreba sa ove fotografije leži u padanju na zadnjicu zbog frontalnog napada prizora koji prikazuje svu veličanstvenost univerzuma i galaksije u kojoj živimo. Sliku je načinio astronom i astrofotograf Jurij Belecki, dana 21. jula 2007. godine, u Evropskoj južnoj opservatoriji čija se postrojenja nalaze u Čileu, na planini Sero Paranal.

Na slici se vidi Mlečni put, naša galaksija: najvidljivija nebeska tela neposredno ispod „puta“ su planeta Jupiter i zvezda Antares, koja se nalazi u sazvežđu Škorpija. Laserski zrak iz teleskopa usmeren je pravo u centar galaksije; vreme ekspozicije trajalo je pet minuta, a pošto je kamera pratila zvezde, teleskopi su pomalo zamućeni. Uostalom, njih ne moramo ni da gledamo, oni samo služe za gledanje onoga što istinski oduzima dah: kosmosa. Lepog našeg kosmosa, prepunog elipsastih i ne-ravnih nebeskih tela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja

    4. maj 2019 | 14:41

    Zemlja je ravna I zatvoren sistem. Citajte Sveto Pismo ,tu sve lepo pise, ko hoce da veruje I razume, Naukologija I kosmologija su samo moderne grane opasne sotonske (religije)-verovanja. Sve sto nas uce u njima je zasnovano na teoriji a servira se ljudima da veruju da je to istina, razmislite ZASTO?

  • Zoran

    4. maj 2019 | 15:51

    Zemlja je ravna ....

  • Naucnik

    4. maj 2019 | 15:06

    Mnogo toga nas pogrešno uče a da pojedinci nisu ni svesni toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA