• 3

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

U boju na Čegru, pre 210 godina, život je izgubio srpski nacionalni junak Stevan Sinđelić

  • 3

Resavski vojvoda Stevan Sinđelić, poginuo je 31. maja 1809. godine ispalivši iz kubure hitac u skladište municije u šancu na uzvišenju Čegar kod Niša, u jeku borbe protiv brojčano nadmoćnih Turaka u Prvom srpskom ustanku.

Eksplozija je digla šanac u vazduh, usmrtivši i branioce i 6.000 Turaka koji su upali u utvrđenje. Sinđelić se u maju 1809. godine s 3.000 Resavaca pridružio ustanicima koji su nameravali da oslobode Niš.

Kad je uvideo da proređeni branioci, uprkos neviđenom herojstvu, ne mogu da odole turskoj sili, zapalio je skladište municije. Posle bitke, paša je, da bi zastrašio Srbe, naredio da se od glava poginulih ustanika ozida kula, koja je dobila naziv Ćele-kula. Prvobitno su na njoj bile 952 lobanje, a sada je ostalo nekoliko desetina.

Sinđelić je učestvovao u svim borbama u Pomoravlju od početka ustanka 1804. godine i istakao se u bojevima na Ivankovcu 1805, kad je za pokazanu hrabrost dobio čin vojvode, i na Deligradu 1806. pod komandom Petra Dobrnjca.

(Telegraf.rs/National Geographic Srbija)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    I Hrvati imaju nacionalnog heroja,Matiju Gubca,koji je odbio da pokosi žito...e,sad...ćopavi Zagorac je morao da izmisli nešto,pa smislio ''užarenu krunu''...kompleks 'Rvata je star vekovima...😝😝😝

  • M.K.

    Slava mu !❣

  • Vojska Republike Srpske

    Sindjelic Stevan sa 300 druga Stoji na šancu pa im se ruga Al turaka sve je više Sobom šanac ispuniše Sindjelic glednu na desnu stranu Oganj skresa u džebanu Starog šanca nema više Tamo stoji pusta raka Nema više Sinđelića Ali nema ni turaka Ojjj vojvodo Sinđeliću. .......

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima