• 3

Kako su u Jordanu otkriveni ostaci hleba starog više od 14.000 godina

Hleb koji je pronađen na teritoriji današnjeg Jordana najstariji je hleb koji je ikada otkriven

Danski arheolozi otkrili su ugljenisane komadiće arapskog hleba, pečene pre 14.400 godina u severoistočnom Jordanu. Hleb je otkriven tokom akcije iskopavanja istraživača sa Univerziteta u Kopenhagenu, Univerziteta Kembridž i Univerzitetskog koledža u Londonu.

Arheolozi iz Kopenhagena su proučavali ostatke ugljenisane hrane u naselju Šubajka 1, gde su pre nekoliko hiljada godina živela praistorijska plemena, napisano je u saopštenju Univerziteta iz danske prestonice.

Hleb koji je pronađen na teritoriji današnjeg Jordana najstariji je hleb koji je ikada otkriven, navodi se u saopštenju za javnost.

- Sada znamo da su proizvodi slični hlebu proizvedeni mnogo pre razvoja poljoprivrede - rekao je arheobotaničar Univerziteta u Kopenhagenu Amaja Aranz Otegui, glavni autor studije.

- Sledeći korak je procena da li su proizvodnja i potrošnja hleba uticali na nastanak biljnih kultura i razvoj poljoprivrede uopšte - dodao je Otegui.

Arheolozi su rekli da je dugotrajna priroda pečenja hleba uz pomoć divljeg kukuruza možda ohrabrila ljude tog vremena da sami uzgajaju kukuruz.

- Sakupljači hrane iz doba natufijske kulture posebno su interesantni za nas. Preživljavali su i sakupljali hranu u praistorijskom periodu kada je ishrana počela znatno da se menja - rekao je arheolog Tobias Rihter, koji je vodio arhueološka iskopavanja u Šubajki 1.

Natufijska kultura kamenog doba postojala je od oko 12.500 do 9.500 godina pre nove ere u Levantu, regionu u istočnom Mediteranu koji obuhvata prostore sadašnjeg Jordana, zatim Sirije, Libana, Izraela i Palestine.

- Kremenaste lopatice i kameni alati pronađeni na natufijskim lokacijama u Levantu dugo su navodili arheologe da posumnjaju da su ljudi počeli da eksploatišu biljke na drugačiji i možda efikasniji način - rekao je Rihter.

- Ali ostaci hleba koji se nalazi u Šubajki 1 predstavljaju najstariji dokaz postojanja i pečenja hleba  i to pokazuje da je pečenje izumljeno pre samog gajenja biljaka - dodao je istraživač.

Iskopavanja i istraživanja u području Šubajka 1 u severoistočnom Jordanu, koja su trajala od 2015. do 2018. godine, finansirao je Nezavisni istraživački fond Danske, a dozvolu za iskopavanje odobrilo je Odeljenje za starine Jordana.

VIDEO: Da li su taj hleb mesila deca?

(Telegraf.rs/The local.dk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Perke

  Kakav kukuruz u Jordanu pre 10000 godina..to je americka kultura, do pre 500 godina nije postoja u ovom delu sveta...

  2
  1

  Podelite komentar

 • Ja

  A sta je bilo sa potopom? Mora da "svetu" zemlju Izrael nije zahvatila voda...

  1
  0

  Podelite komentar

 • DARKO 100%

  Hleb nas nasusni daj nam danas,!!!Prvi sam u svetu 😊koji otkrio da miris hleba nijedan parfem,niti bilo koji dal prijatan ili neprijatan miris moze da nadvlada

  9
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima