Kako je car Teodosije Veliki uzdigao hrišćanstvo na rang državne religije i osudio paganizam na smrt

Konstantin Veliki izveo je „kopernikanski obrt“ početkom četvrtog veka kada je hrišćanstvo legalizovao a Crkvi dao privilegovani položaj u državi i društvu, ali je tek krajem tog stoleća car rodom iz Španije uradio ono što mase najčešće pripisuju najslavnijem Nišliji

Komentari

 • Pančo Vilja

  Neka se i ovo zna i otrgne od zaborava i selektivnoga guranja istorije pod tepih: Za vladavine Teodosija bukvalno horde fanatičnih pustinjaka iz pustinja, slile su se u gradove Srednjeg Istoka i Egipta, uništavajući statue, oltare, biblioteke i paganske hramove, dok su nehrišćani bili linčovani. Aleksandrijski patrijarh, započinje težak progon nehrišćana, pretvara Hram Dionisa u crkvu, uništava Hram Zevsa i ismeva paganske sveštenike, pre nego što ih ubija kamenovanjem. Hrišćanska rulja skrnavi svete predmete drugih verovanja...

 • Cccc

  I je li takav lik treba da bude svetac i pozitivan primer kojega treba sledeti i poštovati?Ilustrativan primer njejove netolerancije i zadrtosti je da je u Кonstantinopolju,Hram Boginje Afrodite se pretvorio u bordel a Hramove Sunca i Artemide u štale.

 • ddd

  Kako su se vlasti iz Rima pre odnosili prema ranim Hriscanima tako su se Teodosije i njegovi sledbenici odnosili prema nehriscanima. Ako ne jos i gore. Danas se naveliko kroz religiju spominje stradanje ranih Hriscana ali malo ko da spomene progon, unistavanje i stradanje nehriscana za vreme bas toga Teodosija.

 • Pančo Vilja

  Čini mi se da nigde nije spomenuto da je baš za Teodosija i po njegovom naređenu aleksandijski patrijah sproveo spaljianje veličanstene aleksandijske biblioteke. Biblioteka je čuvala radova najvećih mislilaca i umova antičkoga vremena. To je ponajveći kulturocid i knjigocid u istoriji čovečanstva. Tako je točak napretka čovečanstva vraćen unazad.

 • DD

  Koliko je Teodosije prolio krvi u ime i za račun vere? Ko god nije prihvatao hrišćanstvo i to onako kako Teodosiju odgovara bio je meta njegove odmazde.

  • Cccc

   @DD

   U Siriji zaguljeni Hrišćani organizuju logore smrti za nehrišćane gde se dovode,muče i pogubljavaju nehhrišćani iz celoga carstva.Nehrišćanima se zabranjuje komandovanje hrišćanima.A uvodi se termin "pagani" za sve nehrišćane.Paganizam se progldšava veleizdajom carstva.

 • Boža zemunac

  Redakcijo, bravo za tekst.

 • Tanja

  Hvala vam puno na ovom poučnom tekstu

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima