Došao na vlast sa 6 meseci, a sad je najusamljeniji kralj na svetu: Čudna sudbina Fuada (FOTO)

Danas se imidž egipatske kraljevske porodice malo promenio, a sve zbog sapunice snimljene o njima

  • 0
Kralj Faruk Foto: Profimedia/Zuma Press

Ulicama Aleksandrije 25. jula 1952. vodila se prava filmska potera. Luksuzni mercedes u kojem je bila egipatska kraljevska porodica jurio je gradom na putu prema luci, strahujući od odmetnute vojske. Egipatski kralj Faruk, njegova supruga i troje dece uspeli su da pobegnu progoniteljima.

Tog dana Faruk je potpisao abdikaciju. Smatrao je kako je to dobar strateški potez kojim bi smirio organizaciju "Slobodni časnici", frakciju vojske predvođenu Gamalom Abdelom Naserom i Mohamedom Naguibom, koja je stajala iza državnog udara. "Slobodni časnici" Faruka su smatrali za bahatog i koruptivnog vladara koji je izgubio odnos s realnošću. Svestan da nema povratka mislio je da je jedino rešenje da presto preuzme njegov sin, Fuad II.

To ne bi bilo ništa neobično da Fuad II nije bio - šestomesečna beba. Abdikacijom svog oca zapisan je u istoriju kao najmlađi vladar 20. veka. U njegovo ime nešto manje od godinu dana vladalo je namesništvo, a onda je u Egiptu proglašena republika i mladi Fuad, kao dete koje nema pojma šta se događa oko njega, i drugi put zapisuje se u istorijske knjige. Ovaj put kao poslednji egipatski kralj (bili su iz loze Mehmeda Alija, vladara albanskog porekla, koji se domogao prestola za vreme francusko-otomanskih sukoba u 19. stoleću).

Kralj Faruk Foto: Wikimedia

RASPAD KRALJEVSKE PORODICE

Nije prošlo dugo i sama se kraljevska porodica počela raspadati. Kraljica Nariman, Fuadova majka, napustila je supruga i vratila se u Egipat. Kako nije bila plemićkog porekla, a udala se godinu pre rođenja mladog Fuada (nakon što je kralj s prvom suprugom dobio tri ćerke) nove vlasti progledale su joj kroz prste. Ostatku kraljevske porodice zabranjen je povratak u državu.

Faruk je pak povratak kraljice u Egipat uslovio time da u izgnanstvu ostavi sina, koji je sa svojim polusestrama odrastao u Švajcarskoj, dok im je otac ostao u Italiji. Prema ispovestima samog Fuada, viđali su se tek nekoliko puta godišnje. Mladi Fuad živeo je daleko od aristokratskog života. Istina, imao je dadilje, guvernante, albanske telohranitelje, ali zanimljivo, išao je u javnu školu sve dok ga nisu prebacili u jednu od elitnijih zbog toga što su ga druga deca zadirkivala jer je bio drugačiji.

Kad je imao 13 godina, umro mu je i otac.

- Izgubio sam ga kad mi je najviše trebao - izjavio je.

SAUDIJCI SU "ODRŽALI" LOZU

Kao tinejdžer, uspostaviće kontakte s drugim pripadnicima aristokratije. Tokom mladosti zime je provodio u švajstarskom Štadu, leta u Monte Karlu, a tamo je upoznao i sprijateljio se s monegaškim princom Rainerom. Zahvaljujući Raineru dobiće i pasoš Monaka sa svojim titulama.

Kao 22-godišnjak oženio se s četiri godina starijom francuskinjom Dominik France Loeb-Picard, doktorantkinjom sa Sorbone koja će radi njega preći na islam, postati kraljica Fadila i roditi mu tri sina. Uprkos okruženju, nisu previše uživali u glamuru. Ne zato što nisu imali, već što Fuad, za razliku od svog oca, nije bio takva osoba.

Kralj Faruk Foto: Profimedia/Zuma Press

- Nikad nisam voleo koktel zabave ili noćne klubove - priznao je kako mu je ličnost daleko od očeve. Ipak, smetalo mu je što je njegovog oca pratio glas kako je u inostranstvo pobegao s ogromnim bogatstvom i velikim sumama na bankovnim računima.

- Otac je imao novca, ali se snalazio pre svega zbog pomoći saudijske kraljevske porodice. Moje polusestre, iako su bile princeze, radile su - rekao je i dodao kako su i njemu, kao i njegovom ocu, finansijski pomagali Saudijci na čemu im je zahvalan. I sam je radio, kao finansijski savetnik i trgovac nekretninama.

REHABILITACIJA ZBOG SAPUNICE

Većinu života proveo je u četvorosobnom stanu "srednje klase" u blizini Ženeve, da bi se zadnjih desetak godina preselio u iznajmljenu kuću u švajcarskoj provinciji što je i u skladu s njegovim mirnim načinom života. Brak mu je potrajao dve decenije, a nakon razvoda skrasio se sa jednom švajcarskom udovicom.

Kralj Faruk Foto: Wikimedia

Danas ga se malo ko seti. Ako se i napiše koji tekst o njemu, govori se o "najusamljenijem kralju na svetu", koji u švajcarskoj provinciji, okružen slikama, bistama svoje porodice, provodi svoje penzionerske dane.

Ipak, za utehu mu ostaje da mu je s vremenom odobren povratak u Egipat koji je u više navrata posetio. Makar je priznao da se teško odlučuje na odlazak jer ne želi da se njegove posete tumače politički, ali i iz ličnih razloga. Kako kaže, emocionalno mu teško padaju. Zanimljivo, imidž kraljevske porodice, nakon što je godinama njegov otac portretiran kao bahat i ženskaroš, u proteklih 10 godina značajno se popravio i to zbog sapunice rađene po njemu.

Fuad nije krio zadovoljstvo što se o njegovoj porodici počelo govoriti u boljem kontekstu, ali ipak i danas će s ponešto gorčine, čak i krivice, reći da bi sve bilo drugačije da mu je otac ranije dobio sina.

- Rodio sam se prekasno. Da je otac ranije imao sina, bilo bi drugačije - poručio je, upoređujući situaciju u Egiptu sa onom u Španiji gde je kralj Huan Karlos odigrao ključnu ulogu u demokratskoj tranziciji nakon odlaska s vlasti diktatora Franciska Franka.

(Telegraf.rs/100posto.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA