≫ 

Da Nemci nisu napravili dve greške, promenili bi tok Drugog svetskog rata: Jedna bitka bila ključna

Istraživači su napravili kompjuterski model i simulirali bitku 1940. godine, koja je u velikoj meri odredila dalji tok Drugog svetskog rata

  • 5
Bitka za Britaniju

Foto-montaža: Wikimedia New York Times Paris Bureau Collection./German Federal Archives

Nemci bi izvojevali laku pobedu u bici za Veliku Britaniju (Battle of Britain) u Drugom svetskom ratu da nisu napravili greške u taktici, tvrdi studija matematičara Univerziteta Jork.

Kako navodi "Dejli mejl", istraživači su napravili kompjuterski model i simulirali bitku 1940. godine, koja je u velikoj meri odredila dalji tok Drugog svetskog rata.

Kako se navodi, poznati komandant nacističkih snaga Herman Gering, koji je bio iskusan pilot, napravio je dve ključne greške koje su dovele do toga da, sa jedne strane, avio-snage Nemačke budu osakaćene, a sa druge, pomognu Velikoj Britaniji da pobedi.

Bitka za Britaniju

Herman Gering, Foto: Wikimedia/German Federal Archives

Greška br. 1

 

Prva greška bila je ta što Nemci nisu izvršili napad odmah posle 18. juna, kada je Vinston Čerčil održao poznati govor po imenu "Bitka za Britaniju", već su čekali 10. jul za vazdušni udar, odnosno tri nedelje kasnije.

Bitka za Britaniju

Foto: Wikimedia/No. 609 Squadron RAF

Raniji napad dao bi manje vremena Birtancima da spreme koordinisani odgovor i obuče pilote, čime bi Nemačka stekla osetnu taktičku prednost.

Greška br. 2

 

Druga greška bila je što lider nacističke Nemačke Adolf Hitler nije bio dovoljno uporan u koncentrisanim napadima na aerodrome u Britaniji, posebno posle velikog udara 13. avgusta, kada je stradao veliki broj radara britanskih snaga.

Bitka za Britaniju

Foto: Wikimedia

Ovi napadi trajali su samo pet dana, ali je uništen radarski sistem koji je pratio kretanje nemačkih aviona. Eksperti tvrde da je kojim slučajem ova Hitlerova ofanziva duže trajala, mogla je da utaba stazu za kopnenu invaziju.

Kako su naučnici došli do ovog scenarija

 

Studija je potvrdila stavove velikog broj istoričara, koji smatraju da je kojim slučajem Nemačka drugačije postupila u ova dva segmenta, imala bi mnogo bolje šanse da bude pobednica Bitke za Britaniju.

Bitka za Britaniju

Foto: Wikimedia

- Princip koji smo primenili izgleda kao kada bi ste uzeli loptice koje bi predstavljale svaki događaj u okviru te borbe i stavite ih u loto mašinu. One se potom izvlače, pročitaju se i zamenjuju, te tako nastaje na hiljade alternativnih scenarija bitaka, ali u drugačijem redu. Može da se desi da se neki dani pojavi više puta ili da ih uopšte "ne izvučemo" - objasnio je jedan od istraživača.

Tim istraživača sa Univerziteta Jork zatim je ponovio proces kako bi testirali "šta bi bilo kad bi bilo" scenarije, a tom prilikom istraživači su birali neke dane bitke koji bi se "vrlo verovatno dogodili", u zavisnosti kako bi progatonista, odnosno Hitler, uticao na njihov ishod da je kojim slučajem promenio neke odluke u taktici.

Nema tačnih podataka, ali...

 

Realne statističke šanse da li bi Luftvafe 1940. godine izvojevala pobedu i dalje je misterija, iz razloga nikada neće biti dovoljno podataka kako bi se napravio tačan model. Ipak, studija navodi da bi raniji početak napada i fokusiranje udara na aerodrome drastično povećali šanse Nemaca za pobedu.

Bitka za Britaniju

Foto: Wikimedia/New York Times Paris Bureau Collection.

Tako bi, npr. da je verovatnoća trijumfa Britanaca u pravoj bici bila 50 odsto, ove dve taktičke promene smanjile bi drastično šanse - bile bi manje od 10 odsto.

Hitlera (ni)je interesovala Velika Britanija

 

Kako prenose ostrvski mediji, bitku za Britaniju takođe je karakterisao i neodlučni Hitler, koji je retko pokazivao interesovanje za nju. Nacistički lider ispoljavao je malo emocija prema britanskim ostrvima, tako da je Treći Rajh bio preokupiran ratom sa Rusijom i Crvenom armijom na istočnom frontu.

Bitka za Britaniju

Adolf Hitler, Foto: Wikimedia/ German Federal Archives

Ipak, Hitler je pokušao napad na Britance, ali britansko ratno vazduhoplovstvo (RAF) uspelo da izdrži atake Nemaca. Neki tvrde da je tome doprineo Čerčilov govor 18. juna, te istoričari navode da su reči “Bitka za Francusku je gotova. Bitka za Britaniju počinje” motivisale Engleze i učvrstile njihovu odlučnost.

Bitka za Britaniju

Vinston Čerčil, Foto: Wikimedia/BiblioArchives / LibraryArchives

Herojstvo saveznika ne bi značilo ništa?

 

Istraživanje, takođe, navodi da bi hrabrost i krvava žrtva Saveznika bila možda i uzalud da su Nemci odgovorili brzim napadom, postoji velika mogućnost da bi nacisti odneli pobedu.

Istraživači su pokušali predviđanja da održe u što je više realnim okvirima, te su pravili izmene u vremenskom okviru dogođaja na taj način da bi bile moguće i u stvarnom životu.

Bitka za Britaniju

Avioni RAF-a, Foto: Wikimedia/B.J. Daventry, Royal Air Force official photographer

Dr Džejmi Vud iz Matematičkog odeljenja na Univerzitetu Jork istakao je da bi po “novom” scenariju Luftvafe imala tek toliko vremena da napravi neophodne baze u Francuskoj iz kojih su bi 19. juna 1940. počeli napade na ciljeve u Velikoj Britaniji.

- Otkrili smo da je glavna varijabla broj pilota kojim je raspolagao RAF. Da su nemci pronašli način da smanje broj britanskih pilota iznova i iznova, komanda bi imala manje ljudstva za odbranu zemlje. Ono što je trebalo da urade jeste da pobećaju broj napada, odnosno da Luftvafe angažuje veći broj pilota, a Britanija bi imala manje letača u prvim nedeljama odlučujuće bitke - objašnjava Vud i istakao da su prethodni nemački udari na aerodrome u Britaniji uticali da se stvore mogućnosti za eventualnu kopnenu invaziju.

Direktiva 16

 

16. jula 1940. godine doneo je “Direktivu 16”, u kojoj je istaknuta njegova namera da krene u rat sa Britanijom koja je bila u “beznadežnoj vojnoj situacije”.

- Odlučio sam da se pripremi, a ako bude i potrebno, i izvrši invazija Engleske - napisao je Hitler.

Bitka za Britaniju

Foto: Wikimedia/ German Federal Archives

Neki istoričari navode da je Hitler bio zazirao od toga da bitka bude vođena na Lamanšu, pošto je njegova mornarica pretrpela gubitke u borbi protiv Norveške, pošto su Nemci tada izgubili dve krstarice i 10 borbenih brodova.

Hitler se 40-ih godina prošlog veka pribojavao pomorske moći Birtanije, te je tada odlučio da napadne Engleze iz vazduha..

Video: Danas je 75 godina otkako su saveznici zaustavili naciste

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miloš

    20. januar 2020 | 08:13

    Dejli mejl se izlupetao teško. Saveznika sa zapada ukupno je poginulo 700.000 da nije bilo crvene armije bilo bi drugačije. Jedino šta su uradili englezi protiv nemaca je to što su uvukli Jugoslaviju u rat.

  • Van

    20. januar 2020 | 11:09

    Verovatno bi za sve posledice u Engleskom kraljevstvu danas bili okrivljeni srbi. Sobzirom da su Englezi poreklom Anglosaksonci, tj,nemci tako da su to bili međurodbinski obračuni.

  • Раднаскела

    20. januar 2020 | 15:58

    Геринг изгледа као Тилетов брат близанац...Изгледа да их је исти татко правио.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA