≫ 

Potomci junaka Gvozdenog puka pronašli grob pretka posle 100 godina i prekrili ga rodnom zemljom

Prekrili su grob zemljom iz rodnog sela

  • 5

Nakon više od jednog veka, potomci nastradalog pripadnika topličkog Gvozdenog puka Vukoja Perišića iz kuršumlijskog sela Dankovića, posetili su njegov grob, zapalili sveću i prekrili zemljom koju su poneli iz rodnog sela. Grob je pronađen u Severnoj Makedoniji, u selu Orehovo, a nadgrobni spomenik je, kažu, i danas dobro očuvan.

Spomen-obeležje Perišića je slučajno pronašao makedonski poznavalac tamošnjeg terena Dragiša Strahinjić, vodič i logističar većine srpskih udruženja, grupa i pojedinaca koji odlaze u Severnu Makedoniju kako bi istražili, obilazili ili čistili vojnička groblja. Strahinjić je fotografisao spomenik, a nastala slika je ubrzo pronašla put do potomaka junaka Vukoja iz Dankovića kojima je, prema saznanju, trebalo nekoliko dana da se organizuju i posete grob svog pretka, piše Politika.

Albanska golgota, Srpska vojska, Kraljevina Srbija, Prvi svetski rat Srpski vojnici početkom 1916. godine čekaju ukrcavanje na italijanski brod koji će ih prevesti na Krf, na oporavak od Albanske golgote. Foto: Wikimedia Commons/fotke.iespana.es

Mi, njegovi potomci, praunuci i čukununuci, prvi put smo zapalili sveće na grob našeg hrabrog pretka, okadili tamjanom, obavili skromno opelo, a grob prekrili zemljom donetom iz rodnog sela – kaže praunuk Jugoslav Savić iz Kuršumlije.

On ističe da su na grob svog pretka otišli samo muškarci, a da će idući put doći i ženski deo velike Vukojeve porodice, te da su ga na samom grobu „upoznali” po imenima sa svim članovima porodice koji su posle njega došli.

Mile Koprivica, predsednik kuršumlijskog Udruženja „Kosta Pećanac” koje se bavi očuvanjem i negovanjem istorije i tradicije srpskog naroda, kao i očuvanjem sećanja na junake topličkog Gvozdenog puka, ističe da je Perišić samo jedan od velikog broja nastradalih srpskih boraca tokom Prvog svetskog rata u borbama na Solunskom frontu od 1916. do 1918. godine i da je njegov grob pronađen sasvim slučajno.

– U severnomakedonskoj opštini Novaci, gde je i mesto Orehovo, prema podacima tamošnjih meštana, pored seoske crkve nekada je postojalo i srpsko vojničko groblje. Tu su sahranjivani junaci poginuli u borbi sa Švabama za čuvenu kotu 1050. Žitelji Orehova tvrde da su postojala 34 nadgrobna spomenika ograđena bodljikavom žicom – tvrdi Koprivica.

Kajmakčalan Kajmakčalan Foto: Privatna arhiva/Marko Mažar

Spomenik Kuršumličanina Vukoja Perišića. Koprivica, koji je i sam potomak slavnih predaka, podseća da je na najvećem groblju nastradalih Srba u selu Skočivir, gde ima oko 500 grobova, pre tri godine pronašao pretka Todora R. Koprivicu poreklom iz sela Vukojevac u kuršumlijskoj opštini.

– Već 12 godina članovi Udruženja „Kajmakčalan” iz Beograda i našeg Udruženja „Kosta Pećanac” samoinicijativno odlazimo na Kajmakčalan u Makedoniji, a tokom nekoliko dana boravka očistimo na desetine zapuštenih srpskih grobalja poginulih vojnika u Prvom svetskom ratu u atarima sela Skočivir, Trnovo, Dobroveni, Živoino – kaže Koprivica za Politiku.

On tvrdi i da su srpska groblja na Kajmakčalanu rasuta na preko 90 lokacija, a da se na ovom prostoru još mogu pronaći neotkriveni grobovi zarasli u trnje i korov.

Video: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    4. februar 2020 | 21:28

    Kad vratimo film unazad trebalo bi da nas je sviju sramota,mnogi su poginuli za slobodu svog roda,za vrednosti sto odrzava taj isti rod,namuceni srasnom patnjom ,vunenih carapa i opanka,mi smo izneverili mnoga njihova iskrena uverenja za sta su se borili i ginuli,ali rod bez korena i nemoze oopstati kao takav,trebamo postivati svoje korene i nezaboraviti ih,u slavu svim junacima koji su poginuli za pravdu i slobodunaseg roda!!!

  • xmen

    4. februar 2020 | 21:25

    Mogu da kazem samo Bravo👏👏👏🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA