≫ 

Subotička lepotica ubila majku da bi nasledila novac: Pomogla su joj njena dva momka

Naslednica Mariška koja je boravila u Pešti, nije živela na način dostojan ugleda svojih roditelja

  • 3
Subotica Zločin se desio u ovoj ulici pre više od veka, Printskrin: Google Maps / Pixabay

Zločin, istraga i sudski proces koji su godinu i po dana grozničavo praćeni u lokalnim i prestoničkim novinama, ubistvo koje je pročulo ime Subotice u tadašnjoj velikoj državi, u ovom gradu nije prestajalo da bude tema decenijama. Od kafanskih naklapanja do literarnih radova i ozbiljnih analiza. I ceo jedan vek kasnije ovaj slučaj nije pao u zaborav.

Zločin se desio 19. aprila 1909. godine u Kireškoj ulici, piše portal Grad Subotica.

Žrtva je bila udovica advokata Boldižara Haverde koja se sa prijateljicom i služavkom vraćala iz vinograda u blizini Kireške ulice. Ubica je čekao na Paralelnom putu (danas Jovana Mikića). Spremalo se nevreme, vetar je uskovitlao pesak kada su tri žene prošle pored nepoznatog čoveka, sa kim su se učtivo pozdravile.

Taj muškarac je zatim izvadio revolver i pucao žrtvi u srce. Ubica je poštedeo druge dve osobe, koje od šoka i peska u očima nisu zapamtile lik napadača. Klasičan atentat, bez da je u pitanju pljačka, ubistvo iz strasti ili osvete.

Taj nedostatak motiva, u prvi mah je zabrinuo istražitelje. Jedina osoba koja bi bila na nekakvom dobitku od ove smrti, to je žrtvina kćerka i naslednica Mariška, koja je već godinama živela u Pešti. Istraga je krenula u tom pravcu.

Naslednica Mariška koja je boravila u Pešti, nije živela na način dostojan ugleda svojih roditelja. A pošto od njihovog bogatstva do tada nije imala koristi, našla se u poziciji osumnjičene.

Ko je bila Maria Mariška Haverda?

Subotička lepotica koju su udali za izvesnog notara u Pešti, iako on nije bio njen izbor. Čovek koga je volela u Subotici, nije imao imanje i primanja u rangu njene porodice. Zato brak sa notarem u velikom gradu nije potrajao.

U trenutku kada je pokrenuta istraga imala je vezu sa dva muškarca. Bili su to Antal Vojtha, bliži njenom srcu, i Janoši Aladar, ludo zaljubljen i spreman na sve u to ime. To ga je pretvorilo u ubicu.

Izmanipulisan od Mariške i Vojthe, on je po dogovoru doputovao u Suboticu i ubio Mariškinu majku, udovicu Haverda, ne bi li ih tako sve troje rešio bede, kada Mariška dobije pozamašno nasledstvo. To je i on sam, Janoši Aladar, priznao istražiteljima nakon što su mu omogućili da čuje šta razgovaraju ono drugo dvoje, kada su mislili da su sami u prostoriji. To je jedan od standardnih policijskih trikova na koji su sve troje naseli i Janoši je propevao.

Policija je sada imala motiv i priznanje ubice, ali je završetak ovog slučaja bio mnogo dalje nego što se to činilo u prvi mah. Javnost se podelila na one koji su verovali u ovu priču i na one koji nisu mogli da zamisle da je Mariška umešana u tako nešto. Suđenje u Subotici se raspalo nakon što jedan gospodin iz tužilaštva poslao optuženoj cveće, a jedan drugi pripadnik pravosudnih organa je objavio članak u novinama i na taj način nedozvoljeno ostavio mogućnost da time utiče na porotu.

Dobili oslobađajuću presudu, pobegli na Jadran, trošili pare, pili i zezali se

Proces je premešten u Segedin gde se, na opšte iznenađenje, okončao oslobađajućom presudom. Porota je donela odluku da optuženi nisu krivi.

Mariška je trijumfalno napustila sudnicu i sa svojim partnerom Antalom Vojthom otputovala na Jadran. Bogata naslednica počela je da troši svoje imanje i živi bez briga, ne znajući da viši sud u Budimpešti sprema reviziju postupka. Propušteno je dragoceno vreme da zaverenici emigriraju, što je pokušao onaj treći, neposredni izvršilac zločina, ali je, ucenjujući drugo dvoje koji su bili na moru, iznudio premalo novca da bi krenuo u Ameriku, kako je namerio.

Tako se ova crna trojka po treći put našla u sudnici. Ovaj put je doneta drugačija presuda: Mariji Haverda 12 godina, Janoši Aladaru 10 godina i Vojthi Antalu 8 godina.

Ovako je u najkraćem izgledao ovaj slučaj. U ono vreme to je bio čitav koloplet događaja koji je mesecima punio stranice štampe i ostao želja nekima da priču pretvore u roman. Bilo je pre i posle toga mnogo svirepijih ubistava, međutim, društveni stalež kojem su pripadali žrtve i osuđena, obezbedio im je neponovljiv publicitet.

Pokrenule su se mnoge moralne dileme pa su neki na koncu u Mariški videli žrtvu, prinuđenu da se uda protiv svoje volje i tako krene stranputicom. Na tome se temeljila i odbrana pred sudom. Čak i u vreme socijalizma, neki su u ovom slučaju videli začetak klasne borbe, u slučaju porote sačinjene od običnih ljudi koji nisu imali saosećanja sa patnjama bogatih i zato u prvom suđenju oslobodili okrivljene.

Maria Mariška Haverda je "svetla pozornice" zamenila tamom zatvorske ćelije. Kažu da je ova nekadašnja subotička lepotica nakon izdržane kazne viđena na selu, gde je radila kao mlekarica.

Video: Ukoliko nekog želite da ubijete i prođete nekažnjeno, dođite u Šetonje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • JO

    3. maj 2020 | 13:50

    Pomogla joj njena dva momka koji su poveli svaki i po tri svoje devojke od kojih dve imaju po dvoje dece. Žena nije imala promil šanse.

  • Сна

    3. maj 2020 | 21:29

    Лудило

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA