≫ 

Izrešetali ih sa 130 metaka, ljudi skupljali "suvenire": Krvavi kraj fatalnog para, Boni i Klajda

Boni Elizabet Parker i Klajd Čestnat Berou su putovali Centralnom Amerikom sa svojom bandom i pljačkali redom, od banaka, do malih prodavnica i seoskih benzinskih pumpi

  • 6
Boni i Klajd Foto: Profimedia

Prava je retkost da neko nije čuo za čuveni fatalni par Boni i Klajda. Američki kriminalci, poznati po pljačkama banaka tokom Velike krize, ubijeni su na današnji dan 1934. godine. Boni je imala samo 24 godine, a Klajd 25.

Boni Elizabet Parker i Klajd Čestnat Berou su putovali Centralnom Amerikom sa svojom bandom i pljačkali redom, od banaka, do malih prodavnica i seoskih benzinskih pumpi. Njihovi poduhvati privukli su pažnju američke javnosti između 1931. i 1934. godine, a veruje se da su tokom svojih pohoda ubili najmanje devet policajaca i nekoliko civila.

Ubijeni su istog dana, tokom zasede u blizini Gibslanda u Luizijani.

Kako su se upoznali?

Boni je rođena 1910. godine u Teksasu i kao veoma mala je izgubila oca. Udala se već sa 16 godina za Roja Torntona sa kojim je napustila školu. Ipak, brak je bio kratkog daha. Iako se nikada nisu zvanično razveli, putevi su im se zauvek razišli još 1929. godine. U trenutku kada je umrla i dalje je na ruci imala burmu.

I sam Tornton je ubijen 1937. godine pokušavajući da pobegne iz državnog zatvora Hantsvil.

Klajd je rođen 1909. godine nedaleko od Dalasa u siromašnoj porodici. Prvi put je uhapšen kada je imao 17 godina, a onda su se problemi sa zakonom samo ređali. Kada je imao 21 godinu pobegao je iz zatvora, a kada je ponovo uhvaćen navodno je u zatvoru bio seksualno zlostavljan. Svog zlostavljača je ubio.

Misleći da će ga prebaciti u drugi zatvor ako se pokaže fizički nesposobnim, zamolio je drugog zatvorenika da mu odseče dva nožna prsta. Iako mu to nije pomoglo, Klajd je iz nepoznatih razloga dobio rani uslovni otpust iz zatvora. Kad je na štakama otpušten u februaru 1932. godine, zakleo se da će radije umreti nego da se vrati na to mesto.

Nije tačno poznato kako su se upoznali Boni i Klajd, ali je najutemeljenija tvrdnja da se susret dogodio 5. januara 1930. godine u domu prijatelja. Klajd je imao 20, a Boni 19 godina.

Istoričari veruju da se Boni pridružila Klajdovim pohodima jer je bila zaljubljena. Bila je njegov lojalni partner do kraja.

Boni i Klajd Foto: Profimedia

Krvavi pohod

Ovaj tandem je narednih godina, uz podršku još nekoliko članova Barou bande, nastavio sa pljačkama. Uspešno su izbegavali policijske zamke i potere. Tokom jedne pljačke banke, verovatno u panici, otvorili su vatru i ubili su 14 ljudi.

Ipak, 1934. policija je uspela da ih namami u zamku. Oni su ubijeni u Luizijani, a policajci su u njih ispalili "kišu" metaka. Prema izveštajima, šestorica policajaca - Ted Hilton, Parentis Okli, Meni Golt, Bob Alkorn, Hendersom Džordan i Frenk Hamer u njih su ispalili čak 130 hitaca.

Kad se situacija smirila, policajci su videli da je Klajdov potiljak eksplodirao, a Boni je nedostajao deo desne šake. Ubrzo se i lokalni narod okupio i počeo da skuplja "suvenire" s mesta ubistva. Od parčića stakla, čaura, do krvavih delova odeće Boni i Klajda. Prema rečima jednog od policajaca, jedan lokalac je izvadio džepni nož i krenuo da odseče Klajdovo levo uvo. Tela ubijenog dvojca su odnesena u Dalas gde je javnost mogla da ih vidi.

Inače, o ovom dvojcu je snimljeno i nekoliko filmova, verovatno najpoznatije je ostvarenje iz 1967. godine sa Vorenom Bitijem kao Klajdom i Fej Danavej u glavnim ulogama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA