≫ 

10 tajnih društava, koja vladaju iz senke: Imaju posebne rituale i okupljaju važne ljude celog sveta

Imena nekih od njih su nam dobro poznata, te su i danas predmet brojnih rasprava

  • 3
Tajna društva, The Illuminati Foto: Shutterstock

Kroz čitavu ljudsku istoriju postojala su brojna tajna društva, kao i teorije zavere povezane upravo sa njima. Imena nekih od njih su nam dobro poznata, te su i danas predmet brojnih rasprava.

Izdavajamo 10 najpoznatijih tajnih društava.

1. Lobanje i kosti

Tajna društva, Skull and Bones logo Foto: Wikimedia/Unknown author

Ovo društvo je poznato još i kao Bratstvo smrti, a nalazilo se u kviru Univerziteta u Jejlu u Konektikatu i jedno je od najstarijih studentskih društava u SAD.

Društvo održava odabir člansta u masonski inspirisanom davnašnjem ritualu, koji je ustanovljen 1832. godine.

Društvo visokoškolske ustanove čije je osnovno svojstvo da nadgleda aktivnosti je asocijacija Rasel, koja je nazvana po jednom od članova osnivača "Lobanje i kosti".

2. Slobodno zidarstvo

Tajna društva, Freemasons Foto: Wikimedia/MesserWoland

Ovo se još naziva masonstvom ili masonerijom i to je tajno sinkretističko društvo koje se sastoji od bratskih organizacija koje poreklo vode od mesnih bratstava kamenorezaca, koja su od kraja 14. veka određivala kvalifikacije kamenorezaca i njihovu interakciju sa vlastima i mušterijama.

Savremeno slobodno zidarstvo se sastoji od dve glavne prepoznatljive grupe. Regularno slobodno zidarstvo insistira na tome da se u radnoj loži čitaju sveti spisi, da svaki član iskreno veruje u Vrhovno biće, da ženama nije dozvoljeno stupanje u organizaciju i da su rasprave o religiji i politici zabranjene. Kontinentalno slobodno zidarstvo je danas opšti pojam za "liberalnu" jurisdikciju koja je uklonila neka, ili sva, ograničenja.

Velika masonska loža osnovana je još 1717. godine.

3. Rozenkrojceri

Tajna društva, Rosicrucianism Foto: Wikimedia/T. Schweighart

Filozofsko ezoterično mistično društvo koje je osnovao Kristijan Rozenkrojc u srednjovekovnoj Nemačkoj, a čiji su stvarni počeci zabeleženi tokom 17. veka u Nemačkoj, Engleskoj i Rusiji. Učenje im je mešavina egipatskog hermetizma, gnosticizma, ezoteričnog hrišćanstva, alhemije i kabale.

Bili su organizovani u tajna bratstva, a uticali su na pojavu i osnivanje masonskih loža i teozofskih društava.

4. Red istočnog hrama

Ovo je jedna od napoznatijih gnostičkih sekti. Osnivač modernog reda 1895. godine bio je bogati australijski industrijalac Karl Kelner koji je navodno bio i mason visokog stepena.

Pripadnici ovog reda sebe smatraju odabranim spasiocima čovečanstva, a takođe se izjašnjavaju i kao okultni gnostici.

5. Zlatna zora (hermetički red)

Tajna društva, Ordo Rose Cross Lamen Foto: Wikimedia/Fuzzypeg

Ovo je red s kraja 19. i početkom 20. veka. Osnivaju je 1888. Vilijam Vin Vestkog, Vilijem Robert Vudmen i Semjuel Meters u Velikoj Britaniji.

Red se na početku svog postojanja predstavljao kao hermetičko društvo odabranih rozenkrojaca i čak je neko vreme važio za isključivo rozenkrojcerski red.

Učenici nakon ulaska u red počinju da praktikuju magiju. Objašnjava im se praksa seksualne magije, zatim alhemija, odbrana od crne magije, itd.

Pojedini izvori navode da mnogi iskušenici nikada nisu dostigli drugi stepen jer bi stroge meditacije kod njih izazvale stanje šizofrenije kao i druga oboljenja, samim tim se u redu smatra da su drugi i treći stepen samo za odabrane.

6. Vitezovi templari

Tajna društva, Knights Templar Logo Foto: Wikimedia/Grand Encampment, Knights Templar

Nema nikakve veze sa originalnim Vitezovima templarima iz 12. veka i danas su više povezani sa masonima. Ipak, pozajmljuju simbole i ideje pravih vitezova templara.

Da bi neko bio član ove grupe, mora da ima titulu Hrišćanskog master masona.

7. Iluminati

Tajna društva, Adam Weishaupt, The Illuminati Foto: Wikimedia/Unknown author

Zaštitni znak im je zeleni trougao sa okom u sredini. Izvorno, naziv se odnosio na „Bavarske Iluminate“ iz doba prosvetiteljstva, tajno društvo koje je osnovano 1. maja 1776. godine sa ciljem da se suprotstavi praznoverju, predrasudama, verskom uticaju na javni život, zloupotrebi državne vlasti, kao i da podrži obrazovanje žena i rodnu ravnopravnost.

Iluminate je, zajedno sa drugim tajnim društvima, Bavarsko državno rukovodstvo uz ohrabrenje Rimokatoličke crkve proglasilo nezakonitim, te trajno raspustilo 1785. godine.

U sledećih nekoliko godina, red su „ocrnili“ konzervativni i religiozni kritičari, koji su tvrdili da su Iluminati bili odgovorni za Francusku revoluciju.

Kasnije je taj naziv počeo da se koristi za razne organizacije koje tvrde, ili za koje se nepotkrepljeno tvrdi, da imaju veze sa „Bavarskim Iluminatima“ i sličnim tajnim društvima. Za njih se često tvrdi da su se urotile da upravljaju svetskim dešavanjima kroz uticanje na ishode događaja i postavljanje svojih agenata u vlade i korporacije, a u svrhu stvaranja Novog svetskog poretka. Mnoge teorije zavere se baziraju na uverenju da su Iluminati glavni idejni tvorci Novog svetskog poretka.

8. Bilderberška grupa

Tajna društva, Bilderberg Foto: Wikimedia/ OpenStreetMap - Google Earth

Bilderberški skup je nezvanični godišnji sastanak zatvorenog tipa sa oko 200 gostiju, od kojih većinu predstavljaju uticajne osobe na polju preduzetništva, medija i politike. Elitna grupa se sastaje svake godine na drugom mestu u luksuznim hotelima ili restoranima širom sveta, obično u Evropi ili Kanadi — jednom u svakih pet godina u SAD, najčešće početkom juna, sastanci su zatvoreni za javnost.

Bilderberg je neformalna organizacija političara, predstavnika vojnoindustrijskog sektora, bankara, poslovnih ljudi. Štab Bilderberga se formalno nalazi u Hagu.

9. Sionski priorat

Leonardo da Vinci museum,Venice, Mona Lisa, prolaznici, ljudi, Mona Liza, Leonardo da Vinči, Venecija, Italija Foto: Tanjug/AP

Tajno društvo koje je 1956. godine, u Francuskoj osnovao Pjer Plantard. Šezdesetih godina prošlog veka, Plantard je stvorio fiktivnu istoriju za tu organizaciju, opisujući je kao tajno društvo koje je osnovao Godfrid Bujonski na Sionskoj gori u Kraljevini Jerusalim 1099. godine, spajajući ga sa istinskim istorijskim monaškim redom, Opatija Naše Ledi od Sionske Gore. U Plantardovoj verziji, Priorat je bio posvećen postavljanju tajne krvne loze dinastije Merovina na prestol Francuske i ostatka Evrope.

Društvo je postalo poznato javnosti 1970-ih tek nakon objavljivanja knjige „Sveta krv, Sveti gral“, a kasnije je predstavljen i u noveli „Da Vinčijev kod” 2003. godine. Prema tvrdnjama autora knjige „Sveta krv, Sveti gral”, društvo je nastalo još u XI-om veku, na samom početku Krstaških ratova. Prema srednjovekovnim legendama, svrha Priorata bila je da čuvaju Sveti gral, odnosno, čašu koju je Isus koristio za vreme Tajne večere. Takođe su tvrdili da su, između ostalog, članovi društva, odnosno njihovi „Veliki Majstori“ bili Isak Njutn, Viktor Igo, Leonardo da Vinči, Klod Debisi i drugi.

10. Opus dei

Zvanično Prelatura Svetog krsta i Opus dei je organizacija Katoličke crkve koja uči da je svako pozvan na svetost i da je „obični“ život samo put ka svetosti. Opus dei u prevodu znači „Božje delo“, te se zbog toga organizacija među članovima i simpatizerima često naziva i „delo“.

Organizacija je osnovana u Španiji 1928. Osnovao ju je katolički sveštenik Hosemarija Eskriva, a dobila je konačno odobrenje 1950. od strane pape Pija XII. Godine 1982, po odluci pape Jovana Pavla II proglašena je njegovom ličnom prelaturom, i od tada se članovi organizacije nalaze u nadležnosti njegovih episkopa a ne geografskih eparhija u kojima žive.

Organizacija je 2009. imala oko 90.000 članova iz preko 90 zemalja, među kojima je bilo oko 2.000 sveštenika.

Pročitajte obavezno i:

Ušli smo u najstrože čuvan prostor u Beogradu: U njemu se okupljaju masoni, i to pred ovim znakom  

MASONI VLADAJU SRBIJOM: Šokiraće vas za koje sve SRPSKE LIDERE kruže priče da su i članovi NAJJAČE LOŽE NA SVETU! (FOTO)

DA LI SRBIJOM VLADAJU MASONI? Evo koji srpski političari su dovođeni u vezu sa VLADARIMA IZ SENKE, a da to niste znali

ONI SU NAJPOZNATIJI MASONI: Ima ih čak 2 miliona, a među njima su i OVI SRBI!

(EKSKLUZIVNO) PRVI ČOVEK NOVE MASONSKE LOŽE U SRBIJI: Ovo je PRAVA ISTINA o mojoj BRAĆI iz reda koji nosi ime kralja JUGOSLAVIJE (FOTO)

Video: Posle 236 godina derviši sa Kosova izveli ritual poslećen Alahu u srcu Dorćola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • MONARHISTA

    13. jun 2020 | 08:49

    ETO TO JE TEMA DVADESETOG VEKA NEKA NAROD VIDI ŠTA SAD NAROD ČEKA

  • alal vera alal vera

    13. jun 2020 | 15:03

    ako je tajno drustvo kako se uopste zna za njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA