≫ 

Glen Miler je nestao pre 75 godina, avion nikad nije pronađen: Da li smo na pragu rešenja misterije?

Jedan ribar se prisetio da je pre nekoliko decenija izvukao avion koji je ličio na ratni, ali ga je ponovo bacio u vodu

  • 0
Glenn Miller Foto: Guliver/Getty Images/Keystone

Glen Miler, američki trombonista velikog benda, nestao je pre 75 godina tokom leta preko Engleskog kanala. Njegov avion nikada nije pronađen, ali stručnjaci sada veruju da znaju gde je avion pao i da se nalazi u krugu od sedam kvadratnih kilometara.

Glen Miler orkestar zabavljao je trupe i javnost kako bi održao moral tokom rata. Američki bend održao je više od 800 koncerata u Velikoj Britaniji tokom Drugog svetskog rata. A onda se desila nesreća dok su leteli preko mora kako bi zabavili američke trupe u Francuskoj.

Glen Miler bio je u avionu za Francusku, zajedno sa još dvojicom, kada je letelica nestala negde iznad kanala Lamanš tokom lošeg vremena: avion nije nikada pronađen, iako je bilo nekoliko pokušaja.

Iako je nepoznato šta je tačno dovelo do rušenja aviona, istoričari nagađaju šta je moglo da se dogodi.

Rik Gilespi, koji je istraživao i nestanak Amelije Erhart, veruju da je brod izvukao avion pre nekoliko decenija, prenosi britanski Ekspres.

Njegov tim sumnja da se brod nalazi u krugu od sedam kvadratnih kilometara od Engleskog kanala.

Ribar, koji nije želeo da bude imenovan, vukao je morsko dno zbog škampi i drugih stvorenja, kada se njegova mreža zakačila za nešto.

Nakon nekog vremena oslobodio se i izvukao nešto što je izgledalo na "avion iz Drugog svetskog rata".

Ribar se setio da je nos bio okrenut nagore, a primetio je motor i krilo sa belom zvezdom - koji su se poklapali sa avionom kojim je Miler putovao.

U panici je nazvao obalsku stražu koja mu je rekla da se što pre oslobodi i reši aviona u slučaju da je reč o "ratnoj grobnici" koju ne žele da uznemire.

Ribar je zapamtio koordinate aviona nakon što ga je otkačio jer nije želeo da ponovo naleti na njega, ali tek posle nekoliko decenija shvatio je da bi avion mogao da bude povezan sa nestankom Glena Milera.

Napravio je skicu, a Gilespi sada pokušava da prikupi 30.000 dolara kako bi istražio to područje.

Ono što Gilespi ne zna je stanje aviona nakon što je potonuo drugi put nakon što ga je ribar bacio nazad u more.

Kada ga je izvadio primetio je da je bio u "iznenađujuće dobrom stanju", za šta može da bude zaslužan pesak koji ga je sačuvao.

Međutim, nakon drugog pada, stanje olupine je nepoznato i možda nije puno ostalo što bi pomoglo da se avion identifikuje.

Ipak, Gilespi je optimističan i želi da pronađe letelicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA