• 1
 ≫ 

Rudnik je u srednjem veku bio centar Srbije: Živelo se bogato, trgovalo se luksuznom robom

, Telegraf
 ≫ 

Na Rudnik je u to vreme u zapečaćenim olovnim plombama (slično današnjim šleperima) stizala luksuzna roba, a izvozila se ruda. Srebro, zlato i olovo išlo je u Borač, a zatim dalje prema Beogradu

  • 1

Na šumovitim obroncima planine Rudnik od kad je sveta i veka kopala se ruda, a narod različitih vera i nacija naseljavao je ovo područje. Arheologe iz godine u godinu iznenađuje ono što tokom iskopavanja pronađu u "utrobi" zemlje, a svi materijalni dokazi svedoče da se u srcu Šumadije nekada davno živelo poprilično luksuzno.

- U 14. i 15. veku planina Rudnik bila je trgovački, verski i kulturni centar ovog područja, a svoj najveći procvat doživljava u doba despotovine. Zbog izuzetno povoljnog tla i rude, ovu planinu su pored Srba naseljavali i bogati trgovci iz Dubrovnika i Kotora - kaže za RINU arheolog Muzeja rudničko-takovskog kraja Ana Cicović.

Kuće na dva sprata

 

Detaljna arheološka istraživanja na ovoj planini započela su 2009. godine u saradnji sa Ministarstvom kulture. Za ovih 11 godina na padinama Rudnika pronađeni su ostaci srednjovekovnih građevina, za to vreme potpuno neobičnih.

Planina Rudnik, Rudnik

Ana Cicović, Foto: RINA

- Gradsko naselje iz doba Nemanjića sastojalo se i iz višespratnica i moglo je biti izgrađeno samo na pristojnoj udaljenosti od rudarskih okana i takozvane industrijske zone. Trg je bio gusto naseljen, a jedan od najintersantnijih materijalnih dokaza svakako su ostaci kuće koja se sastojala od dva dela. Na prizemlju je bio ekonomski objekat, a živelo se na drugom spratu. Taj stambeni deo bio je i oslikan freskama na kojima se nalazio lik zaštitnika - ističe Ana Cicović.

Bogatstva Rudnika

 

Tadašnji rudnici bakra i zlata bili su sa jedne strane blagosov, a sa druge prokletstvo, jer su zbog velikog bogatstva Rudnik želeli da osvoje mnogi. Zato su se na njegovom području nalazile i brojne radionice u kojima se pravilo srednjovekovno oružje, pa se može reći da je ova planina u to doba bila i centar namenske industrije. O specijalizaciji za odrđene vrste oružja govore i imena današnjih sela poput Kopljare, Štitare i Lukare.

Planina Rudnik, Rudnik

Arheološka istraživanja dokazala bogatu srednjovekovnu Srbiju, Foto: RINA

- Zapovednici srpske vojske i plemići u to vreme morali su da budu i poliglote, zbog velikog broja stranih trgovaca. Na Rudnik je u to vreme u zapečaćenim olovnim plombama (slično današnjim šleperima) stizala luksuzna roba, a izvozila se ruda. Srebro, zlato i olovo išlo je u Borač, a zatim dalje prema Beogradu. Arheološki nalazi otkrili su srednjovekovnu Srbiju kao bogatu zemlju, dobro uređenu zakonima i sa razvijenom administraciojom - rekao je Dejan Radičević profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Planina Rudnik i ove godine je mesto gde nekoliko arheologa vrši izuteno bitna istraživanja. Rade se iskopavanja na lokalitetu Drenje, gde je pre pet godina pronađen pečatnik kneza Lazara, ali po prvi put istražuje se predeo ispod Ostrvice, gde su otkriveni ostaci srednjovekovne crkve.

Video: Otkrivena tri olovna sarkofaga u Viminacijumu, u njima ostaci dece i jedne bebe

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA