Malkolm Iks se tajno sastao sa Kju kluks klanom: Govorili o "odvojenoj državi" za Afroamerikance

Aktivista za građanska prava susreo se sa rasističkim pripadnikom KKK na tajnom samitu u Atlanti, gde su razgovarali o njihovom zajedničkom protivljenju rasnoj integraciji, navodi se u knjzi "The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X"

  • 0
Malkom x, Kju Kluks Klan Foto: Guliver/Topical Press Agency/Getty Images

Malkolm Iks je navodno 1961. godine razgovarao o paktu sa Kju kluks klanom, kojim bi bela grupa suprematista pomogla da se stvori "odvojena država" za Afroamerikance, navodi se u novoj objavljenoj knjizi.

Aktivista za građanska prava susreo se sa rasističkim pripadnikom KKK na tajnom samitu u Atlanti, gde su razgovarali o njihovom zajedničkom protivljenju rasnoj integraciji, navodi se u knjzi "The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X".

Klan je čak predložio savezništvo sa Nacijom islama (Nation of Islam) kada je reč o atentatu na Matina Lutera Kinga mlađeg koji je vodio akciju desegregacije škola.

"The Times" je imao uvid u knjigu, a ona otkriva i da je sastanku prisustvovao infiltrirani agent FBI, koji se lažno predstavljao kao član KKK.

Detalji o sastanku pojavili su se u nikada objavljenom intervjuu sa Džeremajom Šabazom, pripadnikom Islamske nacije koji je bio domaćin tog samita u svojoj kući.

KKK je pozvao Naciju islama na sastanak jer su se obe strane žestoko protivile desegregaciji škola, koja se uvrzavala nakon doluke Vrhovnog suda u predmetu "Braun protiv Odbora za obrazovanje" 1954. godine.

King je vodio optužbu protiv "zla" segregacije, ali Malkolm Iks je nastavio da se zalaže za rasni separatizam i takođe je odbacio Kingovu doktrinu o nenasilju.

U međuvremenu, Klan je odgovorio na nagon desegregacije sve jačom kampanjom ubijanja i gađanja domova i crkava afroameričke zajednice.

Sa porastom tenzija, KKK je tražio malo verovatnog saveznika u Islamskoj naciji, kojoj se pridružio Malkolm Iks dok je služio zatvorsku kaznu u Masačusetsu.

Iks je 1961. poslat da se "sastane sa đavolima" u kući Šabaza i razgovara sa KKK na sastanku koji je odobrio lider Islamske nacije Elajdža Muhamad.

Pripadnici KKK su stigli u koloni od 10 automobila u pretežno afroameričkom delu Atlante u januaru 1961. godine, samo nekoliko dana nakon što je Džon F. Kenedi stupio na dužnost.

Nakon toga je Iks dao predlog "za potpuno razdvajanje rasa" u kojem bi KKK pomogao Naciji islama da stekne zemlju za život Afroamerikanaca u "odvojenoj državi".

Nova zemlja takođe će služiti kao oblik reparacije za ropstvo i istorijske nepravde nad Afroamerikancima, verovala je Islamska nacija.

Govorilo se i o zaveri za atentat na doktora Kinga, iako su Iks i njegova pratnja naizgled odbacili ovu ideju.

Uprkos znacima sporazuma, Klan i Islamska nacija nikada nisu razvili savez, a Iks se kasnije odvojio od grupacije.

Iks je ubijen u februaru 1965. gogine u Njujorku dok se pripremao da održi govor. Tri člana Islamske nacije osuđena su za pucnjavu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA