≫ 

Car je go, bukvalno: Otkrivene golišave fotke Nikolaja Romanova

Fotografije cara Nikolaja II bez odeće su nastale tokom putovanja u Finsku 1912. godine

  • 1
Nicholas II of Russia, Car Nikolaj II Romanov Foto: Wikipedia

Prošlo je više od 100 godina od kada je tokom Februarske revolucije okončana vladavina cara Nikolaja II Romanova. Od abdikcije se nalazio u kućnom pritvoru zajedno sa porodicom u Carskoselskom dvorcu.

U leto iste godine, odlukom Privremene vlade, sa porodicom je upućen u Tobolsk, a u proleće 1918. godine boljševici su ga prebacili u Jekaterinburg gde su ga i streljali 17. jula 1918, zajedno sa porodicom i četvoro slugu. Ali priča o Romanovima i dalje je veoma živa.

Posebno sada kada su objavljene fotografije na kojima se vidi Nikolaj II kako pliva go. Fotografije su nastale tokom njegovog putovanja u Finsku 1912. godine, a prvi put su pokazane 2018. godine u okviru projekta #Romanov100 , Ruskog državnog arhiva pokrenutog na stogodišnjicu od ubistva carske porodice.

U žižu javnosti dospele su ponovo pre nekoliko dana kada ih je fotograf Marina Amaral objavila na svom Twitter profilu.

Zbog čega su fotografije golog vladara toliko intrigantne?

Nije stvar u golotinji, nego u ogoljenosti jednog vladara, čija javna slika mora biti nedodirljiva, piše National Geographic. On predstavlja državu i ne sme biti prikazan kao nemoćan. Nezamislivo je bilo da se car, naročito tako moćnog carstva kao što je bilo rusko, nađe u situaciji da bilo ko nad njim bude nadmoćan. Nag car pred objektivom, svakako ne pripada tom narativu moći.

Naravno da su i crevi uživali u dokolici, imali svoje rituale i slabosti, ali te slike gotovo nikada nisu dospevale do očiju javnosti - zbog čega su ove izazvale toliko pažnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lejla

    8. novembar 2020 | 09:55

    Krijući su ga slikali...kao i danas ne možeš se počešat da te ne snimaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA