Devetominutni francuski film o Beogradu iz 1922. svakom Beograđaninu će zagrejati srce

Blago neprocenjive vrednosti objavio je nedavno na svom Jutjub-kanalu holandski nacionalni filmski muzej „Eye”

  • 0
Stari Beograd Prizor iz francuskog kratkog filma o Beogradu iz 1922. koji je nedavno objavio holandski nacionalni filmski muzej „Eye”. Foto: YouTube/Eye Filmmuseum, Eyefilm.nl

Postoji puno fotografija starog Beograda, ali ne onoliko koliko bi trebalo da ih bude, koliko ima onovremenih slika nekih drugih, bogatijih gradova.

Filmski snimci još su ređi; mada i fotografija i snimaka starog Beograda sasvim sigurno po privatnim arhivama i državnim arhivima širom sveta ima daleko više nego što smo svesni, zakopani su i čekaju da budu otkriveni.

Ne znamo za njih, pa ne znamo ni šta propuštamo. Zbog toga je uvek praznik za oči i melem za dušu kada se pojavi nešto poput ovoga što vam predstavljamo danas.

A donosimo vam francuski kratki film (koji je verovatno u formi filmskih novosti prikazivan u tamošnjim bioskopima) koji je nekako uspeo da nađe put do holandskog nacionalnog filmskog muzeja „Eye”.

Stari Beograd Prizor iz francuskog kratkog filma o Beogradu iz 1922. koji je nedavno objavio holandski nacionalni filmski muzej „Eye”. Foto: YouTube/Eye Filmmuseum, Eyefilm.nl

„Eye” se nalazi u Amsterdamu, a nastao je 2010. spajanjem Filmskog muzeja, Holandskog filma, Filmske banke i Holandskog instituta za filmsko obrazovanje. Ugledna je to institucija na svetskom nivou, čuvena na polju filmske restauracije, istraživanja i edukacije.

Kada budete odgledali ovaj kratki film, shvatićete to i sami. Prizori grada, obični ljudi, svakodnevni život prestonice tada tek stvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca: sve to ushićuje one koji vole Beograd, naročito Beograđane koji su u njemu odrasli i koji su za njega posebno vezani.

Skoro čitav vek je prošao od nastanka ovog filma, i u međuvremenu se mnogo toga se promenilo — za početak, više nećete videti volujsku zapregu na raskrsnici Balkanske sa Admirala Geprata i Gavrila Principa — ali neke stvari su ostale iste — čak neke zgrade na tom raskršću još uvek postoje.

Kažite nam: šta ste prvo primetili? Šta Vam je prvo zapalo za oko? Savet: pokušajte da čitate sa usana šta ljudi govore!

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA