Postojala dva Anta Pavelića: Jedan je stvorio, drugi razorio Jugoslaviju

Pored istog imena i prezimena ova dva Pavelića imali su još neke sličnosti. Obojica su bili Hrvati i članovi Hrvatske stranke prava

  • 0
Ante Pavelići Foto: Wikipedia/Willy Pragher

Samo pominjanje Ante Pavelića proizvodi čitav niz zloslutnih asocijacija, kao što su genocid, holokaust, logori smrti, jame i vešala… Takve asocijacije opravdano se vezuju za Pavelića, ali kojeg?

Naime, društveno-političke odnose Srba i Hrvata u prvoj polovini 20. veka obeležila su dva Pavelića sa istim imenom.

Pored istog imena i prezimena ova dva Pavelića imali su još neke sličnosti. Obojica su bili Hrvati i članovi Hrvatske stranke prava, piše "Istorijski zabavnik".

Međutim, s obzirom na to da se HSP podelila na različite struje dva Pavelića kao “pravaši” nisu zastupali iste ideje. Jedan je bio za jugoslovensku državu, drugi protiv. Jedan je pročitao zahtev za ujedinjenjem kao predstavnik Narodnog veća pred kraljem Aleksandrom Karađorđevićem, a drugi je kao narodni poslanik u skupštini Kraljevine SHS držao govore protiv jugoslovenske države i već 1927. godine zahtevao nezavisnu hrvatsku državu vodeći se makijavelističkim principima da cilj opravdava sredstvo.

Ante Pavelić koji je 1. decembra 1918. ispred Narodnog veća pročitao zahteve za ujedinjenjem kralju Aleksandru, bio je zubar, rođen u Gospiću, a školovan u Beču.

U Zagrebu je radio kao zubar, ali se bavio i politikom. Postao je poslanik u Hrvatskom saboru 1906. godine. Nastavio je da se aktivno bavi politikom, a u periodu Prvog svetskog rata predstavljao je  jednog od značajnijih Hrvata koji su zastupali ideju o ujedinjenju.

U toku rata postao je potpredsednik Narodnog veća Slovenaca, Hrvata i Srba. Kao predstavnik tog veća, Pavelić je u Beogradu, u kuči Krsmanovića, 1. decembra 1918. između ostalog rekao:

- Vaše kraljevsko visočanstvo! Osećamo se srećnim što u ime Narodnog veća Slovenaca, Hrvata i Srba možemo pozdraviti Vaše kraljevsko visočanstvo u prestonici oslobođene Srbije, kao vrhovnoga zapovednika pobedonosne narodne vojske, koja je u zajedničkoj borbi s vojskama moćnih saveznika stvorila uslove za izvršenje velikoga dela našega narodnog ujedinjenja (...) Neka živi njegovo veličanstvo kralj Petar! Neka živi Vaše kraljevsko visočanstvo! Neka živi celi srpsko-hrvatsko-slovenački narod! Neka živi slobodna ujedinjena Jugoslavija!

Ante Pavelić stariji, ili Ante Pavelić zubar, kako je postao poznat u istorji, umro je 1938. godine. Nije doživeo da bude svedok politike svog imenjaka, Ante Pavelića, ustaškog poglavnika, koji je od nastanka zajedničke države radio na njenom razbijanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA