"Berliner cajtung" piše o Milevi Marić: Srpska matematičarka, Ajnštanova dama koju obavija mit

Berliner cajtung piše da je Marić bila jedna od prvih žena koje su studirale matematiku i fiziku

Komentari

  • Opet ja

    22. decembar 2020 | 19:17

    Ipak nije zaboravljena na nama je da negujemo i ljubomorno cuvamo uspomenu na nju bilo bi dobro znati tacno mesto rodjenj i njenu siru rodbinu

  • nikolas

    22. decembar 2020 | 17:35

    ON JEVREJ A ONA SRPKINJA PRAVOSLAVNE VERE A ISTINA GLASI DA JE ON BIO KOAUTOR TEORIJE A ONA AUTOR !!! SRAMOTA JE DA JOJ SE GROBNO MESTO NIJE ZNALO NA CIRISKOM GROBLJU I DA NIJE BILO SVESTENIKA I GASTARBAJTERA NEBI BILO NI SPOMENIKA !!!

    • 22. decembar 2020 | 18:18

      Bas tako!

      @nikolas

      Treba je sahraniti u Beogradu, Aleja velikana! Mileva je bila vanserijska inteligencija!

    • 24. decembar 2020 | 02:10

      Dusko

      @nikolas

      Ajnstajn je dao samo pola Nobelove nagrade umjesto cijele kako je bilo dogovoreno ali za cutanje o njenom doprinosu. U svim pismu Milevi Ajnstajn kaze da "drzi jezik za zubima" inace nece dobiti nista.Ruski fizicar Abram Jofe koji je primio originalne radove iz 1905 rekao je da je na njima potpis bio "Einstein-Marity". To je bio obicaj u Austrougarskoj kako su se zene potpisivale na oficijelnim dokumentima, prezime muza pa svoje prezime kao sufiks.Jofe nije znao za taj obicaj pa je pitao okolo u kancelariji. Rekli su mu da je to bio svajcarski obicaj kako se muzevi potpisuju i on je time bio zadovoljan. Medjutim, takav svajcaraski obicaj ne postoji. Falsifikatori su zatim sa originala sastrugali sufix -Marity tako da je ostalo samo Einstein. Medjutim, posto je falsifikat bio nespretno uradjen i vidljiv oni su odlucili da od originala naprave kopije a originale ili uniste ili sakriju. Danas niko ne zna gdje su ti originali sto je jako cudno s obzirom da se radilo o 4 rada a ne jednom. Kad se uzme u obzir ta cinjenica kao i iskaz Abrama Jofea jasno je da je Ajnstajn unistio originale jer je Mileva bila autor sva tri rada. U to vriheme Mileva se nije bunika i govorila je za sebe i Ajnstajba "Mi smo jedno".Poslije 1913-te brak se poceo raspadati ali Ajnstajnu je Mileca trebala da zavrsi opstu teoriju relativiteta sto je ona i ucinila 1915-te. Poslije 1915-te nisu vise saradjivali te nije vise nista dao u fizici (Bose-Ajnstajn bio je 100% Bose-ov).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA