≫ 

Dan kada su ubijeni čuveni kriminalci: Boni je umrla sa prstenom na ruci, nije bio od Klajda

Iako su za života bili spojeni, u smrti su bili razdvojeni

  • 1
Boni i Klajd Foto: Profimedia

Čuveni kriminalci Boni Parker i Klajd Barou ubijeni su 23. maja 1934. godine od strane državne policije Teksasa i Luizijane dok su vozili ukraden automobil. Ljubavnici i odmetnici postali su poznati u vreme Velike depresije zbog niza pljački i ubistava širom zapadne Amerike.

Boni je upoznala harizmatičnog Klajda u Teksasu kada je imala 19 godina, a njen suprug bio u zatvoru zbog ubistva. Ubrzo nakon upoznavanja, Barou je zatvoren zbog pljačke. Boni ga je posećivala svaki dan i prokrijumčarila pištolj u zatvor kako bi mu pomogla da pobegne.

Međutim, ubrzo je uhvaćen u Ohaju i vraćen nazad u zatvor. Kada je Klajd 1932. godine pušten na uslovnu slobodu, odmah se spojio sa Parkerovom i čuveni par je zajedno počeo da živi život kriminalaca.

Pre zore 23. maja, penzionisani teksaški rendžer, kapetan Frenk Hamer i grupa policajaca sakrili su se u grmlju pored puta. Kada su se Boni i Klajd pojavili, policajci su otvorili vatru i ubili par kišom metaka.

Veruje se da je banda Barou odgovorna za smrt 13 ljudi, uključujući devet policajaca.

Boni i Klajda mnogi i danas vide kao romantične ličnosti, posebno nakon uspeha filma iz 1967. godine "Boni i Klajd", u kojem glume Voren Bejti i Fej Danavej.

Iako su poznati po pljačkama banaka, malih prodavnica i benzinskih pumpi, postoje neke manje poznate stvari o njima.

Boni je umrla sa burmom na ruci

Šest dana pre 16. rođendana, Boni se udala za školskog druga Roja Tortona. Brak se raspao posle nekoliko meseci, a Boni više nikad nije videla muža jer je 1929. godine uhapšen zbog pljačke. Ubrzo nakon toga upoznala je Klajda i iako su se zaljubili jedno u drugo, nikada se nije razvela od Tortona. Na dan njihovog ubistva i dalje je nosila Rojev venčani prsten i imala je tetovažu na unutrašnjoj strani desne butine - dva međusobno povezana srca sa oznakama Boni i Roj.

Boni je pisala poeziju

Tokom školskih dana, Boni se istakla u kreativnom pisanju i pisanju stihova. Dok je bila zatvorena 1932. godine nakon neuspele provale u prodavnicu hardvera, napisala je zbirku od 10 oda pod naslovom "Poezija s druge strane života", koja je uključivala "Priču o samoubistvu Sal", pesmu o nevinoj seoskoj devojci koju je namamio njen dečko u životni zločin. Dve nedelje pre smrti, Boni je majci dala pesmu pod nazivom "Kraj staze".

Mornarica je odbila Klajda

Kao tinejdžer, Klajd je pokušao da se prijavi u američku mornaricu, ali dugotrajni efekti ozbiljne dečačke bolesti, verovatno malarije ili žute groznice, dovele su do toga da nije mogao da dobije medicinsko uverenje.

To je bio težak udarac za Klajda, koji je već tetovirao "USN" na levoj ruci.

Pljačka banaka nije bila njihova specijalnost

Iako su često opisivani kao Robin Hud iz Velike depresije, koji kradu od bogatih i moćnih institucija, Boni i Klajd su češće pljačkali male prodavnice i benzinske pumpe, nego banke. Njihov plen je često iznosio samo pet ili 10 dolara.

Boni i Klajd Izrešetano telo Klajda Foto: Profimedia

Klajd je odsekao dva prsta u zatvoru

Dok je služio 14-godišnju kaznu zatvora u Teksasu zbog pljačke i krađe automobila u januaru 1932, Klajd je zaključio da više ne može da podnese nemilosrdan rad i brutalne uslove na zloglasnoj farmi zatvora. Nadajući se da će omogućiti transfer u manje tešku ustanovu, Klajde je sekirom odsekao levi nožni palac i deo drugog prsta, mada nije poznato da li je on ili drugi zatvorenik koristio oštri instrument. Iako mu je to uticalo na hod i nije mogao da nosi cipele dok vozi, na kraju se pokazalo da je bilo nepotrebno jer je šest dana kasnije pušten na uslovnu slobodu.

Njihov automobil izrešetan mecima izložen u kazinu

Nakon zasede u kojoj su ubijeni, sudija je odlučio da ukradeni automobil, i dalje obložen krvlju i tkivom odmetnika, treba da se vrati prethodnoj vlasnici Rut Voren iz Kanzasa.

Ona ga je prodala Čarlsu Stenliju, koji je obilazio sajmove sa "automobilom smrti" i njihovim majkama kao sporednim atrakcijama.

I dalje izrešetan mecima, automobil je sada atrakcija u kazinu "Whiskey Pete" u malom gradu Prim u Nevadi.

Boni i Klajd su sahranjeni odvojeno

Iako povezani tokom života, Boni i Klajd su razdvojeni u smrti. Iako je par želeo da bude sahranjen jedan pored drugog, Bonina majka, koja nije odobravala njenu vezu sa Klajdom, sahranila je ćerku na drugom groblju u Dalasu. Klajd je sahranjen pored brata Marvina.

Video: Zašto je Amerika lakše savladala Al Kaidu nego ovu grupu biznismena?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nikolas

    23. maj 2021 | 09:46

    DOBA DEPRESIJE IMALO JE SVOJE HEROJE !!! SAD IMAMO ISTO MAFIJASE I TAJKUNE KAO HEROJE U DOBA EKONOMSKE KRIZE I TRANZICIJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA