Vreme čitanja: oko 2 min.

Upoznajte Dušmana Nemanjića, starijeg brata cara Dušana: O ovome vam nisu pričali u školi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući kralj Stefan Dečanski prvo se oženio bugarskom princezom Teodorom Smilec i s njom dobio budućeg cara Dušana, ali pre njega, dobili su sina kojem su nadenuli ime Dušman. I sve dok mu je stariji brat bio živ, Dušana su izgleda nazivali deminutivom: Dušic

  • 3
Proglašenje Dušanovog zakonika, Paja Jovanović, Car Dušan, Srednjovekovna Srbija, Istorija Srbije, Istorija Srba, Srpska istorija, Dinastija Nemanjić, Nemanjići „Proglašenje Dušanovog zakonika” (pogrešno: „Krunisanje cara Dušana”), Paja Jovanović, 1900. Ovo se možda radi o replici te slike. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Ранко Николић

Dragutin je pao s konja, zbog čega je Milutin postao kralj, ali pošto nije hteo da ispoštuje prvobitni dogovor i da presto ostavi sinovcu Vladislavu, Dragutinovom sinu, braća su morala da ratuju, pa je naposletku taj sporazum obnovljen;

problem s tim imao je Milutinov sin Stefan, pa je digao bunu na oca, koja je međutim skršena a on oslepljen i zajedno sa sinovima prognan u Carigrad, gde je ostao punih sedam godina, vrativši se tek pred očevu smrt, posle koje je, u nastalom haosu, čudesno progledao i poveo rat protiv svog polubrata Konstantina, kojeg je Milutin odredio za naslednika, a koji je u tom sukobu poražen;

Stefan prozvan Dečanski postao je jedini vladar, dok ga sin Dušan nije zbacio u vlastitoj buni, do koje je došlo zato što kralj nije na pravi način iskoristio pobedu vojske nad Bugarima kod Velbužda, tj. nije dopustio vlasteli zaposedanje novih teritorija, nije prihvatio ponudu bugarske vlastele za personalnu uniju, nije dozvolio čak ni pljačku, a možda je planirao i da razbaštini Dušana.

A sad zamislite koliko bi ovi i ovakvi intenzivni porodični odnosi bili dodatno zakomplikovani da je preživeo Stefana Dečanskog drugi sin, koji se zvao ili Dušman ili Dušic, i koji je bio ili stariji ili mlađi od Dušana.

Car Dušan Silni Stefan Uroš IV Dušan Dušan the Mighty Car Stefan Uroš IV Dušan Silni. Foto: Wikipedia

Prvo, malo ljudi kod nas zna da je on uopšte i postojao, pošto je preminuo tokom carigradskog izgnanstva svog oca; drugo, vlada konfuzija oko njegove identifikacije: da li je on stariji Dušman dok je Dušic zapravo deminutiv mlađeg Dušana? ili je budući car Dušan u stvari Dušman dok je Dušic mlađi brat?

Sad smo još i dobri, ranije su pojedini gajili uverenje, doduše manjinsko, da je Dušic u stvari bila Dušica, nekakva Dušanova mlađa sestra (to se može pronaći kod Vladana Đorđevića u trilogiji „Car Dušan”); doduše, većinski je istoriografija i tada smatrala da se radilo o sinu, samo je verovala da se radi o mlađem sinu po imenu Dušic, dok je Dušmana poistovećivala sa Dušanom.

Dušman Nemanjić, Istorija Srba, Srpska istorija Osoba identifikovana kao Dušman Nemanjić, stariji sin kralja Stefana Dečanskog, na fresci u manastiru Visoki Dečani. Foto: Wikimedia/XIV century serbian painter

Kako Dejan Ječmenica ukazuje u knjizi Nemanjići drugog reda”, najstarija izdanja „Života kraljeva i arhiepiskopa srpskih”, kao i rodoslovi i letopisi, pominju Dušmana i Dušica, tim redosledom, koji ukazuje na to da je Dušman stariji.

Istovremeno, on dokazuje da je „Dušic” deminutiv od Dušana, da je Dušman rođen između 1306. i 1308, ubrzo po ženidbi Stefana Dečanskog za Teodoru Smilec, te da ubrzo nakon njega na svet dolazi i budući car Srbljem i Grkom.

Koji to možda i ne bi bio, da Dušman nije preminuo u Carigradu; da nije, možda bi srpska istorija bila drugačija, a možda bi samo srpska igra prestola bila luđa i haotičnija, a sve ostalo bilo isto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vladimir

    6. oktobar 2023 | 12:51

    Odlican tekst, bilo bi dobro da ima vise ovakvih tekstova.

  • Stefan

    6. oktobar 2023 | 13:12

    Eh,klasicno medjurodbinsko prepucavanje i zabadanje noza u ledja tipicno za sva kraljevstva tadasnje srednjovekovne evrope.Koliko vidim,isto smo bili ko i ostaki evropljani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA