U SUPER-TAJNOJ SOBI SVEMOĆNE ŠPIJUNSKE AGENCIJE: Odavde se rukovodi operacijama i nadgleda svet (FOTO)

Srce američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) jeste Nacionalni sigurnosni operativni centar iz koga se rukovodi svim trenutnim operacijama kao i vremenski osetljivim signalnim obaveštajstvom, a takođe se iz njega prati i razvoj svih važnih svetskih događaja

  • 2

Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) je organizacija pod nadležnošću vlade Sjedinjenih Američkih Država, zadužena za globalno nadgledanje, praćenje, skupljanje i obrađivanje podataka koje se tiču obaveštajnih i kontraobaveštajnih aktivnosti.

OVDE SU SVE TAJNE SVETA: Spektakularne fotke sedišta najmoćnije špijunske agencije na planeti (FOTO)

Drugim rečima, NSA je špijunska agencija. Najjača na svetu, što se tiče njenog polja delovanja, a to je takozvani signalni obaveštajni rad, odnosno presretanje signala i komunikacija među ljudima ili elektronskih signala koji se ne koriste direktno u komunikaciji.

Zvanično, većina njenih programa je svedena na pasivno elektronsko skupljanje podataka; međutim, agencija ima ovlašćenje da svoje ciljeve ostvaruje i tajnim delovanjem kao što su fizičko postavljanje prisluškivača ili sabotiranje pomoću subverzivnog softvera.

Sedište je u Fort Midu, u saveznoj državi Merilend, na pola puta između Vašingtona i Baltimora. Premda je NSA fizički prisutna širom sveta, najvažnija postrojenja se nalaze u Velikoj Britaniji, kao i u Australiji, Kanadi, Japanu i Novom Zelandu.

Sedište NSA, američke Nacionalne sigurnosne agencije, u Fort Midu u saveznoj državi Merilend, nedaleko od Vašingtona. Foto: Wikimedia Commons/nsa.gov Sedište NSA, američke Nacionalne sigurnosne agencije, u Fort Midu u saveznoj državi Merilend, nedaleko od Vašingtona. Foto: Wikimedia Commons/nsa.gov

Na temelju prethodnih privremenih službi koje su se od početka Drugog svetskog rata bavile signalnim obaveštajnim radom, NSA je osnovao predsednik Hari Truman 1952. godine, i to memorandumom kojim je revidirana već postojeća izvršna zapovest zavedena kao NSCID 9 (skraćenica od "National Security Council Intelligence Directive").

Srce ove agencije u Fort Midu je Nacionalni sigurnosni operativni centar (NSOC), iz koga se rukovodi svim trenutnim operacijama kao i vremenski osetljivim signalnim obaveštajstvom.

NSOC pruža potpun uvid u celokupnu situaciju na terenu i u spoznaju informacija od značaja za nacionalnu sigurnost, a u njemu se takođe prati i razvoj svih važnih svetskih događaja.

Nacionalni sigurnosni operativni centar u NSA oko 1985. godine. Bio je tada tehnološki daleko zaostaliji nego danas. Foto: Wikimedia Commons/Daderot Nacionalni sigurnosni operativni centar u NSA oko 1985. godine. Bio je tada tehnološki daleko zaostaliji nego danas. Foto: Wikimedia Commons/Daderot

Aktivan je 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini.

Stvoren je nakon incidenta 1969. godine, kada je patrolni avion američke ratne mornarice oboren iznad Japanskog mora; rukovodstvo NSA je tada trčalo od kancelarije do kancelarije radi skupljanja svih informacija neophodnih za izradu koordinisanog odgovora koji će biti iznesen pred predsednika i ostale ljude na vrhu SAD.

Prvobitno je bio samo centar za nadgledanje, ali je nakon 11. septembra postao ovo što je danas.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA