≫ 

"ONA JE MOJ SIN": Odrekle su se svoje ženstvenosti da bi bile avganistanske virdžine i spasile porodicu (FOTO) (VIDEO)

Pošto Avganistan ima tradicionalno patrijarhalno društvo, mnoge žene ne mogu da napuste svoje domove bez pratnje muškaraca

  • 1

Ove Avganistanske devojčice su odbacile svoju ženstvenost i pretvaraju se da su dečaci. Nazivaju se Baša Poš, što u prevodu znači "odevana kao dečak".

MONSTRUOZNO: Prodao je šestogodišnju ćerku za VREĆU PIRINČA I KOZU (VIDEO)

Pošto Avganistan ima tradicionalno patrijarhalno društvo, mnoge žene ne mogu da napuste svoje domove bez pratnje muškaraca. Zbog toga, ako neka porodica nema muško dete, ćerke često preuzimaju ovu ulogu, odnosno postaju "virdžine". Kada okuse slobodu, mnoge devojčice se nikada više ne vrate na staro. Slična praksa i danas postoji i u ruralnim krajevima Balkana, na Kosovu, Crnoj Gori, Albaniji.

Viržine ceo život posvećuju svojim roditeljima i očuvanju imanja. Takođe se nikada ne udaju i ne rađaju decu. Zvanično, u Avganistanu ova pojava ne postoji. Ni vlast, ni lekari, ni nastavnici neće vam reći da porodice primoravaju svoje ćerke da se na ovaj način žrtvuju. Nažalost, dobar deo stanovništva je bar jednom u životu došao u kontakt sa ženom koja je ceo život živela kao muškarac.

ISTORIJA VELA NA ŽENSKOJ GLAVI: Mislite da ga je Muhamed izmislio?! Pojma vi nemate! (FOTO)

Ova pojava je rasprostranjena i u bogatim, ali i u siromašnim slojevima stanovništva. Jedino što je svim porodicama zajedničko jeste "potreba da ima sina".

Švedska novinarka Dženi Nordberg je objavila knjigu na ovu temu pod nazivom "Tajne devojčice Kabula: Skriveni životi avganistanskih devojčica odgajanih kao da su dečaci". Ona pripoveda o sedmogodinjoj Mehran, koja sa svojim sestrama odrasta kao da im je brat. Mehran ne pati zbog ove uloge.

Ona danas uživa u vožnji bicikla, nošenju pantalona, igranju fudbala, trčanju, što njenim sestrama nije dopušteno. Ne propušta priliku da bilo kome kaže da je dečak iako je zapravo svesna da je devojčica.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pseudonim

    29. septembar 2016 | 12:39

    Bože jadne te žene koje žive u toj zemlji. Valjda vam ova rečenica: "naviknu se na to da se više nikada ne vraćaju na staro" govori dovoljno o položaju žena u tom području, ne samo u toj državi. Bolesnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA