≫ 

PRONAĐENI BLOKOVI STARIJI I OD PIRAMIDA: Da li ovo otkriće menja sve što smo dosad znali o istoriji? (FOTO)

- Možete videti mnoštvo poljoprivrednih i akvakulturnih običaja, zato dokazi o ovoj agrokulturi mogu biti stari desetak hiljada godina, što je puno starije od doba koje antropolozi često smatraju začetkom poljoprivrede, a koje se odnosi na period od pre 6 hiljada godina u Mesopotamiji - rekao je lokalni kustos Reg Abrahams

  • 12

Naučnici koji proučavaju skup drevnih kamenih blokova na lokalitetu Vurdi Jang, koji se nalazi na planini Rotvel smeštenoj u blizini grada Mala Rivera u australijskoj državi Viktoriji, smatraju kako bi oni mogli da datiraju pre vremena izgradnje Stounhendža, pa čak i Velikih piramida u Egiptu, piše Mashable.

MISTERIJA STARA VEKOVIMA KONAČNO OTKRIVENA: Stounhendž nekada bio krematorijum?

Ipak Vurdi Jang, kako ga je prozvalo tamošnje pleme Vada Varung, nije jedina misteriozna struktura kamenih blokova u Australiji, ali je ipak najočuvanija. Astronom Univerziteta Monaš, Dvejn Hamašer godinama je proučavao australijsku aboridžansku astronomiju i veruje, kako je rekao za ABC, kako bi struktura Vurdi Janga mogla da bude stara više od 11 hiljada godina.

- Neki akademici smatraju kako je ova kamena struktura australijska verzija Stounhendža - rekao je Hamašer u petak i dodao:

- Mislim da bi trebalo da postavimo pitanje: Je li Britanski Stounhendž verzija Vurdi Janga? Jer bi ova struktura mogla da bude puno starija.

Potomci pojedinih australijskih plemena i naučnici sa kojima sarađuju kažu kako je kamenje služilo za praćenje kretanja Sunca tokom godine, uključujući praćenje letnje i zimske dugodnevnice i kratkodnevnice.

Lokalitet oblikovan u obliku jajeta širok je 50 metara i sadrži preko 100 bazaltnih kamenih blokova. Nakon što su ga otkrili evropski doseljenici, a arheolozi zabeležili 1977. godine, Vurdi Jang je tek nedavno dobio pažnju koju zaslužuje s obzirom da se radi o svetom i izuzetno bitnom lokalitetu.

Foto: Richard Patterson Foto: Richard Patterson

Lokalni kustos Reg Abrahams, smatra da ovo mesto osporava dugogodišnje verovanje da su starosedeoci Australije samo bili nomadi.

- Ukoliko ćete imati strukturu kamenih blokova na kojoj ćete obeležavati kraj godišnjih doba tokom godine zajedno sa dugodnevnicama i kratkodnevnicama, nekako ima smisla ako se većinu godine nalazite na jednoj specifičnoj lokaciji na kojoj biste to radili - rekao je Abrahams za ABC.

- Možete videti mnoštvo poljoprivrednih i akvakulturnih običaja, zato dokazi o ovoj agrokulturi mogu biti stari desetak hiljada godina, što je puno starije od doba koje antropolozi često smatraju začetkom poljoprivrede, a koje se odnosi na period od pre 6 hiljada godina u Mesopotamiji - dodao je Abrahams.

(Telegraf.rs / Izvor: avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Aleks

    14. oktobar 2016 | 21:44

    Srbi su najstariji narod na Zemlji i u svim susjednim Galaksijama! Sve stare gradjevine na Zemlji, izgradjene su sa nano tehnologijom koja je Srbima bila poznate preko 400 hiljada godina! Srbi i vlada u Beogradu posjeduje tajno svemirsko oružje i leteće tanjire! Nedavno je i Putin dobio na poklon dva kosmička topa sa smrtonosnim zracima, koji mogu da uništavaju za pet sekundi udaljene ciljeve na Mjesecu, Marsu i Veneri! Australija je takodje srpska zemlja, u kojoj su Srbi došli prije 11 hiljada godina!

  • Predator

    14. oktobar 2016 | 16:29

    Sumeri su najstariji bili narod sumeri sa nibiru to mason nauka krije

  • Predator drvoseča

    14. oktobar 2016 | 20:30

    U školi se ne uči prava istorija ovo je masonska laž što se uči u školi nas tj decu uče preko filmova iz Holliywooda da su mumije proklete da se pretvaraju u demone da se faraoni pretvaraju u kojekava natprirodna bića Ili duhove samo duhovi vile veštice čarobnjaci proroci biblija ravna zemlja itd.... to je odvratno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA