SICILIJA VAS ZOVE NA LETOVANJE: Najintrigantnije ostrvo na Mediteranu po najpovoljnijim cenama!

Iskoristite Last minute ponudu po kojoj je za polazak 24.06.2015. cena niža za čak 50 evra!

  • 3

Niste se još odlučili gde ćete letovati? Agencija Viva Travel spremila je odlične ponude za leto 2015, a mi vam prenosimo neke od razloga zašto je upravo Sicilija najbolji izbor za vaše letovanje!

Sicilija (ni)je Italija

Zahvaljujući svom položaju, na Siciliji se nalazi svojevrsna mešavina kultura: od grčke, rimske, vizantijske i arpske uz primese nemačke, francuske i španske. Pored različitog govornog dijalekta, Sicilija neguje i potpuno različitu kuhinju od one koja se može pronaći u ostalim delovima Italije. Tako se čak i najpoznatiji italijanski specijalitet pizza pravi na Siciliji od drugačijeg testa a lokalna verzija zove se sfincione, gde se povrh sosa od paradajza i lokalnog sira, na vrh stavljaju još i luk i inćuni!

Inače, Sicilija je proglašena za jednu od 10 najbolji svetskih destinacija po pitanju ulične hrane, tako da ne morate trošiti novac po skupim restoranima već se najbolja hrana može probati upravo na ulici. Naravno, nemojte zaboraviti da Italijini prave najbolji sladoled na celom svetu, a na Siciliji je opšte prihvatljivo da se gelato jede već za doručak – to se zove pravi odmor!

Foto: Promo Foto: Promo

Za leto na Siciliji morate izdvojti 14 slobodnih dana ako želite ići autobusom.

Međutim prednost ovakvog puta je što se noći u Rimu i Bolonji pa ste tako u prilici da vidite još dva fantastična grada Italije. Iskoristite Last minute  ponudu po kojoj je za polazak 24.06.2015. cena niža za čak 50 evra.

Majstori za slatko

Ukoliko ste ljubitelji slatkiša, na Siciliji ćete biti oduševljeni - za neverovatne slatkiše su krivi Arapi koji su začinili sicijilansku kuhinju citrusnim voćem i šećernim sirupima. Lokalni specijalitet je cassata: torta punjena kremom od rikota sira, dekorisana sa pastom od badema i kandiranim voćem. Verovali ili ne, priča se da su za najukusnije kolače na Siciliji zaslužne upravo kaluđerice koju su se zatvorene u manastirima, uglavnom bavile pravljenjem preukusnih poslastica. Pored ovoga, pistaći koji se mogu naći na svakom koraku su verovatno najukusniji upravo na Siciliji. Pistaći su najukusniji kada se nalaze u obliku sladoleda, a ovde je popularan i pesto od pistaća koji definitivno morate probati!

Foto: Promo Foto: Promo

Čudesna Etna

Ukoliko se pitate šta je ono što obavezno morate videti, na Siciliji se nalazi Etna – jedini aktivni vulkan u celoj Evropi. Naravno, nema potrebe da brinete - oko 400 kratera je neaktivno dok samo par pokazuje znakove aktivnosti. Takođe, zimi se ovde nalaze čak 2 skijaška centra tako da pri skijanju lako može da se desi da zapravo preskočite neke od kratera s lavom!

Foto: Wikimedia/BenAveling Foto: Wikimedia/BenAveling

Mafija i Kum

Ukoliko ste bezbroj puta pogledali sve delove filma Kum i očekujete da ćete na Siciliji na svakom koraku naići na neki oblik mafije, moraćemo da vas razočaramo - mafija se ne može videti (tako lako). Pre svega, teško da ćete prepoznati mafjaše po oblačenju kao u filmovima, a po svoj prilici, mafiju nećete ni osetiti. U današnje vreme cosa nostra operiše po drugačijim principima – teški kriminal dešava se van očiju šire javnosti, i jedino o čemu se javno priča je lupanje reketa određenim restoranima i lokalima. Naravno, uvek možete otići na neku od mnogobrojnih lokalnih mafijaških tura koje nudi ostrvo. Čisto da znate, Kum nije sniman u selu Korleone već najpoznatija filmska porodica po ovom mestu samo nosi ime: čuvene scene zapravo su snimane u Taormini i gradskoj okolini popun sela Forza d Agro I Savoka. Ipak u samom seocetu nalazilo se sedište organizovanog kriminala 20 veka. Naravno, ne zaboravite da šale na račun mafije nisu baš dobrodošle na Siciliji. Meštani umeju biti poprilično osetljivi na tu temu jer prenaglašeno glorifikovanje kriminala nervira sugrađane isto koliko i činjenica da je u svakom američkom trileru glavni negativac iz Srbije.

Foto: Wikimedia/Mattaurizio Foto: Wikimedia/Mattaurizio

Rajske plaže

Plaže na Sicijili važe za najbolje u celoj Italiji – dobro su uređene i idealne za letovanje sa decom a sve ih uglavnom karakteriše sitan pesak I šljunak i kristalno plavo more. Pored sportova na vodi, jedan od omiljenih vidova zabave je i skakanje sa visokih stena koji se nalaze na određenim plažama (naravno, ukoliko se usudite).

Foto: Wikimedia/Sweetie candykim Foto: Wikimedia/Sweetie candykim

Gradovi sa karakterom

VIVA agencija organizuje i izlete do drugih gradova na Siciliji od kojih je svaki na svoj način specifičan. Ukoliko zaista želite da upoznate srce, istoriju, kulturu i autentični život na Siciliji, obavezno posetite glavni grad Palermo. Grad je prilično neorganizovan tako da pre ostavlja utisak avanture nego obilaska, a sudar raznih kultura na jednom mestu, umetnost koja se krije ispod grube površine i autentične uličice će vas ostaviti bez daha. Taormina je s druge strane najposećeniji grad na Siciliji, poznat po vinu i jedina 2 luksuzna hotela na celom ostrvu, gde vam je zagarantovan lud i nezaboravan noćni život. Ukoliko ste za mirnija dešavanja i volite istoriju, Sicilija ima čak 6 mesta koja su pod zaštitom UNESCO-a, dovoljno da ispuni očekivanja svih onih koji vole aktivniji odmor.

Kako smo se mi proveli na Siciliji možete pogledati OVDE !

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krivi Stojko

    8. jun 2015 | 15:37

    Na žalost može da me zove koliko hoće. Para se nema, pa nema. Ko može da priušti sebi neka ne okleva. Vredi je videti. Znam pošto sam bio u sretno vreme 80.-ih.

  • Dr. za rock and roll

    9. jun 2015 | 14:17

    Lepa je nema sta. Hrana je super. Iznajmite vespu za 15 eu sipate koji litar devojku na motor i izvozate se po onim romanticnim brdima gde god da stanete imq restoran . Ako ste na istocnoj strani malo juzno onda mozete posetiti mesto gde je sniman film kum. Pitate to vam svi kazu Kakav auto ovim ides svuda toplo samo pirka na motoru. Ko moze nemoj da se razmislja jer za hranu i ugostiteljstvo oni su najbolji. Mislim italijani uppste

  • Ilija Zoric

    15. avgust 2017 | 13:34

    Obisao sam Siciliju uzduž i popreko. Njima turisti ne teebaju jer imaju 6 miliona stanovnika i ogroman broj arapa..crnaca hindusa koji tumaraju istom ..Puno prljavstine i bede.!Ali ajde malo veselije...hotel Polietana Palas za svaku pohvalu..odvljubaznih domacina do najboljeg mesta na celoj Siciliji...mali restoran u podrumu gdje je hrana van svake pameti..sjajna. Rentacar ..ono sto platis internetom ocekuj da ce ti oteti jos 150 evra pa parking..al za 4 dana 700 evra stim da sam gorivo platio 120 a parking i putarine 70 ...Izbjegavajte obalu od Trapanija do Sirakuze..Lijepa je Taormina Cefalu Mondelo Palermo.Etna i sela oko nje...a hrana uglavnom testo i testenine mislim sirotinjska . Uglavnom za iole pristojan boravak za sedam dana za dvoje treba 1400..1500 evra (delio sam rentacar)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA