SKRIVENI, MISTIČNI GRADIĆ U GRČKOJ: Neverovatno mesto, za koje niste znali ni da postoji (FOTO)

Monemvasija je smeštena na malenom ostrvu nedaleko od jugoistočne obale Peloponeza. Nasip koji ga spaja sa kopnom omogućava da se ovog pritajenog raja na zemlji dočepate automobilom

  • 2

Monemvasija je gradić u Lakoniji, smešten na istoimenom ostrvcetu nedaleko od jugoistočne obale Peloponeza. Sa kopnom ga spaja uski nasip dugačak 200 metara, a ime mu dolazi od grčkih reči "mone" i "emvasia" što znači "jedinstveni ulaz". Njegovo italijansko ime Malvasija dalo je ime toj omiljenoj vrsti vina.

Geografija ovog mesta je ono što privlači najviše ljudi. Veći deo ostrva je plato na oko 100 metara nadmorske visine, a gradić je smešten u podnožju litice na jugoistoku. Ulice u njemu su uglavnom toliko uske da samo pešaci i tovarni magarci mogu da prolaze. Takođe, postoji i selo od desetak kuća na severozapadu.

Inače, Monemvasija je od kopna odvojena praktično nedavno, u geološkim terminima; do toga je doveo zemljotres 375. godine n.e.

Istorija ovog ostrva je veoma interesantna. Premda nije bilo naseljeno u antici, sama stena je možda bila minojska trgovačka ispostava, s obzirom da istaknuti starogrčki putopisac Pausanija napominje nešto što bi se tako moglo shvatiti.

Pogled na Monemvasiju, skriveni gradić na jugoistoku Peloponeza, sa platoa na istoimenom ostrvcetu. Foto: Wikimedia Commons/Bgabel Pogled na Monemvasiju, skriveni gradić na jugoistoku Peloponeza, sa platoa na istoimenom ostrvcetu. Foto: Wikimedia Commons/Bgabel

Gradić i tvrđava se podižu tek 583. godine od strane Grka koji beže pred najezdom Avara i Slovena (sada najezde Slovena dočekuju širom raširenih ruku, jer im trebaju turistički dinari). Do 10. stoleća, gradić se razvio u bitan trgovački i pomorski centar, a njegova tvrđava je izdržala arapsku, a potom i normansku invaziju 1147. godine, i to razvojem farmi unutar zidina koje su mogle da hrane i do 30 ljudi.

Krstaši pod Viljemom II od Vilarduena ga zauzimaju pod časnim uslovima 1248, nakon trogodišnje opsade; 1259. Viljem pada u grčko zarobljeništvo posle Pelagonijske bitke, a tri godine kasnije kao deo njegovog otkupa Grci vraćaju Monemvasiju u sastav Vizantije tokom njenog nikejskog perioda.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Vizantije će deo ostati do 1460. godine, a u međuvremenu će postati i sedište carskog gubernatora, polazišna tačka grčkih napada na Franke, glavna luka za isporuku malvazije i jedno od najopasnijih legla levantskih gusara.

Sicilijanski admiral u službi Krune Aragona, Ruđer od Laurije, poharaće donji grad 1292. godine, a grad će deset godina kasnije dočekati i katalonsku četu. 1397. despot Moreje, Teodor I Paleolog, srušio je lokalnog vlastelina Monemvasije koji se požalio sultanu Bajazitu I, što je dovelo Turke koji su ga vratili na poziciju.

Foto: flickr/Karl Baron Foto: flickr/Karl Baron

Izgleda da je 1419. nakratko potpao pod vlast Mletačke republike, ali je uskoro vraćen. Nakon pada Carigrada 1453. godine Monemvasija se opirala nasrtajima sultana Mehmeda II 1458. i 1460, kada je postala deo oblasti pod vlašću morejskog despota Tome Paleologa; ovaj, budući da nije imao snage da je brani, ponudio ju je sultanu i konačno prodao rimskom papi.

Žitelji su međutim uskoro shvatili da je papski predstavnik u njihovom gradiću mlitav, slab i nesposoban da ih odbrani, pa su primili u tvrđavu mletački garnizon.

Krovovi Monemvasije, skrivenog gradića na jugoistoku Peloponeza koji se nalazi na istoimenom ostrvcetu. Foto: Wikimedia Commons/Jean Housen Krovovi Monemvasije, skrivenog gradića na jugoistoku Peloponeza koji se nalazi na istoimenom ostrvcetu. Foto: Wikimedia Commons/Jean Housen

Ovo je otpočelo period prosperiteta koji je potrajao do početka 16. veka kada su izgubili svoje obradive površine, izvor hrane i malvazije, pa je gradić krenuo da propada. Mlečani su se održali do 1540. godine kada su Osmanlije osvojile njihova poslednja uporišta na grčkom kopnu, a stanovnici ostrvceta počeli da se iseljavaju.

Mletačka republika se potom vratila 1690. godine, nakon čega su se vratili Turci i vladali ostrvom do 1821. godine. Tokom perioda Otomanske imperije grad i ostrvo su bili poznati kao Menekše, što na turskom znači "ljubičica", i bili su deo sandžaka u okviru Morejskog elajeta.

Ulice u Monemvasiji, skrivenom gradiću na jugoistoku Peloponeza, koji se nalazi na ostrvu istog imena. Foto: Wikimedia Commons/Bgabel Ulice u Monemvasiji, skrivenom gradiću na jugoistoku Peloponeza, koji se nalazi na ostrvu istog imena. Foto: Wikimedia Commons/Bgabel

Trgovina je cvetala u tom razdoblju, barem do Orlovskog ustanka, prologa u Grčki rat za nezavisnost, koji je izbio 1770. godine, podstaknut od strane ruskog mornaričkog komandanta grofa Orlova.

Grad je oslobođen od osmanlijske vlasti 23. jula 1821. godine od strane Canetakisa Grigorakisa koji je u njega ušao na čelu svoje privatne vojske tokom gorepomenutog Grčkog rata za nezavisnost.

Stepenice, ulaz u kuću i uski prolaz ispod nje. Ovo je Monemvasija, skriveni gradić na ostrvu na jugoistoku Peloponeza. Foto: Wikimedia Commons/ulrichstill Stepenice, ulaz u kuću i uski prolaz ispod nje. Ovo je Monemvasija, skriveni gradić na ostrvu na jugoistoku Peloponeza. Foto: Wikimedia Commons/ulrichstill

1971. godine Monemvasija je sa kopnom povezana nasipom, a pažnja i interesovanje turista poslednjih decenija neprekidno rastu.

Srednjevekovna zdanja su obnovljena i pretvorena u hotele, a poslednjih godina se 23. jula u luci slavi i mali lokalni dan nezavisnosti, uz pripovedanje o Grigorakisu na grčkom i engleskom jeziku. Ako se tog dana budete zadesili u Monemvasiji prisustvovaćete ceremoniji paljenja broda koji meštani iznova prave svake godine, pune pirotehnikom i puštaju da otpluta.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    7. jul 2015 | 17:27

    Svaka Vam čast narode sta ste sve prošli i opstali

  • svetlana

    8. jul 2015 | 18:33

    Divno!bila sam prosle godine u avgustu bas tu,neverovatno mesto sa mnogo interesantnih ulicica,prodavnica,kafica....Verujte da sve to izgleda gotovo vanzemaljski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA