ŠARM EL ŠEIK: Biser Sinaja i ponos Egipta!

Suva i topla klima, prijatno i toplo Crveno more, bogatstvo priobalnog podvodnog, ribljeg sveta i, pre svega, blizina, samo tri sata leta odvaja Evropu od regiona toplih mora, učinile su Šarm el Šeik svetski poznatom turističkom destinacijom!

  • 0

Šarm el Šeik, čuveno letovalište i biser Sinaja, živi tokom cele godine, ne poznajući godišnja doba. Suva i topla klima, prijatno i toplo Crveno more, bogatstvo priobalnog podvodnog, ribljeg sveta i, pre svega, blizina, samo tri sata leta odvaja Evropu od regiona toplih mora, učinile su Šarm el Šeik svetski poznatom turističkom destinacijom. Ovaj veliki turistički grad smešten je na krajnjem jugoistočnom delu Sinajskog poluostrva.

Proteže su u ukupnoj dužini od preko 40 kilometara hotelskih kompleksa smeštenih u brojnim koralnim zalivima, uvalama i grebenskim delovima, koji su u nivoima okrenuti ka moru. Mondensko, kosmopolitsko letovalište privlači turiste iz celog sveta pre svega lepotom i bogatstvom života tropskog mora, sprudova i koralnih plaža, gde kupanje ili ronjenje u prirodnom akvarijumu raznovrsnog ribljeg sveta predstavlja jedinstven doživljaj.

Tu je i aktivni noćni život i provod u kombinaciji avangardnih svetskih rivijera i orijentalnog, zanosnog ambijenta, što Šarm el Šeiku daje pečat jedinstvenosti. Kulturno-istorijske znamenitosti i spomenici prirode čine Šarm el Šeik centrom i aktivnog turizma ovog regiona.

Foto: Wikimedia/Marc Ryckaert Foto: Wikimedia/Marc Ryckaert

Ono što ovom letovalištu daje dimenziju više su i zanimljiva mesta u gradu i okolini koja zavređuju de se posete. Jedno od njih je i Nama Bej. Ono što Šarm el Šeik čini kosmopolitskim i međunarodnim letovalištem na najbolji način svoj sjaj dobija u Nama Beju, prostranoj pešačkoj zoni, najpoznatijeg zaliva grada. Od glavne ulice i transverzale Šarma, Ulice mira, pruža se prostrana promenada do obale mora.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Brojni riblji i orijentalni restorani, kafeterije, beduinske čajdžinica sa šišama -nargile, različiti sadržaji i ambijentalne celine, prodavnice, pasarele, paviljoni, uvode vas u prostor života Nama Beja. Obalni deo rešen je u dve paralelne ulice: priobalne rive - šetališta, koja u večernjim časovima dobija svoj jedinstven sadržajni karakter i ulice diskoteka, noćnih klubova, pabova, barova (Pasha disco, Hard Rock Caffe, Buda Club, Camel), bistroa i kafeterija. Noćni život u Nama Beju počinje od 20 časova i traje do ranih jutarnjih sati.

Foto: Wikimedia/Marc Ryckaert Foto: Wikimedia/Marc Ryckaert

Leila - Fantazija je locirana na grebenskom delu Šarma, na Hadabi. Predstavlja bajkoviti arhitektonski kompleks orijentalnog ambijenta poput onog iz „Hiljadu i jedne noći“. U obodnom delu nalaze se brojne prodavnice raznovrsnih suvenira i začina, restorani, kafiterije i sve što nudi i Nama Bej, ali u mirnijoj i opuštenijoj atmosferi. Glavni ulaz kompleksa Leila - Fantazija uvodi vas u svet raskošnih paviljona, bašta i vodoskoka palate kalifa Harun el Rašida i Šeherezade.Tu možete uživati u čarima orijenta, čuvenog trbušnog plesa, igrača tanure i fakirskih akrobacija. Ovaj prostor imaginarnog sveta privući će sve generacije.

Foto: Wikimedia/Daniel Csörföly Foto: Wikimedia/Daniel Csörföly

U neposrednoj blizini Leile smešten je Mercato, prostor koji u delu šetališta u svemu podseća na mediteranski ambijent rivijere. Arhitektonski osmišljen u duhu italijanskih promenada i pjaceta, ima niz ekskluzivnih prodavnica i butika, restorana mediteranske, orijentalne i evropske kuhinje, lance restorana brze ishrane, kafiterije i pivnice. Prostrani amfiteatralni prostor predstavlja mesto večernjih predstava i priredbi na otvorenom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Old Market, nekada stari deo grada i velika pijaca (suk), danas predstavlja atraktivnu turističku zonu provoda i kupovine. Ulazni deo rešen je u formi replika ulaznih kapija i pilona egipatskih antičkih hramova, a u svom spoljašnjem i unutrašnjem obodnom delu sadrži brojne riblje restorane. Unutrašnjost prostora arhitektonski rešen u ambijentu orijentalnih sukova, pruža idealno mesto za nezaboravan doživljaj kupovine uz neizbežno nadmetanje i cenkanje sa lokalnim prodavcima. Takođe, to je mesto gde u delu zelene pijace i brojnih bakalnica, možete kupiti sveže sezonsko voće, karakteristično za ove krajeve: mango, guava, kantalop dinje, urme.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

Mnogi s neskrivenim zadovoljstvom odlaze i na jednodnevni izlet do Jerusalima, duhovne i civilizacijske metropole sveta. Obilazak svetinja - Maslinova gora, Getsimanski vrt, crkva Agonije, Kedron dolina, brdo Sion, soba Poslednje večere, Davidov grob, Stari grad, Zapadni zid (Zid plača), Hramovni breg, Kupola nad stenom, Al Aksa džamija, ulica Hristovog stradalnog puta Via Dolorosa, crkva Golgote, crkva Vaskrsenja – teško je porediti s bilo čim drugim.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA