Bakšiš - bonton ili uvreda? (FOTO)

Plaćanje osoblju u ugostiteljskim objektima i preko cene koju pokazuje fiskalni račun sastavni je deo bontona svuda u svetu.

  • 18

Plaćanje osoblju u ugostiteljskim objektima i preko cene koju pokazuje fiskalni račun sastavni je deo bontona svuda u svetu. Neke stvari se podrazumevaju, a neke se malo i razlikuju, u zavisnosti od zemlje, životnog standarda, a i posećenosti metropole u kojoj ste rešili da se počastite kolačem, kafom ili specijalitetom karakterističnim za kuhinju zemlje u kojoj se nalazite.

U restoranima, kafićima, klubovima... svakako se podrazumeva. Na mestima kao što su restorani brze hrane neće od vas očekivati posebne napojnice, ali svakako je da se niko neće razočarati ako pomislite da je svojim odnosom prema vama kao gostu zaslužio da ga kulturno zaustavite prilikom vraćanja kusura.

Običaji su različiti. Tako ćete u Pragu, gradu koji ostavlja bez daha, sve, bez izuzetaka, najčešće naići na restorane koji sami obračunavaju napojnicu, a ako to neko prepusti vama, budite ležerni i sigurni da će uživanje u njihovim specijalitetima vredeti tih dodatnih 10 %.

Foto: Wikimedia/che Foto: Wikimedia/che

Pariz je jedan od onih gradova u kojima je najbolje biti spreman na veće račune i kada je najobičnija kafa u pitanju. Ako je u ovom gradu i kafa obična! Nalazite se u kafiću, stiže račun.

Foto: Wikimedia/dontworry Foto: Wikimedia/dontworry

Uvek možete da očekujete da su vaši domaćini uračunali u cenu svojih 15 procenata. Ako se to ne vidi na računu, onda je u samom meniu upisana cena prilikom čijeg određivanja su mislili i na taj detalj. Ako posle tog uživanja rešite da se provozate do određene tačke, trebalo bi da znate da je 10 % nešto na šta taksista računa da će dobiti.

Foto: Wikimedia/Taxiarchos228 Foto: Wikimedia/Taxiarchos228

Barselona je sinonim za iznenađenja! Zato vi budite spremni turisti i ne dajte da vas očekivanih 7 – 13 % napojnice dočekaju nespremne. Ono što je kod Španaca simpatično jeste ono što Parižani nemaju. Dobijanje napojnice smatraće pohvalom za njihov rad. To nije obaveza već vaš znak pažnje koji slobodno možete da im uskratite, ako niste usluženi kako ste očekivali. U Barseloni ovu igru doživite kao dijalog koji svi razumemo. Taksistim bez obzira na razdaljinu i samim tim cenu ostavljate 50 centi preko i to je sasvim u redu.

Foto: Wikimedia/Diliff Foto: Wikimedia/Diliff

Velelepni grad, čuvar sjajne istorije, ostaviće vama da odlučite kako ćete se ponašati u njemu. Bez značajnih pogleda. U Rimu nema pravila, ostavite koliko smatrate da je kulturno u restoranu, kafiću, a vozačima sasvim spontano zaokružite sumu i napustite vozilo.

Foto: Wikimedia/MM Foto: Wikimedia/MM

Negde je, kao i u mnogim metropolama, bakšiš uračunat u cenu, ali vi ste slobodni da se ponašate u skladu sa raspoloženjem i utiscima koje su na vas ostavili. A utisci su uvek pozitivni.

Foto: Wikimedia/Phillip Capper Foto: Wikimedia/Phillip Capper

U Turskoj drže do svoje istorije, a i do valute. Kada ste u Istanbulu plaćajte u lirima. Neće vam zameriti taj znak pažnje.  Do 10 procenata je sasvim dovoljno. Kada ste u ovakvom gradu, nećete ni primetiti da trošite i koliko.

Foto: Wikimedia/Dennis Jarvis Foto: Wikimedia/Dennis Jarvis

Iskusni turisti znaju da za tih nekoliko dana boravka u jednom od velikih gradova lako možete sklopiti simpatična poznanstva i biti upamćen gost. Lepo je osećati se kao kod kuće i negde daleko.

Foto: Wikimedia/Bryce Edwards Foto: Wikimedia/Bryce Edwards

Naravno, napojnica će retko u toj meri doprineti sklapanju velikih prijateljstava, ali prijatan odnos prema meštanima, osmeh i vedrina koji vas ništa neće koštati i vama i njima stvoriće lepa sećanja i rezervisati vaše mesto za neke ponovne susrete.

Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RED ARMY

    23. septembar 2015 | 20:53

    Ostavii baksis ako je konobar ljubazan

  • konobar

    23. septembar 2015 | 23:16

    samo da kazem da ima onih gostiju ma koliko se trudio da mu udovoljis i uzluzis na najbolji nacin,nema obzira da nagradi konobara za trud,mada i ima svakakvih konobara koji i ne zasluzuju da vam pridju pa se ljute kad im ne ostave baksis

  • Podgorica

    23. septembar 2015 | 22:39

    Ja uvijek ostavljam ako sam zadovoljna uslugom. Vazno mi je da mi usluga bude dobra i osoblje ljubazno. Uvijek ih lijepo nagradim. Smatram to kulturnim ponašanjem. Evo primjera radi sada, račun mi je bio 33,50€ dala sam 40€, jer sam bila prezadovoljna djevojkama koje su služile. Kod nas ima mnogo bezobraznih i drskih konobara, gdje ga moram zvati da me usluzi, sipa vino i slicno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA