KON TIKI PREDLAŽE: Čarolija Akabe po ceni već od 299 evra!

Troipočasovni čarter let, brz transfer do sjanih hotela, peščane plaže i obilje sunca, božanstveni fakultativni izleti do svetskih čuda, mirisi Orijenta, kao i vrlo prihvatljive cene aranžmana (11 dana/10 noćenja),  preporuka su za odmor u Akabi (Aqaba), jordanskom letovalištu s predznakom modernog spoja kopnenih i pomorskih puteva koji povezuju Aziju, Afriku i Evropu

  • 2

Posetioci danas u jordansku turističku lepoticu stižu ne zarad njene duge istorije već zbog prelepog Crvenog mora. Iz dana u dan, duž obale duge 12 kilometara niču hoteli bogatih i atraktivnih sadržaja…

Danas je Akaba (Aqaba) i jordanski prozor na more ali i hit letovalište. Koralni grebeni i peščane plaže obeležavaju je kao ekološki najčistiji deo Crvenog mora. Relativno blizu obale počinju velike dubine koje daju moru boju indiga.

Klima je u proleće, jesen i zimu blizu idealne tako da  turistička sezona traje tokom cele godine. Na rastojanju od oko 40 km su tri zemlje: Izrael, Egipat i Saudijska Arabija.

Izraelsko letovalište Ejlat je nadomak (vide se kuće, palme) i do ovog grada udaljenog samo sedam kilometara se može iz Akabe  otići i taksijem.

Za ljubitelje istorije tu su mesta čiji koreni zadiru u period pre 5.500 godina.

Posebno su interesantni srednjevekovni arheološki ostatci - Akabska tvrđava koju je sagradio mamelučki sultan Konsuhom al-Guri početkom 16. veka i Muzej u kući Šerifa Huseina bin Alija, pradede bivšeg jordanskog kralja Huseina.

U centru zaliva je ostrvo Faraona a na njemu tvrđava Saladina.

Kao turističku destinaciju Akabu (Aqaba) karakteriše i veliki broj izvanrednih nacionalnih restorana a od 2001. godine ovaj grad je slobodna ekonomska zona što znači da se asortiman brojnih roba prodaje bez poreza.

Pored toga što je divno mesto za odmor s pouzdano lepim i sunčanim vremenom, Akaba (Aqaba) je izvanredna baza iz koje se mogu lako obići mnoga zanimljiva mesta u južnom Jordanu.

Takozvani  jordanski zlatni turistički trougao čine prirodno i ljudskom rukom napravljeno čudo od Petre, ružičasta pustinja Vadi Ram i koralni grebeni Akabe. A da je Petra uistinu svetsko čudo i bez sumnje najvrednije blago, odnosno najveća turistička atrakcija Jordana uverićete se I sami ukoliko je posetite u predahu između dva kupanja.

Naseljen još od preistorijskih vremena, ovaj jedinstveni grad smešten između Crvenog i Mrtvog mora, delimično su sagradili, a delimično uklesali u stene Nabatejci, semitski narod koji je stigao s Arabijskog poluostrva i naselio se u ovom području pre više hiljada godina.

Zahvaljujući trgovačkom umeću Nabatejaca, Petra je postala važan karavanski centar na putevima svile i začina koji su povezivali Kinu, Indiju i južnu Arabiju s Egiptom, Sirijom, Grčkom i Rimom. Danas je ona jedan od najpoznatijih arheoloških lokaliteta gde se stara istočnjčka tradicija stapa s helenskom arhitekturom.

Petru ponekad zovu izgubljenim gradom. Uprkos njenoj veličini i njenom značaju u antičko vreme, posle XIV veka ona je za zapadni svet zaista bila potpuno izgubljena.

Smeštena u teško pristupačnim brdima, za nju su znali samo lokalni Beduini. Čuvali su tajnu o Petri jer su sami verovali da se u njoj krije orgomno faraonovo blago, a to blago, ako ga nađu, nikako nisu želeli ni sa kim da dele.

Petru je ponovo otkrio švajcarski putnik Johan Ludvig Burkhard 1812. godine koji je probio svoj put pored opasnih beduinskih stražara pretvarajući se da je Arapin iz Indije na putu da prinese žrtvu na grobu proroka Arona.

Unesko je 1985. uvrstio Petru u Svetsku kulturnu baštinu, a svoju holivudsku promociju ovaj nabatejski grad imao je 1989. u filmu „Indijana Džons i poslednji krstaški ratnik“. Stiven Spilberg i Harison Ford doprineli su svetskoj popularizaciji Petre gotovo isto toliko koliko i njeno proglašenje novim svetskim čudom 2007.

Foto: Promo/Kontiki Foto: Promo/Kontiki

Kon Tiki je za ovo leto obezbedila čarter letove do Akabe  na svakih deset dana. Prvi poleće već 25.juna. Takođe, u zavisnosti od želje, rezervisani su i hoteli različitih kategorija, za svačiji džep i ukus.

Jedan od predloga je da za smeštaj odberete hotelski kompleks iz lanca Inerkontinetal hotela sa privatnom peščanom plažom dugom 300 metara.

Reč je zapravo o jednoj od najlepših plaža u Akabi sa besplatnim ležaljkama i suncobranima. Eksterijer upotpunjuju i tri bazena kao i centar za sportove na vodi u kojem možete iznajmiti opremu za ronjenje, snorking i jedrenje.

Idealan je za porodični odmor jer pored dečijeg bazena deo kompleksa je i klub za decu sa timom profesionalnih animatora.

Sobe su moderno opremljene sa satelitskom TV, mini-barom, sefom i fenom za kosu. Ishrana je na bazi švedskog stola (doručak, večera) a pored glavnog hotel nudi i usluge a la carte restorana.

Foto: Promo/Kontiki Foto: Promo/Kontiki

Nešto skromniji ali apsolunto zadovoljavajući smeštaj u svim segmentima nudi hotel Golden Tulip koji je poptuno renoviran 2013.

Daruje izuzetno opuštenu atmosferu uz vrhunsku kuhinju s odličnom hranom koja se služi po principu švedskog stola.

Transfer od aerodroma do hotela traje samo 20 minuta. Sobe su klimatizovane, prostrane i maksimalno komforne sa satelitskom TV, mini-barom, sefom… U ovom hotelu KonTiki je za porodične odmore obezbedoi i besplatan smeštaj za dvoje dece do 12 godina…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    10. jun 2016 | 12:41

    Ovo zvuči sjajno.

  • Mico Stanisic

    10. jun 2016 | 20:01

    Bio sam u Akabi osamdesetih sluzbeno, usput sam se tada lepo proveo. Kada sam ovo procitao pozeleo sam da odem tamo ponovo. Ko zna....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA