≫ 

Probali smo jedinu pravu krempitu na svetu. Njen recept je najstrože čuvana tajna Slovenije (FOTO)

Svaka kocka mora biti identična 7x7 santimetara, a nema nijedan veštački dodatak, pa se iz tog razloga ovi kolači prave svakodnevno, nijedan ne sme ostati za sutra jer - ukus neće biti isti

  • 7

Ako se zateknete u Sloveniji, pa čak i da samo prolazite kroz ovu malu, ali predivnu i zemlju bogatu lepotama i turističkim atrakcijama, obavezno zastanite na Bledu. Omiljeno mondensko odmoriste još iz doba bivše, velike Jugoslavije, prestižna turistička atrakcija i danas pleni hipnotišućom lepotom i privlači turiste širom sveta.

Na sat i po od Beograda nalazi se vrhunsko evropsko skijalište: Idealno je za početnike, ali i za iskusne skijaše (VIDEO)

Posetili smo mesto gde treniraju slovenački nordijski šampioni i probali da trčimo na skijama (FOTO)

Obišli smo Kranjsku goru, biser svih skijališta bivše Juge i otkrili jednu POSEBNU stvar (FOTO)

ČAROBNI VOGEL: Skijali smo najdužom stazom u Sloveniji i iskustvo je neopisivo! (FOTO)

Bled je pogodan za usputno stajalište na nekom zanimljivom putešestviju, za kratak odmor, ali i za bazu, ukoliko ste odlučili da obilazite Sloveniju i evo sada, na primer, njena skijališta.

Od nedavno postoji mogućnost da se kupi jedinstveni ski pas koji važi za pet slovenačkih skijališta. U tom slučaju, najbolje rešenje je stacionirati se na Bledu, koji se nalazi u središnjem delu skijaške regije, pa za odlazak u vrhunske ski centre ne treba mnogo vremena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

A kada ste već na ovom predivnom jezeru, koji god da je razlog posete, ne smete propustiti da probate bledsku krempitu, ili kako oni kažu krem šnitu. Ona je zaista najukusnija koju ćete ikada probati, i pri prvom zalogaju je jasno zašto je njen recept misterija, i zašto ga čuva i zna ga samo jedna žena - glavna poslastičarka kavane "Park" na obali bledskog jezera.

Bledsku krempitu, jedinstvenu u celom svetu je pre pola veka osmislio srpski majstor Ištvan Lukačević. On je osmislio izgled i ukus ove krempite, a njen recept je ostao najstrože čuvana tajna Bleda: samo jedna osoba može da pripremi smesu, jer jedino ona zna tačan redosled i sastav namirnica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Legenda kaže da duh gospodina Lukačevića i danas bdi u kuhinji ove prelepe poslastičarnice, pa niko ne sme da se usudi, da pomisli, da oda tajnu.

Svaka kocka mora biti identična  7x7 santimetara, a nema nijedan veštački dodatak, pa se iz tog razloga ovi kolači prave svakodnevno, nijedan ne sme ostati za sutra jer - ukus neće biti isti.

Mnogi su probali da ukradu trikove i naprave kopiju, ali samo je jedna bledska krem šnita.

Zato nam verujte na reč: ukusniju, mekšu i svežiju krempitu nikada niste probali!

A tek kada se jede sa pogledom na jedno od najlepših jezera Evrope - suvišan je svaki dalji komentar!

Bled je idealan da budete stacionirani u nekom od luksuznih hotela, a u međuvremenu obilazite slovenačka skijališta.

Najtoplija preporuka je da posetite Kanin - najviše skijalište bivše Jugoslavije. Okruženo vrhovima Juliskih Alpa, svakako je jedno od najatraktrivnijih skijališta u ovom delu Evrope. Pogled koji doseže od Triglava pa čak do Jadranskog mora daje skijanju naročit užitak.

Ovde se stiže gondolom iz Bovca. Ovo šarmantno mestašce nalazi se u dolini reke Soče, a krase ga prizori kao iz bajke. Posebno je zanimljivo leti, kada dolaze turisti iz cele Evrope kako bi uživali u raftingu, vožnji bicikala, planinarenju... Za smeštaj najtoplije preporučujemo hotel Sanje ob Soči.

Kanin je inače nekoliko godina bio zatvoren za skijaše i bordere zbog problema sa gondolom, ali od ove zime je to rešeno. Specijalitet za skijaše je mogućnost skijanja i u Italiji - dva skijališta povezana su dugom stazom.

Kanin je posebno atraktivan za ljubitelje dubokog snega, jer ovaj kraj retko ima problem sa nedostatkom pokrivača, pa je "freeride" idealan za ove padine. Ni ovde nema veštačkog snega, jer je skijalište u sastavnom delu nacionalnog para.

Ovo je jedno od retkih skijališta gde je moguće skijati čak do maja, a domaćini nam kažu da je čest slučaj da ogromne količine belog prekrivača pokriju Kanin tek u martu i zadrže se jako dugo.

U šarmantnom restoranu možete, uz fantastičan pogled, uživati u slovenačkim specijalitetima.

Cerkno je tek posebno šarmantno skijalište. Ono je, inače, nekoliko godina zaredom proglašavano najboljim ski centrom u Sloveniji. Staze se nalaze na podnožju Črnog vrha na 1.290 metara nadmorske visine i do njih je moguće doći automobilom.

Od restorana Alpska perla, koji su sagradili austrijski majstori i koji izgleda prelepo, prostiru se staze na kojima je gužva samo vikendom. Ali, i to ima posebnu čar. Ako odaberete ovo skijalište, možda budete imali sreće pa vidite i trening najmlađih slovenačkih skijaša.

I ovde je pogled fantastičan, sa pitomog platoa na surove vrhove, i naravno - Triglav, stenovitog diva koji bdi nad Slovenijom.

Koje god skijalište u Sloveniji da odaberete, nećete pogrešiti - provešćete se kao nikada u životu. Pišite nam u komentarima koje je vaše omiljeno!

(J.O. - j.odabasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA