≫ 

13 NAJOPASNIJIH puteva na svetu od kojih putnicima DRHTE NOGE (FOTO)

Vožnja ovim putevima nije za one sa slabim srcem

  • 3

Svako ko se nekada vozio na Rendžeru, Rejnbou ili ostalim spravama na Novogodišnjem vašaru zna šta znači izraz "Srce mi je sišlo u pete". Ipak, ovo iskustvo ne može da se poredi sa putevima izgrađenim na visini od nekoliko hiljada metara iznad provalije, u usamljenoj pustinji, iznad vode ili čak ispod nje.

 NA RUBU PROVALIJE: Ovo je najopasniji put na svetu (FOTO) (VIDEO)

OVI LJUDI NISU NORMALNI: Da li biste VI seli u ovaj kombi? (VIDEO)

Predstavljamo vam puteve širom sveta od kojih zastaje dah.

Guliang tunel, Kina

Tunel je dugačak 1,2 kilomtra i izgrađen kroz planinski lanca koji vodi u istoimeno selo. Stanovnici sela su ga izgradili 1970. godine koristeći ručni alat. Širina tunela je samo četiri metra, pa vozači moraju da budu izuzetno oprezni.

Maklong Railway Market, Tajland

A post shared by Jamie Munn (@jmunn93) on

Na prvi pogled Maklong podseća na stotine drugih pijaca na Tajlandu... Ipak, kad se začuje zvižduk voza, prodavci u sekundi skupljaju robu i šatore, stvarajući prostor vozu, koji se ovom deonicom kreće brzinom od 15 kilometara na sat.

Jungaš, Bolivija

A post shared by losdos pelos (@losdospelos) on

Jungaš put povezuje bolivijske gradove La Paz i Koroiko, poznatiji kao put sudbine ili put smrti, jedan je od najopasniji puteva na svetu. Dugačak je 56 kilometara, izuzento je strm, na nekim mestima ide do 3.300 metara, dok ima delova gde je visina 360 metara ispod nivoa mora.

Ejri, Australija

A post shared by Vale Ferreira (@dagoforlan) on

Na prvi pogled ovaj auto-put ne deluje opasno. Ipak, broj saobraćajnih nesreća govori potpuno suprotno. Razlog je u okolini, koja je veoma monotona i podstiče vozače da se često uspavaju za volanom.

Železnička pruga "Đavolji nos", Ekvador

A post shared by SHICATO (@shicato) on

Izgrađena je na steni na nadmorskoj visini od 800 metara. Doskoro, turistima je bilo dozvoljeno da se voze na krovovima vagona, ali danas je to zabranjeno.

Pamban železnički most, Indija

Pamban most povezuje kopneni deo Indije sa ostrvom istog imena. Godine 1964. most su uništili jaki vetrovi. Kada je brzina vetra veća od 55 kilometara na sat, vozovi dobijaju posebno upozorenje za moguću opasnost.

Karakoram, Pakistan

A post shared by World is Beautiful (@pakistani_bricks) on

Ovaj spektakularni i opasni put koji izgleda kao visoka planinarska staza duga 16,2 kilometara nalazi se u Pakistanu. Monsunske kiše leti izazovu klizišta, dok zimi je zatvoren zbog vremenskih uslova i mogućih lavina.

Pasaž du Goa, Francuska

A post shared by Melody (@melodyleclair) on

Ova naizgled uobičajeni prolaz povezuje ostrvo Noirmutie sa kopnenim delom Francuske. Tokom plime put je potpuno prekriven vodom i dostupan je vozačima samo dva puta dnevno.

Leh-Manali, Indija

A post shared by Bhagwan Das Countryman (@bhagwan_das_countryman_) on

Leh-Manali autoput prolazi kroz nekoliko visokih planinskih prolaza, koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 4.000 metara. Put je veoma uzak, ali to ne sprečava lokalne vozače da prozuje velikim brzinama.

Tjenmen, Kina

A post shared by Ислам Ахметов (@eslam_e19) on

Put je dugačak 11 kilometara i sa 99 krivina dovodi do vrha Tjenmen planine, gde se nalazi budistički hram. U nekim delovima rastojanje između dve krivine je manja od 200 metara, pa vozači moraju da budu izuzetno oprezni.

Salar de Ujuni, Bolivija

A post shared by Sam Fitzgerald Miller (@life_worldthroughalens) on

Autoput prolazi kroz sušan Salar de Ujuni na nadmorskoj visini od 3.650 metara. Lokalni predeli su neobični da je lako izgubiti se u njima. Ovde su mobilni telefoni uglavnom beskorisni. Preporučuje se da ovim putem ne idete sami, već u grupi, jer se noću temperatura spušta 30 stepeni Celzijusa ispod nule.

Put kroz kanjon Skiper, Novi Zeland

A post shared by WEILIN (@moogoesbrowncow) on

Brojne rupe i stene, strmi nagibi, litice, iznenadne krivine, viseći mostovi, suženja, samo su neka od odlika puta kroz ovaj kanjon. Koliko je ovaj put opasan, govori podatak da lokalne rent-a-kar službe vožnju svojih klijenata ne pokrivaju osiguranjem.

Izgleda neverovatno zastrašujuće jer je izuzetno uzak, toliko da ako dva vozila moraju da se mimoiđu, jedno mora da ide unazad čak tri kilometra.

"Train to the Clouds," Argentina

A post shared by Viter Sutar (@sutarviter) on

Ova pruga dugačka je 217 kilometara i na tom putu prolazi kroz 21 tunel, 42 mosta i vijadukta. Ovaj naziv dobio je zahvaljujući visini koja ne nekim deonicama tolika da vozovi prolaze kroz oblake.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA