• 0

ZELENI ČAJ: Napitak za pamćenje i bolje učenje

Kineski naučnici ustanovili su da sastojci zelenog čaja ne deluju blagotvorno samo na zdravlje srca, već i mozga. Oni su otkrili da hemijska komponenta zelenog čaja ECGC poboljšava memoriju, a samim tim i sposobnost savladavanja gradiva

  • 0

Istraživanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima, koje su podelili u dve grupe. Jednoj grupi miševa 3 dana davali su ECGC putem zelenog čaja, a drugoj grupi nisu. Nakon toga su ih 7 dana trenirali da pronađu skrivenu platformu u lavirintu.
Već nakon 3 dana su zapazili značajne promene u ponašanju. Miševi koji su konzumirali zeleni čaj mnogo brže su se uvežbali da pronađu tajni prolaz.

- Prethodna istraživanja pokazala su da zeleni čaj može da spreči nastanak kardiovaskularnih bolesti, ali sada postoje dokazi koji upućuju da blagotvorno deluje i na mozak – izjavio je profesor Juna Baija.

Naučni tim ustanovio je da EGCG može ne samo da poboljša kognitivne funkcije, već i da sprečava prerano starenje nervnih ćelija.
(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima