TUGA BOŽIJA: Današnju decu je blam da čitaju knjige!

Savremeni klinci knjige, časopise i stripove čitaju manje nego pre sedam godina, jer im slobodno vreme odlazi na druge aktivnosti. Verovali ili ne, ovo ne važi samo za štiva koja su odštampana na papiru, već i za sadržaje u elektronskom formatu

  • 2

Najnovije istraživanje britanskog Nacionalnog fonda za pismenost, koje je sprovedeno na 21.000 dece i mladih krajem prošle godine, pokazalo je da mališani danas mnogo ređe čitaju i stripove, magazine i sajtove. Takođe, 17 odsto onih koji vole da čitaju priznaju da ih je sramota da ih društvo vidi sa knjigom.

Istraživanje je pokazalo da jedan deo ispitanika ipak uživa u čitanju, ali da je više onih, oko 54 odsto, koji radije gledaju TV nego što se u svoje slobodno vreme maše za roman. Od onih koji čitaju, njih 47,8 procenata čita fikciju, što je manje nego 2005. godine, kada je 51,5 odsto njih čitalo romane.

Studija je pokazala i da 57 odsto ispitanika rado čita šarene novine, što je veliki pad sa 77,5 odsto 2005 godine. Polovina ispitanika čita i veb-sajtove, dok je pre sedam godina taj procenat bio veći - 63,8 odsto. Kada je reč o stripovima, njih čita 27,9 odsto mladih, što je priličan pad sa 50,6 procenata 2005.

Autori studije navode da je od suštinske važnosti da deca čitaju, jer je dokazano da postoji veza između čitanja i akademskih dostignuća.

- Činjenica da deca čitaju manje nego 2005. godine šalje zabrinjavajuće signale o čitalačkim navikama mladih. Verujemo da je potrebno inspirisati novu generaciju da čita na isti način na koji je Olimpijada inspirisala novu generaciju da se prihvati sporta. Moramo da čitanje učinimo neodoljivim. Moramo da pozovemo porodice i profesionalce koji rade sa decom da im pomognu da izdvoje 10 minuta dnevno za čitanje – smatra direktor fonda Džonatan Daglas.

(Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nepismen narod

    17. april 2013 | 11:34

    Inače piše se srpskog a ne srbskog.Ovo treba da zna svako ko ima četiri razreda osnovne škole.Svi ste vi veliki Srbi a ne znate ni svoj jezik....sramota

  • Kића

    9. septembar 2012 | 14:21

    ДРЖАВНИ АПАРАТ ДЕМОКРАТСКИХ "УЧЕЊАКА" ЈЕ ДО ОВОГА ДОВЕО,НЕМА ВАЂЕЊА НА МИЛОШЕВИЋА ВИШЕ И ЊИМА ЈЕ ВАЖНО ЈЕ НАША МЛАДОСТ ОГРАНИЧЕНА,ЈЕР ТО ЈЕ НАЈБОЉА БУДУЋА МАСА ЗА РЕГРУТОВАЊЕ У СТАДА И ТАКО ЈЕ НАЈСУГЕСТИБИЛНИЈА ГЛАСАЧКА МАШИНА!!! ВАЖНО ЈЕ ДА ЈЕ ЧАНАК СВИРАО КЛАВИР НА КОМЕ ЈЕ ЛЕЖАЛА И ПЕВАЛА КАРЛЕУША, А МИТРОВИЋЕВ ПИНК ОВЕКОВЕЧИО!!! САМО ОТРЕЖЊЕНА СРБИЈА МОЖЕ И МОРА ПОХАПСИТИ,НА НАЈТЕЖЕ РОБИЈЕ ОСУДИТИ СВЕ ПРЕДРАТНЕ,АНТИРАТНЕ И ПОСЛЕРАТНЕ ПРОФИТЕРЕ,ПА БИЛИ АСФАЛТСКИ ШИБИЦАРИ,СВИ БУКВАЛНО ТЗВ. БИЗНИСМЕНИ ИЛИ ЈОШ ТАЧНИЈЕ ТАЈКУНИ...ИЛИ САЛОНСКИ ПОЛИТИЧАРИ,ПОСЛАНИЦИ,МИНИСТРИ БИВШИ КОЈИ СЕ ЈАДОМ НАРОДА ОМАСТИШЕ БЕЗ ДА СУ ЗАМУЦНУЛИ У ЛАЖИМА,РАЗНИХ АНТИДРЖАВНИХ НЕВЛАДИНИХ И СЕКТА ВЕРСКИХ,А И АУТОНОМАША КОЈИ СЕ СОРОШЕМ НАДАХЊУЈУ ЈОШ УВЕК, ПА ДО ДАНАШЊИХ ДИПЛОМАТА КОЈИ ПРИМАЈУ ТЕШКЕ ПАРЕ ЗА СВОЈА ТЗВ. АНГАЖОВАЊА И АМБАСАДЕ У СВЕТУ,А СВЕ ДОК НАМ ОТИМАЈУ КОСОВО ИСПРЕД НОСА!!! САМО РАШЧИШЋЕНА СРБИЈА ЋЕ БИТИ ЗДРАВА СРБИЈА !!! СА ВЕРОМ У БОГА ПРВО,А ОНДА И НАС ВЕЋИНЕ СРБСКОГ НАРОДА,КАО И ОСТАЛИХ ПОШТЕНИХ+ОДАНИХ ГРАЂАНА МАЈЧИЦЕ НАМ СРБИЈЕ !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA