Vreme čitanja: oko 4 min.

Dioptrijske naočare i kontaktna sočiva koja su u ponudi optičarskih radnji

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Postoje brojni klasifikovani problemi sa vidom koji nas pogađaju. Uzroci ovih tegoba su takođe brojni i različiti. To mogu biti bezazlene refrakcijske greške oka pa do vrlo ozbiljnih očnih oboljenja

  • 0
Japanka, naocare Foto: Shutterstock

Oni problemi koje nije tako teško rešiti uz pomoć korektivnih pomagala, naočara i kontaktnih sočiva koje možemo kupiti u optičarskim radnjama, mogu biti sledeći:

Astigmatizam se pokazuje zamagljenim vidom, nejasnim na bilo kojoj udaljenosti. Često je praćen glavoboljama, osetljivošću na svetlo i dovodi do škiljenja, preteranog napora da se slika izoštri. Najčešći ali i veoma efikasan način da se pomogne osobi kojoj je dijagnostifikovan astigmatizam je nošenje dioptrijskih naočara kupljenih u optičarskoj radnji, a koje u svojoj osnovi imaju cilindrična sočiva koja koriguju dioptriju koja je potrebna pod određenim uglom. Potrebno je nekoliko dana da se naviknemo na ovu vrstu dioptrijskih naočara, ali u svim optičarskim radnjama osoblje će nam dati prava uputstva koja će nam pomoći da smetnje pri kretanju prvih nekoliko dana svedemo na minimum.

Kratkovidost ili miopija je stanje kada predmete na udaljenosti ne vidimo dovoljno jasno, slika nam je zamućena i nejasna. Za razliku od udaljenih, predmete koji su nam blizu jasno vidimo. Kada smo kratkovidi, imamo potrebu da bez prestanka stiskamo oči i škiljimo u konstantnom pokušavanju da izoštrimo slike predmeta u koje gledamo. Česta pojava vezana za kratkovidost je i loš noćni vid, odnosno loš vid u uslovima kada je osvetljenje slabo. Potrebno je da znamo da se kratkovidost ne leči nego koriguje. Najčešći izbor jesu dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva. Na našem tržištu su dostupne sve vrste korektivnih sočiva za naočare, koje sve bolje snabdevene optičarske radnje ima u svojoj ponudi, kako i onih kontaktnih sočiva, a koja mogu biti jednake jačine, bifokalna i progresivna. Najpreporučljivija su ona sa višim indeksom loma a koja su tanja i lakša odnosno ona sa antirefleks zaštitom koja služi da smanjuje odbljeske. Takođe su preporučljiva fotoosetljiva kontaktna sočiva koja štite oči od UV zračenja i veoma štetnog plavog osvetljenja.

Dalekovidost ili hipermetropija je opozit kratkovidosti, gde jasno vidimo udaljene predmete, ali one u blizini nikako da izoštrimo pa se konstantno naprežemo, oči nam se umaraju, imamo veoma često glavobolje od tog stalnog napora. I u ovom slučaju nema lečenja nego – korekcija. Čest je slučaj da se blaga dalekovidost koriguje spontano ili različitim očnim treninzima, vežbama koje se primenjuju. Neophodno je ustanoviti dioptriju i najčešće su korektivna sočiva ta koja rešavaju problem dalekovidosti. Asferična kontaktna sočiva su odličan izbor kada je veća dioptrija u pitanju jer ublažavaju efekat „velikog oka“.

Staračka dalekovidost ili presbiopija je onaj osećaj kad nemamo dovoljno dugačke ruke koliko daleko vidimo, a javlja se uglavnom posle 45-te godine života. Fokusiranje na predmete je otežano, oči se brzo zamaraju, nadražuju i pocrvene, naročito nakon dužeg čitanja, pisanja ili intenzivnog rada koji zahteva dugo usmeravanje pogleda očiju. U nekim godinama je neophodno zatražiti mišljenje stručnjaka – optičarske radnje ih zapošljavaju, da bismo preciznom analizom dobili upravo one dioptrijske naočare, sa upravo onom dioptrijom koja će korigovati nedostatke i poboljšati naš vid.

Otežan vid kada je osvetljenje smanjeno ili u mraku naziva se noćno slepilo ili u našem narodu poznato kao kokošije slepilo. Ovi problemi su najizraženiji i mogu dovesti do nezgode pri vožnji tokom sumraka i noći.

Pojava koju karakteriše smanjena sposobnost ili nemogućnost razlikovanja boja zove se daltonizam. Stanje u kome se boje uopšte ne razlikuju, zove se vid bez boja. Daltonizam sa druge strane podrazumeva da osobe koje od njega pate ne razlikuju različite nijanse crvene i zelene boje, plave i žute boje odnosno bilo koje boje u nijansama govoreći. Daltonizam može biti blag, srednji i jak po stepenu razlikovanja. Svakodnevni život ljudi koji imaju ovaj problem je unekoliko otežan. U dečijem uzrastu ovaj problem reflektuje na učenje i čitanje a u starijem dobu izbor poslova je ograaničen a tako i učešće u saobraćaju. Američka kompanija EnChroma na tržište je izbacila dioptrijske naočare specijalno namenjene daltonistima koje im omogućuju razlikovanje boja pa samim tim i normalno funkcionisanje u svetu u kome žive. Na našem tržištu u optičarskim radnjama pojavila se ova vrsta naočara koja je do nedavno bila u području naučne fantastike, pa u svakoj bolje opremljenoj optičarskoj radnji nije više teško doći i do ovih specijalnih naočara.

Naočare za sunce su veoma popularne bilo da smo osetljivi na intenzivnu svetlost ili volimo sunčane naočare pa ih nosimo kao dopunu, modni detalj. Veliki izbor naočara za sunce sa ili bez dioptrije, raskošnih, interesantnih i neobično dizajniranih okvira, koje su sastavni deo ponude većine optičarskih radnji, je sada toliko velik da izbor ni malo nije lak. Ukoliko preferiramo polarizovane naočare za sunce, a to su one koje blokiraju odsjaj pa su idealne za vožnju ili boravak u prirodi, naročito pored vode ili na njoj, i tu nam je izbor veliki.

Optičarske radnje su veoma dobro snabdevene i robom i uslugama koje nam omogućavaju da kvalitetnije živimo. Vrhunski edukovano osoblje zaposleno u optičarskim radnjama nama je na usluzi, savetima i preporukama, odgovorima na sva naša pitanja. Sajt mirandre.com će nas povesti u razgledanje samo najboljih optičarskih radnji koje se na našim prostorima nalaze i od svih, baš jedna je ona prava.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA