• 3

Bez smeškanja u Rusiji i bakšiša u Japanu: 7 grešaka koje svaki turista napravi na putovanju

Odlazak na putovanje može da vam se pretvori u noćnu moru ukoliko ne obraćate pažnju na ponašanje

  • 3

Ono što je u jednoj zemlji dozvoljeno u drugoj je strogo zabranjeno, pa morate da vodite računa da na putovanju sebe ne dovedete u neprijatnu situaciju.

Evo zašto nikako ne smete da spavate u avionu jer BUKVALNO MOŽETE DA OGLUVITE

Tramp proširio listu: I građanima Severne Koreje, Čada i Venecuele zabrana ulaska u SAD

Čiji je pasoš jači - srpski ili američki: U ove zemlje Srbi putuju bez vize, a Amerikancima se sprema pakao!

Turisti se često ponašaju bahato, ili ne prilagođavaju svoje ponašanje lokalnom stanovništvu koje ih je ljubazno primilo u posetu. Evo u čemu najviše grešimo i šta ne smemo da radimo kada se nađemo u nekoj zemlji kao turisti.

Nemojte da hranite divlje životinje

Deljenje hrane sa životinjama može da izgleda lepo na slikama na Instagramu, ali to životinjama jako škodi jer one tako uče da zavise od naše hrane. Hrana koja je pogodna za ljude može da škodi životinjama i u mnogim zemljama je zabranjeno.

Foto: Pixabay

Nemojte da slikate ljude bez njihove dozvole

Zamislite da sedite u kafiću i radite na računaru, a neki turista vas slika aparatom kao da ste turistička atrakcija? Osećaj nije prijatan, zato vodite računa da i vi nekog ane dovedete u sličnu situaciju. Pitajte ljude da li možete da ih fotografišete ukoliko rade nešto što ima veze sa njihovom tradicijom i kulturom.

Nemojte da zagađujete okolinu

Ne bacajte vaše smeće okolo, čak i ako to rade lokalci ili drugi turisti. Razvijene zemlje obično imaju kante na ulic pa se možete prošetati do jedne od njih. Kampovi, nacionalni parkovi i staze za planianrenje obično imaju stroga pravila kojase tiču smeća.

Nemojte često da letite

Avioni su najveći zagađivači vazduha jer se prilikom letenja oslobađa veliak količina ugljen dioksida koji uzrokuje globalno zagrevanje. Koristite kad god je to moguće voz, autobus ili auto na putovanju, a tako ćete i uštediti na karti.

Foto: Wikipedia/Los688

Nemojte kupovati stvari iz uvoza

Kada se nađete u nekoj državi, ostavite novac njihovoj ekonomiji tako što ćete naći privatan smeštaj, jesti u lokalnim restoranima i kupovati suvenire koji su napravljeni u toj zemlji. Izbegavajte kupovinu stvari koje su iz uvoza.

Nemojte se slikati sa životinjama

Ukoliko su neke životinje tradicionalne za tu državu, slikajte njih. Nemojte slikati selfi već napravite par normalnih fotografija koje će vam ostati kao lepa usšpomena.

Nemojte iskorišćavati ljude

Upoznavanje sa novom kulturom i načinom života lokalnog stanovništva vi napredujete, ali nemojte da to radite na pogrdan način. Iako postoje ture u kjima se turistima pokazuju lokalni stanovnici, zapamtite da niste došli u zoološki vrt i da su ti ljudi isti kao vi.

Pored svega navedenog ne zaboravite da u Francuskoj svima kažete "zdravo", ne trubite dok vozite u Norveškoj, ne koristite levu ruku u Indiji, a u Kini nekojte da pojedete sve sa tanjira. U Nemačkoj izvadite ruke iz džepova, nemojte da se smeškate strancima u Rusiji i ne ostavljajte bakšiš u Japanu.

Daljinac

(Telegraf.trs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tinonino

    Dok svugde u evropi i americi niko ne prilazi deci u muslimanskom svetu je to normalno...recimo pricice vam na ulici i poljubiti dete zena..bila sam sokirana ali oni to rade sa ljubavlju bez trunke zla ...oni decu obozavaju i ako im se dete nasmesi i pruzi ruke to je kod njih poklon od boga...sto sela sto obicaja

  • Zivojin

    Stotinu nacija ,stotinu obicaja.A gluposti jos vise.Nemojte leteti avionom jer zagadjuje okolinu.Ma ajde,a sta danas ne zagadjuje okolinu? A u indiji bolje da ne koristimo ruke nego nogama da jedemo.

  • Miloš

    20 godina zivim u Moskvi i ovo mi je nešto novo. :)

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima