Razbijen mit o čistoći hrvatskog dela Jadrana: Najčistije more imaju ove tri zemlje

EEA je objavila veliko istraživanje posvećeno kvalitetu vode za kupanje širom EU

  • 3

Izveštaj Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA) razbija mit o besprekornoj čistoći hrvatskog dela Jadrana, jer su rezultati pokazali da čistije more imaju Malta, Kipar i Grčka.

Pored toga, izveštaj navodi da najčistiju vodu za kupanje u Evropskoj uniji, uz te tri sredozemne države, imaju još dve kontinentalne zemlje - Luksemburg i Austrija, prenosi Index.hr.

Budite spremni za letovanje: Evo šta lični prtljag uključuje, a šta ne

EEA je objavila veliko istraživanje posvećeno kvalitetu vode za kupanje širom EU, u kojoj su kompilirani podaci iz svih 28 država članica iz 2017. godine u kojima je obrađen kvalitet 22.000 mesta za kupanje - od morskih plaža, preko jezera, do reka.

Hrvatski deo Jadrana nije besprekorno čist Pixabay

Kada je reč o celoj EU, pokazalo se da 96 odsto istraženih lokacija ispunjava minimalne kriterijume kvaliteta vode za kupanje, dok je 85 odsto izvrsnog kvaliteta, što je s rezultatima istog istraživanja iz 2013. poboljšanje za 2,4 odsto.

Kada je reč o rezultatima za Hrvatsku, istražen je kvalitet vode za kupanje na 976 lokacija, od kojih se 949 nalazi na moru, a 27 u unutrašnjosti zemlje. Sveukupan kvalitet vode za kupanje je u 95 odsto izvrsna ili zadovoljavajuća, ali postoje velike razlike između kvaliteta vode za kupanje na moru i na lokacijama u unutrašnjosti zemlje, kojih tek oko 15 odsto spada u kategoriju izvrsnog kvaliteta.

Sveukupni hrvatski rezultat je lošiji zbog kupališta u unutrašnjosti.

VIDEO: Halkida - grad sa "ludim vodama"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA